Hayal Kırıklığı ''Max Payne''


    Çocukluğumda Max Payne deyince akan sular dururdu benim için.Okuldan geldiğim vakit akşama kadar başından kalkmazdım.Senelerdir pek çok oyun oynamışımdır ama Max Payne'nin bıraktığı tadı hiç bir oyun vermedi.Serisini en az 20-30 defa bitirmişimdir.Beni adeta kendine bağlamıştı.Konusu,oynayışı,olayların gelişimi,mekanlar tek kelime ile harikaydı.Herkes tarafından beğenildi ve çok tutuldu.Dünyada şuan pek çok fanı vardır oyunun.

     Bilmeyen arkadaşlar için Max Payne 2001 yılında çıktı ve 2.inci devam oyunu 2003 yılında piyasaya sürüldü.Son oyunu ise 2012 Mayıs'da çıktı.Zaten Max Payne ilk çıktığında o kadar tutuldu ki hemen 2 sene içerisinde 2.serisi geldi.Konu olarak karısı öldürülen Max'in intikam hikayesi vardır oyunumuzda.

      Asıl konumuza gelirsek.Ben dahil milyonlarca Max Payne hastasını hayal kırıklığına uğratan filme.Evet oynarken çoğu kişinin aklına gelmiştir ''acaba ne zaman filmi çıkar ''? diye.Açıkcası ben filmi çok beklemişdim.Nasıl olacak,kim oynayacak diye.Ve sonunda filmimiz 2008'de vizyona girdi.Ben dahil sinema severlerin yüzde 80'ninden olumsuz yorum geldi.Peki neden herkesi hayal kırıklığına uğrattı film.Arkadaşlar bu yazımda oyun ve film arasındaki uyuşmazlıkları,filmi ve oyuncuları teker teker ele alacağım.Maddeler halinde yazacağım bu kez.Efsanevi oyunun film uyarlamasını ele alıyorum.Haydi başlayalım.

    1-Oyuncu seçimi;ben kesinlikle Max Payne için Keanu Reeves oynar diyordum.Tipi,yüz hatları,boyu Max Payne karakteri için tam uygundu.Böyle efsanevi oyun için kesinlikle çok iyi bir oyuncu seçimi yapılması taraftarıydım.Mel Gibson olabilirdi ama rol için biraz yaşlı kalırdı.Matt Damon olabilirdi.Tamam Mark Wahlberg kötü bir oyuncu değil ama rol için pek uygun olmadığını düşünüyorum.Kısacası oyuncu seçimi aceleye mi geldi yoksa pürüzler mi çıktı bilmiyorum ama kesinlikle Keanu Reeves oynaması taraftarıydım.Alternatif olarak Matt Damon,Christopher Lambert düşünülebilirdi.Max Payne karakterini oynayan model Timothy Gibbs oynayabilirdi yorumları oldu.Ama daha ünlü ve önemli oyuncu seçmeleri gerekirdi.Timotyh Gibbs biraz basit kalabilirdi.


2-Mark Wahlberg seçimi;Max Payne karakteri oyunda uzun boylu,hafif esmer yapılı bir karakterdi.Filmde ise orta boylu,kumral olarak karşımızda.Bu yönden eksi not.Mark Wahlberg'in oyunculuğunu severim.Dört kardeş ve tetikçi filmlerinde bu rollere yatkınlığını göstermişti.Bu filmde de Mark Wahlberg kötü bir oyunculuk sergilememiştir ama biraz basit kaçmış.Filmi kurtarmaya yetmemiş bence.Karakter olarak daha ağır,üzüntülü bir karakterdir Max Payne.Mark Wahlberg karakterin ağırlığını kaldıramamış.Tetikçi filmindeki oyunculuğunu buraya taşıyamamış.Özetlersek;oyuncu seçimi olarak Mark Wahlberg alternatif olabilirdi ama en son alternatif.Filmdeki oyunculuğu çok kötü değildir ama iyi de değildir.Karakteri iyi yansıtamamışdır.


