Pleasantville/ Yaşamın Renkleri


    Yapım: 1998-ABD
    Tür : Dram,Komedi,Fantastik
    Vizyon Tarihi : 4 Haziran 1999
    Süre: 124 Dakika
    Yönetmen : Gary Ross
    Senaryo : Gary Ross
    Oyuncular : Tobey Maguire,Paul Walker,Jeff Daniels,Joan Allen,Reese Witherspoon
    Bütçe : 60 Milyon Dolar
    Hasılat : 50 Milyon Dolar

        Ve renkler yeniden yerlerini alırlar ve nehir yeniden akmaya başlar bildiği yoldan..


          1990'lı yıllarda yaşamaktan pek memnun olmayan,tamamen birbiri ile zıt iki kardeş,Jennifer ve David birgün televizyon kumandası için kavga ederler ve kumanda aletini bozarlar.Tesadüfen orda bulunan esrarengiz tamirci David'in eline bir televizyon kumandası verir.David ise kumanda sayesinde ablası Jennifer'ı da yanlışlıkla yanına alır ve bir anda kendilerini 1950'li yılların dizisi Pleasantville'nin içinde bulurlar.


  90'lı yılların sımsıcak,verdiği toplumsal mesaj ve eleştiriler ile kült olmuş bir film Pleasantville.
    Pleasantville benim için en iyi filmler listesindedir.Sanatsal ve yenilikçi yönüyle benim için ayrı bir yeri vardır.
        Filmde 1950 ve 90'lı yıllar etkileyici bir şekilde karşılaştırılmış.Nesiller arası çatışma,değer değişimleri ve birşeyin değişme zamanı gelirse o akımın durdurulamayacağı zeki bir şekilde bizlere aktarılmış.Toplumun insanı değil,insanın toplumu değiştirmesi gerektiğini anlayacaksınız filmde.
   Filmdeki diyaloglar biraz uzun olduğu için sizi sıkabilir ama kesinlikle filmi izlemeye devam edin.Sadece zaman yolculuğu konusu işleniyor diye düşünmeyin.
      Filmde muhafazakar Amerikan toplumununun yerden yere vurulduğunu göreceksiniz.Değişim ve özgürlük temalı bir film.Kompleksli bir sosyal toplum eleştirisi işlenmiş.Filmi izlerken gerçekten de 1950'li bir klasik film izlediğinizi hissedeceksiniz.




      Yönetmenimiz Gary Ross'un ilk filmidir.Film 99 yılında 3 dalda oscar adayı olmuştur.Kostümleri ve mekanlarıyla son derece güzel ve yaratıcı bir filmdir.Sinema kültürü olmayan insanlar için biraz sıkıcı ve anlam ifade etmeyebilir.Ama belirttiğim gibi filmin verdiği sosyal ve kültürel mesajların olduğunu bilerek seyredin.
     
     Film tam bir masal kıvamında.Renksiz bir hayatın kör olduğu,insanların hayatlarına renk katmalarının zor olduğu,kültürel yargıları iğneleyen,Amerikan orta sınıfını ve muhafazakar yapıyı eleştiren bir fim karşınıza çıkacak.Film de verilen en temel mesaj ise;

          İnsanlar iyi ve kötü yanlarıyla bir bütündür.Sadece insanların iyi yanlarının olduğu bir dünya kurmaca ve aldatıcı bir dünyadır.İyi ve kötü yönleriyle insanları kabul etmemiz ve hep birlikte yaşamamız gerektiğini bilmemiz gerekir.


    İYİ SEYİRLER.....





Pleasantville/ Yaşamın Renkleri Pleasantville/ Yaşamın Renkleri Reviewed by asa on 04:23 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.