Jacob's Ladder / Yakup'un Merdiveni



    Eğer ölmekten korkuyorsan ve hayata sarılıyorsan, hayatını almaya çalışan şeytanlar görürsün....Ama kendinle barışırsan, o zaman şeytanlar gerçek bir melek olup seni bu dünyadan kurtarırlar....
    Herşey bakış açısına bağlıdır..

Yapım :1990-ABD
Vizyon Tarihi :3 Kasım 1990
Tür :Dram,Gerilim,Psikolojik,Korku,Fantastik,Gizem
Süre:113 Dakika
Oyuncular:Tim Robbins,Ving Rhames,Macaulay Culkin,Danny Aiello,Elizabeth Pena,Jason Alexander
Yönetmen :Adrian Lyne
Senaryo :Bruce Joel Robin

       Filmin ana karakteri Jacob Singer( Tim Robbins) vietnam gazisidir.Eşinden ayrılmıştır.Eski eşinden üç çocuğu vardır ve en küçük çocuğunuda trafik kazasında kaybetmiştir.Jacob artık postanede çalışmaktadır.Postanede çalışan iş arkadaşı jezebel ile yaşamaktadır.
        Jacob bir gün metro istasyonunda halisülasyonlar,halisünatif yaratıklar görmeye başlar.Ve jacob için hayat değişmeye başlar.Bu yaratıklar garip sesler çıkarmakta,kafalarını sağa sola çevirmekte ve sürekli jacob'u takip etmektedirler.Jacob aklını kaçırdığını düşünmektedir.
       Jacob'un bu yaşadıkları savaş sonrası sıkıntıları mı yoksa Vietnam da askerler üzerinde denenen son derece güçlü bir uyuşturcunun etkilerimidir ?



      Çekilen en güzel psikolojik filmlerden biri.Yaşamla ölüm arasında gidip gelen bir zihnin gerçek ile düşü birbirine karıstırdığı psikolojik bir film.Çoğu yerde filmin isminin çevirisi Dehşetin Nefesi olarak yazar ama yanlıştır.Doğru çevirisi Yakup'un merdivenidir.İsmini ise Hz.Yakub'un rüyasında gördüğü dünya ile cennet arasındaki merdivenden almıştır.
   
          Vietnam savaşında donanma askerler üzerinde deneyler yapmıştır.Kuvvetli ve hükümetin de sakladığı uyuşturucular askerlere verilmiştir.Jacobs Singer da bu askerlerden biridir.Ve verdikleri uyuşturucunun ve gizli maddenin etkisi askerlerden savaş sonrası çıkmaya başlamıştır.

    Jacob's Ladder sinema tarihinin kilometre taşlarından biridir arkadaşlar.Kesinlikle izlemenizi öneririm.Aslında sıradan gibi görünen klişe gibi görünen Vietnam konusu harika bir bakış açısıyla harmanlanmış.Filmde savaş sonrası bir adamın psikolojik sorunları haricinde;savaşlarda yapılan gizli deneyler,savaşın insanlar üzerindeki etkisi ve aslında savaşın ne kadar kötü olduğu aktarılmıştır.
 
    Kendine has,karanlık ve gizem veren bir filmdir.Dini ve mitolojik motifler filmimizde kullanılmıştır.Filmin karakter isimleri en bariz örnek.Bir askerin gözünden görmemizi sağlamıştır film.Gayette güzel bir temeya değinmişlerdir.Tim Robbins harika bir oyunculuk çıkartmıştır.Görülmeye değerdir.Filmin yönetmeni Adrian Lyne filmin son sahneleri için insan psikolojisi için baya araştırma yaptıklarını söylemiştir.Ağır bir psikolojik filmdir.


     Filme tam olarak odaklanın arkadaşlar.Çünkü bu tip psikolojik filmlerde farklı bir kurgu oluyor yani olayın içine girip bir nevi filmi yaşamanız gerekiyor.Biraz karmaşık olduğu için filmden kopabilirsiniz o yüzden pür dikkat izleyin.İşleyiş olarak biraz ağır olabilir ama kendinizi filmde odaklarsanız filmin akışına kendinizi kaptırırsınız.

İYİ SEYİRLER..







Jacob's Ladder / Yakup'un Merdiveni Jacob's Ladder / Yakup'un Merdiveni Reviewed by asa on 04:52 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.