John Nash ve A Beatiful Mind

John Nash


       13 Haziran 1928'de Batı Virginia Amerika'da,makine mühendisi bir baba ve ingilizce öğretmeni bir annenin çocukları dünyaya geldi.Baba John Nash doğan çocuğuna kendi ismini koymuştu.John Forbes Nash ismini gelecek 100 yıl içinde tüm dünyanın ezberleyeceğini hiç tahmin edememişti.

      16 Kasım 1930'da John Nash'in kız kardeşi Martha doğdu.Çocukluğunda Time dergisi ilgisini çok çekiyordu.Resimli ansiklopedileri okuyor ve birçok şey öğreniyordu.12 yaşına geldiğinde evde kendi kendine deneyler yapıyordu.Yalnız bir çocukluk geçirmişti.Bütün arkadaşlarından kendini soyutluyordu.Kendi kendine olmayı seviyordu.Arkadaşlarının şakaları ona garip geliyordu.



        Nash'in bu haraketleri ailesinin de dikkatini çekmişti.Artık ailesi Nash'a bir yetişkin gibi davranıyordu.Eğitimini sürekli teşvik ediyorlardı.Bu durum Nash'i de etkiliyordu.''Men of Mathematihcs'' kitabı Nash'in matematik sevdasını ortaya çıkarmıştı.

     Liseyi bitirdikten sonra Westinghouse bursu ile Carnegie Instutite of Technogology kimya mühendisliğini kazandı.Daha sonra kimya ve matematik bölümlerine geçti.1948 yılında lisans ve master derecesini aldı.

    Mezun olduktan sonra donanmada çalışan Nash,daha sonra ''Denkleştirme Kuramı'' üzerine çalışmak için Princeton Üniversitesine gitti.1950 yılında burada doktorasını aldı.Harvard Üniversitesinden teklif gelmişti fakat Nash ailesinin burada oturması ve akademisyenlerin Nash'e olan yakınlığı Nash'in Bluefield'de kalmasına yetmişti.



        Doktora tezi olan ''Nash Dengesi'' ona daha sonra Nobel ödülünü kazandıracağını hiç tahmin etmezdi.Ayrıca cebirsel geometri alanında önemli çalışmalar yaptı.1951 yılında Massachusetts Instute of Technology'de öğretmenlik yapmaya başladı.

     Burada çalışırken Alicia Larde adlı bir fizik öğrencisi ile tanıştı ve burada görevi devam ederken 1957 yılında evlendiler.Ve evliliklerinin en güzel yıllarında henüz daha bir sene bile dolmadan Nash'de şizofreni belirtileri başladı.1959 yılında Nash hastaneye yatırıldı.Ve burada ona depresyon,paranoyak şizofreni ve kendine güvensizlik teşhisi konuldu.




      John Nash'in hastalığının ilk belirtileri 1958 yılında başlamıştı.Bir oda arkadaşı olmamasına rağmen bir oda arkadaşından bahsedip etrafındakileri korkutmuş ve oda arkadaşı ile yaptığı hayali sohbetler onun şizofren olduğunu ortaya çıkarmıştı.

    Nash'in şizofreni hastalığının daha önce başladığı düşünülüyor.1945-49 yılları arasında.Üniversite yıllarında başladığı ve mezun olduktan sonra donanmada şifre çözücü olarak işe başlamıştı.Burada çalışması bu hastalığı körüklediği söyleniyor.Kendisine sürekli olarak birilerinin sürekli çözmesi için şifre gönderdiğini düşünüyordu.

    Paris ve Cenevre'de bir süre yaşadı.1960 yılında Princeton'a geri döndü.1970 yılına kadar hastanelerde yattı.Bu yıllar arasında ilaç tedavisini kesmeye karar verdi.Yavaş yavaş iyileşmesinde en büyük rolün ise eşinin olduğunu daha sonra belirtmiştir.



      Nash çifti 63 yılında boşandı fakat 1970 yılında tekrar bir araya geldi.John Nash'in akademik alanda birçok çalışması vardı ve bunların meyvelerini almaya başladı.1978 yılında ''John Von Neumann" Teori Ödülü'nü aldı.1994 yılında Nobel ekonomi ödülünü kazandı.2010 yılında ''Double Helix Medal'' ve son olarak da 2015 yılında ''Kısmi Difarensiyel ve Geometrik Analiz'' konusunda,Abel ödülünü aldı.Bu ödülü ölmeden 1 hafta önce almıştır.


     John Nash 1994 yılında Nobel ödülünü aldı.Bu ödülden sonra çiftin arası tekrardan düzeldi ve 2001 yılında Nash'in hayatı '' A Beatiful Mind'' uyarlandığı yıl tekrar evlendiler.


   
        Gerçek hayat ile film arasında bazı noktaların uyuşmadığını belirtsem de harika bir film.Çoğumuz bu filmi izledik.Ben çok beğenmiştim.Film arşivimde en üst köşelerde dvd'si bulunmakta.Russell Crowe filmde öyle harika bir performans gösterdi ki;herkesin aklına John Nash deyince Russell Crowe geliyor.

     Film 4 Oscar,3 Altın Küre ve 2 Bafta ödülü aldı.Filmde Alicia Larde ile 7 yıllık ayrılıktan söz edilmemiştir.Evliliğin hep devam edildiği filmde bize yansıtıldı.Filmde sürekli Nash'i ilaç kullanan birisi olarak göstermesi.Halbuki o yıllardır ilaç kullanmıyor.Bu eleştiriyi Nash kendisi yapmıştır.





         Nash'in oğlu da kendisi gibi şizofren.Alicia Garden için bu durumun zorluğu tartışılmaz.23 sayısına takıntısı olduğu belirtilmişti.23 bilimsel makalesi vardır.Düzelmesinde kendisinin payı çok olmuştur.1980'li yıllarından sonra düzelmeye başladı.Hastalığı sırasında'da kanuni izinler ile Avrupa seyahatlerine çıktı.

       24 Mayıs 2015'te 87 yaşındayken,eşiyle bindiği takside şoförün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi ile Alicia ile birlikte yürüdüler ölüme.İnsanlık ve bütün bilim dünyası yasa boğuldu.


 



''İyi matematik bilmeyen toplumlarda adalet yoktur''....

John Nash ve A Beatiful Mind John Nash ve A Beatiful Mind Reviewed by asa on 08:34 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.