Tek Mekanda Geçen Birbirinden Sağlam 24 Film

Lifeboat (1944)
Nazilerin torpido saldırısı batan gemiden kurtulan 8 kişiyi taşıyan bir cankurtaran botu.Bir iki gün dolaştıktan sonra Walter Slezak adlı bir yolcu bulunuyor.İlk başta bottaki herkes Slezak'ın ingilizce konuşmadığını zannetse de şartlar konuşmasını gerektirince ingilizce dahil birçok dili konuşacak kadar zeki biri olduğu öğreniliyor.
1944 yılında yani 2.Dünya Savaşı sürerken çekilen bir anti-nazi propagandalı film.Oldukça cesur bir Hitchcock gerilimi.

Rope (1948)

Brandon ve Philip yakın arkadaşları David Kenley'i öldürüp,New York'taki dairelerindeki bir sandığa kapatırlar.Amaçları arkadaşlarının içinde bulunduğu sandık yemek masası vazifesi görürken bir parti vermektir.Bu partiye öldürdükleri arkadaşının babası ve sevgisini de davet ederler.Parti normal eğlencesinde devam ederken Rupert Cadell isminde bir davetli bir şeylerin yolunda gitmediğini anlamaya başlar.
Yıl 1948 olmasına rağmen,film tek mekanda sınırlı bütçeyle çekilmesine rağmen böylesine zekice bir senaryo ve önemli mesajlar.Gerçekten ayakta alkışlanması gerek.



Dial M For Murder (1954)

Eski profesyonel tenisçi Tony Wendice uğruna kariyerini harcadığı karısının kendini aldattığını öğrendiğinde müthiş bir intikam duygusuyla dolar ve karısını öldürme planları kurmaya başlar.Kusursuz cinayet planını uygulamaya başlayınca birçok aksilikle karşılaşan Tony cinayet planını anlatmak için yanlış bir numarayı arayınca işler iyice çığrından çıkar.
Yine klostrofobik bir Hitchcok gerilimi.




12 Angry Men (1957)
Imdb top 250 listesinde 5. sırada bir film 12 Angry Men.Herkesin gözünde kesin suçlu olarak görülen bir gencin dava kararının 12 kişilik bir jüri tarafından tartışılmasını anlatıyor.3x5 metrekare bir odada ancak bu kadar sağlam bir film çekilebilirdi.Halen izlemediyseniz ilk işiniz bu filmi izlemek olmalı.



Rear Window (1954)

Listedeki birçok Hitchcock filmden biri ve çoğu kimseye göre Hitchcock'un en iyi filmi.Geçirdiği kaza sonrası geçici olarak tekerlekli sandalyeye mahkum olan kahramanımızın elinde bir dürbünle çaresizce bir cinayeti açığa çıkarma çabasını anlatan Rear Window'un etkilediği filmler saymakla bitmez.Tam bir klasik.



Das Boot (1981)

2.Dünya Savaşında u96 tip 7 sınıfı Alman U-boot mürettabatının hikayesini konu edinen bir film Das Boot.Çoğu 2.Dünya Savaşı filminin aksine propaganda unsuru taşımaz.Savaşta Alman denizcilerin psikolojisini görsel bir anlatış biçimiyle anlatır.
1981 yılında vizyona giren filmin galasına katılan birçok ünlü isim filmin sonunda yönetmen Wolfgang Peterson'u ayakta alkışlamıştır.



The Breakfast Club (1985)


Bir sarışın,bir anarşist,bir inek,bir sporcu ve bir entel cezalı oldukları bir cumartesi gününü okul kütüphanesinde geçirmek zorunda kalır.Disiplin delisi müdürün kendini tatmin etme şovu karşısında bu sıkıcı cumartesi günü birbirlerinin ortak yönlerini,kendilerinin bilinmeyen yönlerini keşfedecekleri eğlenceli bir güne dönüşür.
Diyalogları eğlenceli,her gencin kendinden bir şeyler bulacağı bir gençlik filmi.



Reservoir Dogs (1992)


Bir grup suçlu,bir mücevher deposunu soyarlar.Polis o kadar hızlı peşlerine düşer ki aralarında bir muhbir olduğundan şüphelenirler.
Özensiz,sıradan diyaloglar,bolca suç ve kan,orijinal karakterler ile klasik bir Tarantino filmi.





Fermat's Room (2007)

Matematikten nefret eden insanların bile severek,heyecanla takip edeceği bir film.Birbirinden zeki matematikçilere Fermat lakaplı birinden bir mektup gelir.Mektupta matematiksel bir şifre vardır ve bu şifreyi çözenler belirlenenen tarihte ve yerde buluşacaktır.Şifreyi çözen 4 matematikçi sakin bir akşam yemeğinde,zeki insanlarla matematik konuşacaklarını zannetmektedir..
Filmde anlatılan matematik denklem ve hipotezleri gerçekten ilgi çekici.İnternetten araştırırsanız yüzyıllardır çözümünün bulunamadığını göreceksiniz.Filmin gerilimi hep üst safhada.



