Akıl Hastanesinde Geçen Filmler




       Korku ve gerilim filmlerine yataklık edebilecek en uygun mekanlardan birisidir Akıl Hastanesi.Aslında filmler haricinde de genel olarak ismini duyduğumuz vakit içimizde hafif bir ürperme olur.Hapishane gibi akıl hastaneleride herkeste ilgi ve son derece merak uyandırır.Kimsenin buralara düşmemesini temenni ediyorum.Burdan yola çıkarsak bu filmlerde korku ve gerilim ön plandaysa hele de bir terk edilmişse tadından yenmez.Genellikle bu filmler psikolog-hasta temalı olur.Veya orada yatan hastanın yaşadıkları.Sinemaya çokça alan oluşturmuştur bu tür.

    Bu tür filmlerin konuları psikolog-hasta ilişkisi,zihinsel sıkıntısı olan karakterler ve az daha olsa doktorun gözünden anlatılan filmler diye çeşitlendirebiliriz.Genellikle akıl hastanesi filmleri içinde korku ve gerilim barındırır.Listede bu filmler ağırlıklı olacaktır.

    Sizlere bu türde güzel örnekler sunacağım.25 tane film listemde olacaktır..1960'lı yıllardan günümüze kadar olan yapımları listemde bulacaksınız.Ben hem izlerken hem hazırlarken keyif aldım.Sizde bu türe ve bu türde ki filmleri seviyorsanız kaçırmayacağınız filmler var.Listemin sonunda filmler hakkında ufak notlar bulacaksınız.Hazırsanız korkunun,gizemin ve bilinmeyenin karanlık koridorlarına doğru yol alalım.



1-Shutter Island/Zindan Adası



2010/ABD

Gerilim/Dram






















2-One Flew Over The Cuckcoo's Nest/Guguk Kuşu



1975/ABD

Dram/Komedi




















3-Girl,İnterrupted/Aklım Karıştı


1999/ABD,Almanya

Dram,Biyografi























4-Twelve Monkeys/12 Maymun



1995/ABD

Gizem,Gerilim,Dram





















5-Session 9



2001/ABD

Korku,Gizem,Gerilim





















6-Shock Corridor/Şok Koridoru



1963/ABD

Suç,Polisiye,Dram,Gizem





















7-The Ward/Koğuş



2010/ABD

Psikolojik,Gizem,Korku,Gerilim






















8-Awakenings/Uyanışlar



1990/ABD

Biyografi,Dram




















9-House of Fools/Deliler Evi



2002/Rusya,Fransa

Dram





















10-Gothika


2003/ABD

Gerilim ,Korku
























11-Asylum


1972/İngiltere

Gerilim,Korku























12-Boo



2005/ABD

Gizem,Gerilim,Psikolojik,Korku






















13-The Incident/Cinnet Gecesi



2011/Kanada,Avusturya

Gerilim,Korku























14-Fragile:A Ghost Story/Kırılgan



2005/İspanya

Gerilim,Korku



15-Gen


2006/Türkiye

Gerilim,Gizem,Korku,Psikolojik
























16-It's Kind Of A Funny/Bir Çeşit Komik Hikaye




2010/ABD

Dram,Komedi




















17-Patrick



1978/Avustralya

Gerilim,Suç,Korku




















18-Madhouse



2004/ABD

Gerilim,Korku






















19-Quills/Düşlerin Efendisi



2000/ABD

Biyografi,Dram






















20-The Jacket/Çıldırış


2005/Almanya,ABD

Dram,Gizem,Bilim kurgu

























21-Grave Encounters/Mezar Buluşmaları


2011/Kanada

Gerilim,Korku























22-Dark Floors/Ölüm Kapanı



2008/Finlandiya,İzlanda


Fantastik,Gerilim,Korku





















23-Hipnoz/Hipnos



2004/İspanya

Gerilim,Gizem,Psikolojik,Korku





























24-Prendimi La'anima/Esir Ruhlar



2005/Fransa,İngiltere,İtalya

Dram,Romantik,Savaş
























25-The Disturbed



2009/ABD

Korku






















    Çok eski filmler ve yasaklanan filmlerde vardır.Onları listeye almadım.Listede Guguk Kuşu ve Bir Çeşit komik hikaye dışında hepsi gerilim,korku ve psikolojik filmlerdir.Guguk Kuşunu seyretmeyen yoktur diye düşünüyorum.

