İrlanda Bağımsızlık Savaşı ve Özgürlük Rüzgarı

 
 

    Dublin.24 Nisan 1916.İrlanda'lı Cumhuriyetçiler İngiliz yönetimine karşı isyan başlattı.Hedef İngiliz hakimiyetine son verip İrlanda Cumhuriyetini kurmaktı.İsyan amacına ulaşmayınca IRA kuruldu ve gerilla savaşına başlandı.

   İRA Terör örgütü ve Sessiz Düşman yazımda sizlere örgütün kuruluşunu,şimdiye kadar olan faaliyetlerini ve film ile bağlantılı olan konuları göstermiştim.Bu yazımda ise yine İrlanda dayız.1919'da başlayıp 1921'de son bulan Bağımsızlık savaşını kısaca işleyip,biyografi filmi olan Özgürlük Rüzgarını işleyeceğiz.

    Hazırsanız,20.yüzyılın başına,Büyük Britanya'ya doğru yola çıkalım...
 


      Konumuza girmeden önce İrlanda tarihine kısa bir göz atalım.Geçmişi M.Ö Keltlere kadar gitmekte.Asıl sorun 1600'lü yıllarda ortaya çıktı.O zamana kadar adaya Vikinglerin baskınları,Norman işgali ve Güller savaşı gibi birçok olay oldu.1600'lü yıllarda Protestanlığı kabul eden İskoçlar ile İngilizler birleşti.Ülkenin adı Büyük Britanya krallığı,İrlanda ise bu krallığın sömürgesi oldu.

    1920'li yıllara kadar çeşitli ayaklanmalar oldu tabi.1905 yılında Sinn Fein adlı siyasi parti kuruldu.Arthur Grifffth tarafından.Günümüzde IRA'nın siyasi kanadı olarak değerlendirilmektedir.İrlanda'nın bölünmesi Britanya Parlementosu tarafından onaylandı ama 1.Dünya savaşı çıkınca uygulama ertelendi.






     Ve 1916 yılında Paskalya ayaklanması oldu.Hedef İrlanda Cumhuriyetinin kurulmasaydı.İsyan amacına ulaşılmadı ve İRA (Irısh Rebuplican Army)kuruldu.Ve gerilla savaşı başladı.Bizim asıl konumuz ise Bağımsızlık savaşı.    


    1919-1921 yılları arasında bağımsızlık savaşı yapıldı.21 Ocak 1919'da Tipperary kontluğunda iki polise saldırı düzenlendi.Tarih sayfalarında Soloheadbeg pususu olarak geçer.Bu pusu ile bağımsızlık savaşı başlamış oldu.



     IRA,Birleşik Krallık silahlı kuvvetlerini,kışlaları,İrlanda Kraliyet polisini hedef aldı.Sürekli pusular oluyor ve kırsal kesimlerdeki kışlalar teker teker kapatılıyordu.Britanya hükümeti takviyeler yollamaya başlamıştı.Black and Tans ve Auxillary Division adında kuvvetler İrlanda Kraliyet polisine takviye olarak gelmişti.

    Yalnız bu kolluk güçleri sivillere karşı saldırılara başladı.Oldukça disiplinsiz güçlüklerdi.1920 yılının sonuna doğru çok ciddi gelişmeler yaşandı.21 Kasım 1920'de 14 ajan Dublin'de öldürüldü.Bunlar Britanyalı istihbarat ajanıydı.Öğleden sonrada İrlanda kraliyet polisi maçta seyircileri hedef aldı.4 ölü ve 70'e yakın yaralanma oldu.Olaydan bir hafta sonra IRA,Britanya'dan gelen takviye güçleri pusuya düşürdü ve 17 kişi öldü.





    Britanya hükümeti sıkıyönetim ilan etti.Daha sonra yaşanan şiddet olaylarında 1000 kişi ölmüş tahmini 5000 kişi yaralanmıştı.Her iki tarafta 1921 de Ateşkesi kabul etti.1921 yılında İngiltere'den bağımsızlığını kazandı ama Kuzey,Büyük Britanya'ya bağlı kaldı.Bu devlet 6 Kontluk'tan oluşuyordu.En önemliside Londonderry Kontluğudur.