Cube (1997)


Birbirini tanımayan 6 kişi küp şeklinde odalardan olaşan hapishane benzeri bir yapıda uyanır.Hiçbiri neden ve nasıl oraya geldiğini hatırlamamaktadır ancak sonradan öğrenecekleri bir şey vardır ki hepsinin oradan kaçması için birbirine ihtiyacı vardır.
Cube,Cube 2:Hybercube ve Cube Zero üçlemesinin ilk ve en fenomen filmi.Gizem,gerilim ve merak filmden günler sonra bile etkisini gösteriyor.Üçlemenin tamamını izlemenizi tavsiye ederiz zira son filmde senaristler seyirciyi daha fazla meraka boğmak istememiş olacak ki bazı şeyleri açıklama gereği duymuşlar.Açık ara listedeki en gizemli film.



Panic Room (2002)

Meg Altman,Manhattan'a yeni taşınmıştır ve ev aramaktadırlar.Kendilerine göre biraz büyük de olsa oldukça hoş bir eve taşınırlar.Bu evin özelliği 'Panik Odası' denilen ve kriz durumlarında,içinde birkaç kişiyi bir süre boyunca hayatta tutacak teçhizata sahip olan bir odaya sahip olmasıdır.Anne ve kız akşam eve yavaş yavaş yerleşirken 3 hırsız evin hala boş olduğunu zannederek evi soymaya gelir.Anne ve kız telaşla panik odasına saklanır.Ancak hırsızların almak istediği şey de panik odasındadır.
Listemizdeki en sağlam gerilim filmi olarak gösterilebilir.Film ilerledikçe açığa çıkan gerçekler,artan gerilim ve olaya dahil olan kişiler ile işler çığrından çıkma noktasına kadar geliyor.Çok başarılı.



Phone Booth (2002)


Kendini beğenmiş,gösteriş meraklısı Stu Shephard,karısını aldattığı sevgilisiyle,cep telefonu faturalarından yakalanmamak için her gün aynı saatte aynı telefon kulübesi aracılığıyla flörtleşmektedir.Telefon kulübesi artan hırsızlık girişimleri sonucu ertesi gün yıkılacaktır.Yıkılmadan önceki son konuşmasını yapmak için yine aynı saatte kulübeye giren Stu Shephard zeki bir tetikçinin hedefi olacaktır.
Stu Shephard'ın telefonu bırakıp gidememesi gibi siz de filmi bir anlığına bile olsa bırakıp gidemeyeceksiniz.Tansiyonu hiç düşmeyen ve sarsıcı finaliyle doyurucu bir gerilim.



Open Water (2003)

Susan ve Daniel tatil için tropik bir adaya tatile giderler ve ilk işleri tüplü dalış yapmak olur.Tatil çok güzel ve eğlenceli ilerlerken tur rehberlerinin dalgınlığı ile koca denizde yapayalnız bırakılırlar.Aslında yapayalnız değillerdir.Köpekbalıkları ve zehirli denizanaları etraflarında dört dönmektedir.
Gerçek hayattan uyarlandığını bilmek filmi daha da çarpıcı bir hale getiriyor.Başarılı bir uyarlama.Hikayesini detaylı olarak okumak isteyenler için blog'umuzda yazısı mevcuttur:
                  http://olagansuphelilerr.blogspot.com.tr/2014/08/tom-ve-eileen-lonergan-cifti-ve-open.html


Dogville (2003)

Hikaye 30'ların Amerika'sında Rock Dağları'nda bir kasabada geçmekte.Peşindeki gangsterlerden kaçan güzeller güzeli Grace isimli bir kadın bu kasabaya sığınır.İlk başta Grace'e acıyan halk ona masum duygularla sahip çıkar.Ancak zaman geçtikçe Grace'i kendileri için bir tehdit aracı olarak gören kasaba halkı Grace'i kurban olarak göstermeye başlar.
Film,bir sinema yapımından çok tiyatro yapımı görüntüsü çizmektedir.Lars von Trier'in sıradışı fikirlerinden yalnızca biri.



The Man From Earth (2007)

Üniversitede hocalık yapan John Oldman birdenbire 10 yıllık işinden istifa eder.Öğretmen arkadaşları arkadaşlarını son kez görmek ve neden istifa ettiğini öğrenmek için evine gelir.Ve John Oldman anlatmaya başlar.Biraz eskilerden başlayarak...
Gereksiz diyolaglardan,klişe konulardan,anlamsız saçma filmlerden sıkılanlar için birebir.Bir odada,zeki insanlar,birbirinden zeki diyaloglar ve film ilerledikçe ağzınızı açık bırakacak gerçekler.The Man From Earth düşük bütçesiyle oldukça başarılı bir yapım.