   Listede bir türk filmi var Gen.Oldukça başarılı bir gerilim filmi.60'lı yıllardan Şok Koridoru filmi var sadece.Bir gazetecinin bir cinayeti çözmek için akıl hastası rolüne girip hastaneye yatması ve daha sonra kendisinde de delilik emareleri görünmeye başlamasını konu alıyor.Bir buçuk saati biraz geçiyor film.Hem eski olması hemde konusu itibari ile izlenmesi gerektiğini düşünüyorum.

   Awakenings filmi belkide listedeki kadro bakımından en iyi film.Robert De Niro ve Robin Williams var.Hasta-doktor ilişkisi temalı bir film.Robert De Niro yıllardır konuşamayan hasta rolünde.Kült bir film.De Niro'nun harika bir performansı var.Kaçırmamanızı öneririm.




   Listede özellikle son yıllarda benim en çok beğendim The Ward ve The Indicent var.The Ward,John Carpenter'ın filmi.Psikolojik sorunları nedeniyle hastaneye yatan kızın başından geçenler işleniyor filmde.Carpenter hastaları ve psikolojik gerilim sevenler kaçırmasın.

   The Indicent ise şöyle söyleyim;hastanede hastaların çığrından çıkması,saldırmalarını görmek isteyenler veya böyle bir hastanede kapana kısılıp hayatta kalma temalı film isteyenler için güzel bir örnek.Bir grup çalışan bir arıza nedeni ile hastanede kapalı kalırlar ve hastalar tarafından saldırıya uğrarlar.Ben beğendim sizinde denemenizi öneririm.

  Zamanda yolculukda filmde istiyorsanız Adrien Brody ile Çıldırış filmi size eşlik edebilir.Yine hastanede kapalı kalma,kurtulma temalı film için bir seçenek var.Ölüm Kapanı.Kızı ile hastanede kapalı kalan ve kurtulmaya çalışan babanın hikayesi.

  Madhouse;Tıp diplomasını almak için staja gelen bir doktorun hastanede başına gelen garip olaylar,gördüğü hayaletler var.Başarılı bir gizem filmi.Süresi ve gerilimi ile sizlere tavsiye edebilirim.




      Session 9 belkide listedeki en ağır film.Karanlık korkusu,kişilik bölünmesi temalı film.Psikolojik gerilim türünden.Durağan tempo,şaşırtıcı final.Deneyin,puanınızı verin.Perili,lanetli bir mekan daha arıyorsanız Boo ve Asylum altenatifler arasında.Ayrıca Asylum 1972 yapımı,2008 yapımı da mevcuttur.

   Bir hastanın psikolojik sorunları ve ağır hafıza kayıpları kısaca hastanın sorunları Gothika filminde karşımızda.Gizem ağırlıkta.Korku yok diyebiliriz.Ortalamanın üstünde gerilim filmi.Değerlendirmenizi öneririm.



    Özetle;eğer listedeki filmlerin hiçbirini izlemediyseniz;Guguk Kuşu,Zindan Adası ve 12 Maymun'u ilk başta izlemenizi öneririm.Daha sonra Uyanışlar,Çıldırış ve Koğuş ile devam edebirsiniz.Eğer bu saydıklarımı izlediyseniz korku arıyorsanız Boo,Asylum,Gen veya Mezar Buluşmalarını izleyebilirsiniz.


  Sıralamam en iyi filmler sıralaması değildir.İzlediğim filmler arasından bir liste oluşturdum.Umarım beğenmişsinizdir.Hollywood haricinde Avrupa yapımı filmde ağırlıktaydı.Listedeki filmlerin hepsini izlemenizi şiddetle öneririm....





      İYİ SEYİRLER...


Akıl Hastanesinde Geçen Filmler Akıl Hastanesinde Geçen Filmler Reviewed by asa on 06:58 Rating: 5

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.