İmdb Hakkında Merak Edilenler


     Son zamanlarda herkesin merak ettiği bir konu var.Imdb içeriği ve puan sistemi.Özellikle puan sistemi çok merak edilen bir konu.Ben size en basit şekilde imdb ve puan sistemini açıklayacağım.Buyrun başlayalım.

   Imdb internet ortamında en geniş arşive sahip sitedir.Dünyadaki tüm ülkelerin dönemlerine göre tüm sinema ve televizyon filmlerini barındırır.Oyuncular ve diziler hakkında herşeyi de bulabilirsiniz.Ücretli ve ücretsiz üyeler vardır.Ve onların katkılarıyla büyür.Dünyanın farklı yerlerinden tüm insanlar buradaki film deposuna izledikleri filmler hakkında fikir ve görüşler bildirirler.

    Imdb içerisinde sadece filmin puanından ziyade filmde anlayamadığınız konuların açıklamaları,sanatçılar,yönetmenler,yazarlar,oyuncular,filmin çekim hataları,senarist ve yönetmenlerin diğer çalışmaları,oyuncuların hayatı kısacası herşeyi bulabilirsiniz.



Imdb'deki eserlerin sahip olduğu bilgiler;
Filmin işyeşi ve filmin hikayesinin hazırlanmasında kullanılan ön çalışma(Sinopsis)
Alakalı videolar,posterler ve fotoğraflar
Eserin ismi ve temel bilgileri
Puanı,eleştiriler ve yorumlar
İlgi çekici içerikler ve her türlü detay
Benzer içerikleri ve teknik detaylar

Üye olduktan sonra yapabilecekleriniz;
Film izleme listesi oluşturmak
Eserlere oy vermek ve hakkında eleştiri ve yorum yapmak
Oylama listesini izlemek

Örnek verirsek arkadaşlar;seçtiğiniz bir filmin oyuncuları,yönetmeni,senaristi,kitap uyarlaması mı yoksa gerçek bir hikayeden beyaz perdeye aktarıldığı mı,filmin nerede çekildiği,kamera arkası olaylar,film için ilk düşünülen oyuncular gibi her türlü bilgiyi İmdb'de bulabilirsiniz.

  Şimdi herkesin merak ettiği puan sistemi konusuna gelirsek.Araştırdığınız zaman formüller değişik yorumlar karşınıza gelir.Kafanız allak bullak olur.Şimdi maddeler halinde ve basit şekilde anlatıyorum.





1-Bir filmin top 250 listesinde olması için;filmin kaç kişi tarafından oylandığı en önemli etkendir.
Birinci sıradaki Esaretin Bedeli puanı 9.3'dür.
Hababam sınıfının puanı ise 9.5'dir.
Neden hababam sınıfı 1.sırada değil ya da top 250 listesinde yer almıyor.Nedeni çok basit;
Esaretin Bedeli 1.239.945 kişi tarafından oylanmıştır.
Hababam sınıfı ise 20.459 kişi tarafından oylanmıştır.
En önemli etken filmin kaç kişi tarafından oylandığıdır.
Top 250 listesinin en sonundaki film Üç renk-kırmızı filminin puanı 8.1'dir.
Ama oylayan kişi sayısı 50.095'dir.



 2- Top 250'ye girebilmesi için; oy sayısının etkisi,top 250'de yer alabilmesi için minimum oy(3000) olması ve tüm raporların analiz edilmesinden sonra ortalama puanı etkendir.

3-Top 250'deki filmlere puan verenlerin büyük bir kısmı Regular user(düzeyli oylayıcı) olarak tanımlanan kişilerdir.Regular user tam tanımı siteye uzun zamandır üye olup,sürekli aktif olarak kullanan ve geniş mercekte ve yılda eserlere oy veren,eleştiriler yazan kişilerdir.Bu regular user adlı kişilerin oyları daha farklı bir şekilde değerlendirilir.Siteyi uzun zaman aktif kullanmanız gerekmektedir.Regular user olarak adlandırılan kişilerin yüzde 95'i yabancı olduğu için bizim filmlerimiz burdan da kaybediyor.

4-Filmin kendi sayfasının ne kadar okunduğu,tıklandığıda etkendir.Oylardan bağımsız olarak reputation sistemi vardır.Hemen örnek;hababam sınıfının puanı yüksektir.Ama dünya genelinde sayfası fazla ziyaret edilmediğinden verilen puanlar yetersiz kalır.Sayfanın ziyaret edilmesi en büyük etkenlerden birisidir.

5-Yukarıda bahsettiğim regular user adlı kişilerin top 250'deki etkisi vardır.Onların oyları daha daha farklı bir şekilde değerlendirilir.Matrix filmine 300 bin kişi oy kullanıp bunların 100 bini regular user'dir ve bunların oyları farklı bir formülde ele alınır.

6-Son maddemiz ise yine regular user adlı kişilerdir.Bir filmin en az 1300 regular user adlı kişinin o filmi oylaması lazımdır.Yani her filmi en az 1300 regular user adlı kişinin oylaması lazımdır.

Regular user'ı madde madde anlattım kafanız karışmasın diye.


  Konumuzu özetlersek;İmdb sitesinde dizi,film,oyuncular,yazarlar,yönetmenler yani televizyon ve sanat dünyasında herşeyi bulabilirsiniz.Hint sineması,Fransız sineması gibi bütün ülkelerin sineması hakkında bilgi edinebilirsiniz.Puan sistemi yukarıda belirttiğim gibi.Bir filmin top 250'ye girebilmesi için kaç kişinin oyladığı,filmin sayfasının kaç kere tıklandığı ve uzun zamandır kullanan kıdemli üyelerin puanları gerekmektedir.Bizim filmlerimizin top 250'ye girememesinin nedenleri;çok fazla kişi tarafından oylanmaması,sayfasının ziyaret edilmemesi ve regular user adlı kişiler tarafından oylanmamasıdır.

  İnternette çok az bilgi ve karışık bilgiler vardır.Ben en basit şekilde anlatmaya çalışdım.Umarım anlamışsınızdır.Benim size bir diğer tavsiyem ise; filmi seçtiğinizde filmin puanını pek fazla önemsemiyin.Yani 6 puan almış bir filmi beğenebilirsiniz.İmdb sitesini genel olarak bilgi edinme,araştırma olarak kullanın.








İmdb Hakkında Merak Edilenler İmdb Hakkında Merak Edilenler Reviewed by asa on 04:10 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.