Buried (2010)

Paul Conroy gözlerini açtığında kendini bir tabutun içinde bulur.Buraya onu kimin,neden,nasıl koyduğunu hatırlamamaktadır.Tabuttan çıkma mücadelesinde en büyük yardımcısı yanındaki cep telefonudur.Ancak telefonun zaman zaman iyi çekmemesi,şarjının git gide azalması ve havasızlık en büyük düşmanlarıdır.Ayrıca sadece 90 dakikası vardır.
Sanki Ryan Reynolds değil de siz o daracık tabutun içindeymişsinizcesine sürükleyici,gerilim dolu ve etkileyici bir film.


Tape (2001)

10 yıldır birbirini görmeyen üç eski lise arkadaşı bir motel odasında buluşur ve geçmişleriyle yüzleşmeye başlarlar.Vince'in konuşmaları kaydetmek için yanında bir kaset getirmesiyle buluşma umulmadık yerlere doğru gitmeye başlar.
Kimilerine göre sıkıcı ve boş konuşmalardan ibaret,kimilerine göre sınırlı imkanlarla çekilen muhteşem bir film.Karar size kalmış.



Hunger (2008)

IRA ile ilgili çekilmiş filmde Bobby Sands'in insanlık dışı işkencelere maruz kalmasını,mahkumların direnişini,yıkanmama eylemlerini,gardiyanların dahil yaşadığı cehennem azabını izliyoruz.Film çıplaklığı,gerçekçiliği ve şiddeti ile oldukça vurucu.
Hikayesi gerçek olaylara dayanan yarı biyografik filmi psikolojisi sağlam olmayanlar izlemesin.Zira kendinizi bir mahkum olarak hissetmemek için hiçbir sebep yok.



Devil (2010)

Bir grup insan,bir gökdelenin asansöründe mahsur kalır.Sorun yalnızca bu gibi görünse de aslında aralarından birinin şeytan olduğunu henüz bilmiyorlardır.
Filmin gizem yönü hep daha ağır basıyor.Yönetmen ve yapımcı M.Night Shymalan olunca izlenirliği bir kat daha artıyor.


Exam (2009)

Exam filmi baştan sona kapalı bir odada geçmekte.8 kişi üst düzey bir ilaç şirketinde iş sahibi olmak için mülakata gelmiştir.Sınav gözetmeni sınav başlamadan gerekli uyarıları yapar ve salonu terk eder.İş adaylarının işi çok zordur.Çünkü cevabı bulmadan önce soruyu bulmak zorundadırlar.
Gerçeği açığa çıkarma çabası,hile,kazanma hırsı,süpriz final...Her şey bu filmde.



Nine Dead (2010)
9 tane birbirini tanımayan insan ansızın kendilerini bir odada bulur.Bu 9 kişi eğer aralarındaki bağı çözemeyecek olursa 10'ar dakika arayla aralarından birini kurban verecektir.



Unknown (2006)

Birbirini tanımayan 5 erkek bir depoda uyanır.Aralarında yaralı olan da vardır,sandalyeye bağlı olan da.Oraya nasıl geldiğini bilmeyen bu 5 kişi için kesin bir şey vardır ki,içlerinden bazıları iyi bazıları ise kötüdür..
Unknown türünün diğer örnekleri arasından sivrilmeyi başarmamamış orta halli bir tek mekan filmi.Yine de durumun gizemi ve oyuncu kadrosu için izlenir.



Frozen (2010)

3 arkadaş kayak tatillerinde aşırıya kaçarlar ve güvenlikten aldıkları izinle teleferiğe gece binerler.Her şey normal seyrinde ilerlerken teleferik birden durur.Yeniden çalıştıracak kimse olmadığından 3 kafadar sabaha kadar soğukla ve birtakım zorluklarla savaşmak zorunda kalır.Bu zorluklardan biri de yerden onlarca metre yükseklikteki avlarını seyreden aç kurtlardır.


Locke (2013)


Tam bir aile babası ve başarılı bir kariyer sahibi Ivan Locke günün birinde bir telefon alır ve hayatını alt üst edecek olaylar silsilesi gelişmeye başlar.
Kendinizi Tom Hardy'nin yerine koyacaksınız.Onunla birlikte sinirlenecek,üzülecek,ağlayacaksınız.Locke gerçekten başarılı bir film.



Listede eksik gördüğünüz film veya bir kusurumuz varsa bizimle paylaşmanızdan mutluluk duyarız.Her türlü fikir/görüş ve eleştirinizi bu yazının altına yorumlayabilirsiniz.

Tek Mekanda Geçen Birbirinden Sağlam 24 Film Tek Mekanda Geçen Birbirinden Sağlam 24 Film Reviewed by asa on 03:24 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.