    1919-1921 yılında yaşanan Bağımsızlık savaşına kısa bir şekilde göz attık.Şimdi beyazperdede'ki temsilcisi Özgürlük Rüzgarı filmine geçelim ve konuyu pekiştirelim.





        Vizyon Tarihi : 20 Ekim 2006
        Yapımı : 2006/ İngiltere,İrlanda,Fransa,İspanya,İtalya,Almanya
        Tür :Dram,Savaş,Tarih
        Süre : 127 Dakika


       Oyuncular :Cillian Murphy,Orla Fitzgerald,Liam Cunnigham,Padraic Delaney
       Yönetmen : Ken Loach
       Müzik : George Fenton
       Senarist : Paul Levarty
 

      Bütçe: 6.5 Milyon Euro
      Hasılat : 23 Milyon Dolar

     


      The Wind That Shakes The Barley,İrlanda bağımsızlığını konu alan bir film.Filmimiz Sinn Fein'in parlementosunda çoğunluğu kazanmasından 2 yıl sonra başlıyor.Film savaşın acımasızlığını,insafsızlığını her iki açıdanda gösteriyor.Sivil halkın yabancı bir işgal ordusu karşısındaki durumlarını,nasıl savaşmak zorunda kaldıklarını gösteriyor.


    İngiliz güçlerinin bir köyü yağmalaması ile film başlıyor.Filmde belkide vurgulanan en önemli nokta;yeral halkın desteği.Ciddi bir boyutta yardım oluyor.Olmazsa zaten gerilla savaşı olmaz.Ira savaşçıları çiftliklerde kalıyor,yemek yiyor ve bütün ihtiyaçlarını karşılıyorlar.


    Uzun süren askeri direniş sonrası İngiliz Hükümeti masaya oturmak zorunda kaldı.Michael Collins başta olmak üzere diğer Cumhuriyetçi liderler Londraya doğru yol aldılar.Ve bir antlaşma imzaladılar





  


           İrlanda bağımsızlığını almıştır fakat bir sorun vardır.İrlanda Parlementosu İngiltere tacına bağlılık yemini etmek zorundadır.Ve belki de en kötüsü İrlanda'nın 32 eyaletten  6'sını oluşturan kuzeydeki eyaletlerin hiçbiri bağımsız olmayacaktır.


       Film boyunca direnişi,bağımsızlığın kazanılması ön planda.Son çeyreğe doğru siyasi olaylar,politik durumlar ve en önemlisi İngilizlerin bölmeyi başardıkları iki Cumhuriyetçi kamp arasındaki savaşı anlatır.

     1919-1921 yılları arasındaki İngiliz güçlerinin,İrlanda'da yaptıkları kıyımlar,soykırımlar ve tuttukları ırkçı tutum filmde bizlere gösteriliyor.Gerilla savaşı,yerel halkın destek vermesi filmde diğer unsurlar.Politik antlamşmalar yani siyasi tutum filmde de yer bulmuştur.



         Film boyunca enfes İrlanda dağ manzaralarını,köylerini göreceksiniz.Süresi,filmin anlattığı konu ile doğru orantılı.Yaşanan trajik olaylar kesinlikle çok güzel aktarılmış.Tarih,dram filmini sevenler kesinlikle kaçırmasın.

       Büyük Britanyanın hakimiyetine karşı,ulusal kurtuluş mücadelesi vermiş İrlanda halkının özgürlüğünün nasıl kazandığını yakından görmek isterseniz kesinlikle filmi kaçırmayın...




 

    İYİ SEYİRLER....

       


















































































İrlanda Bağımsızlık Savaşı ve Özgürlük Rüzgarı İrlanda Bağımsızlık Savaşı ve Özgürlük Rüzgarı Reviewed by asa on 02:59 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.