3-Film üzerine;filmi genel olarak beğenmedim arkadaşlar.Nedeni ise;ben daha çok polisiye-aksiyon bekliyordum ama umduğum gibi olmadı.Oyunla pek alakası olmayan bir film.Olay örgüsü,işleyiş ve oyunculuklar vasat kalmış filmde.Tek beğendim noktalar ise biz Max Payne sevenleri biraz gönlünü alan;filmde yaratılan atmosfer oyunla birebir sayılır.Oyundaki o karanlık ve mistik hava,mekanlar,şehrin havası iyi yansıtılmış.Filmin girişinde yarattığı atmosfer ilk başta izleyici kendine çekiyor.Oyundan bildiğimiz yer ve mekan isimleri duvar grafitileri filmde yer bulmuş.Soğuk hava ve kar yağışı başlangıç için çok iyiydi.Seyir zevkini artıran bir özellikti.Filmde bazı aksiyon sahneleri günümüz aksiyon sahnelerine göre basit kaçmış ve bazı sahneler mantıksız olmuş.Filmde izleyiciyi koparan sahneler yok.Oyunu oynayanlar iyi bilir Max Payne karakteri ilerlerken hafif topallayan ve yalpalayan bir karakterdi.Filmde bu göz ardı edilmemiş.En önemli noktalardan biri ise;Max payne slow motion ve bullet time'larıyla oyun dünyasında çığır açmış oyundur.Filmde bullet time olayı cok az ve doyurucu değil.Ayrıca Max Payne'nin arkaya yana atlayış stelleri yoktu.Özetlersek;görsel efektler,mekan seçimleri,kamera açıları ve filmdeki karanlık ve kasvetli hava iyi.Ama filmdeki aksiyon sahnelerinin yetersizliği ve bazı sahnelerdeki kopukluklar filmi sıradan hale getirmiş.


4-Oyun ve film uyuşmazlğı;bence eleştirilmesi gereken en önemli nokta.Kesinlikle filmde oyuna sadık kalınmamış.Oyunun konusu ile filmin konusu tabiri caizse farklı olmuş.Hikaye ile birebir paralellik göstermiyor.Bazı yorumlarda film ve oyunu farklı ele alın denmiş.Kesinlikle saçmalanmış.Zaten oyunun beyaz perdeye uyarlanmış hali.Tamam her sahnesi oyun ile aynı olunmaz ama birbiriyle de böyle bağlantısız olmaz.Filmde Kara melek olayı çok eleştiri aldı.Oyundaki halisülasyonlarda kesinlikle kara melek yoktu.Bence kötü olmuş.Fantastik hava katmış ve filme pek uymamış.Max'i delirir derecesine çıkartan haplar vardı filmde ama o sahnelerde kara melek yoktu..Oyunlardaki bütün görevlerde Max hep tek başına.Mona karakteri ise ikinci oyunda karşımıza çıkıyor.Yani Mona karakterini kafasına göre eklemişler filme.Oyun senaryosuyla alakası yok.



           Özetlersek;böyle efsane ve dramatik bir oyunu beyaz perdeye aktarmak kolay bir iş değildir.Ama böyle kötü aktarılmasını beklenmiyordu.İyi bir yönetmen seçimi,oyuncu seçimi ile daha iyi ve devamı gelecek derecede bir film ortaya çıkabilirdi.Filmin işleyişi,sahnelerde ki kopukluklar ve oyunun senaryosuna bağlı kalınmaması filmin eksi yönleri.Artı yönleri ise sadece oyundaki kasvetli ve gizemli havanın filme iyi yansıtılması.






Hayal Kırıklığı ''Max Payne'' Hayal Kırıklığı ''Max Payne'' Reviewed by asa on 09:07 Rating: 5

3 yorum:

  1. filmdeki aksiyon sahnelerinin yetersizliği dışında hiçbir söyledigine katılmıyorum, Mark Wahlberg, Keanu Reeves'den sonra gelebilecek en iyi alternatif... Ikinci alternatif Matt Damon demissin dalga mi geciyorsun? dön Max Payne'in tipine bi daha bak... Ikinci filmi gelseydi eminim aksiyon cok daha fazla olacakti ayrica ama sizin gibi her seyi dislike yapmaya merakli insanlar sayesinde gelmeyecek

    YanıtlaSil
  2. Kurgu ffarklı olmuş, oyunla aynı değil haklısın. Netice de bu bir film. Ve izleyici kitlesinde bu oyunu daha önce oynamayanlarda var. Kurgu konusunda fantastikte olsa kötü değil bence. Bir yere bağlanabilmiş, asulı kalmamış havada. Mark'ın duruşu da hiç sırıtmıyor. Bence sen direk oyunun twichle yada demoyla çekilip yayınlanmasını istiyordun. Ondan yetersiz gelmiş sana.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.