The Fifth Element/Beşinci Element


'Time is not important,life is only important.'

Evet arkadaşlar,bu güzel yağmurlu haftasonu gününde tozlu rafların arasından oldukça eğlenceli bir film çekiyoruz.Chris Tucker'ın oyunculukta döktürdüğü,Gary Oldman'ın Stansfield rolünden sonraki en iyi kötü karakteri Emanuel Zorg'u canlandırdığı ve dünyanın Mila Jovovich'in güzelliğine bir kez daha şahit olduğu film:The Fifth Element.

Yazıya başlamadan önce dileyenler filmde geçen şu sahneyi açıp yazımızı öyle okuyabilir.Kulaklarınız pasının silineceğini garanti ediyoruz.

1900'lü yılların başında uzaydan gelen 'Mondoshawan' adlı üçüncü tür Mısır'daki eski bir tapınaktan dört elementi simgeleyen mistik taşları ve üstün varlığın kaynağı olan beşinci elementin içinde olduğu çantayı alıp götürür.

23. yüzyılda ise dünya her 5000 yılda bir geri dönerek yaşamı yok etmeye çalışan tehlikeli bir güçle karşı karşıyadır.Cornelius adındaki rahip Mondoshawan'lar tarafından uyarılır ve dünyanın ancak beş elementin bir araya gelmesiyle kurtulacağını öğrenir.Ancak dünyaya gitmekte olan Mondoshawan gemisi taşları ele geçirmek isteyen Zorg'un paralı askerleri tarafından saldırıya uğrar.Gemiden sadece tek bir organik parça kurtarılır.Bu organizmadan da Leeloo isimli bir dünya güzeli oluşur.

Leeloo incelendiği tesisten kaçar ve şans eseri eski bir asker olan Korben Dallas'ın taksisine düşer.Evrendeki canlı yaşamını kurtarmak artık Korben ve Leeloo'nun elindedir.

Peki beşinci element nedir ? Korben beşinci elementi bulup zamanında dünyayı kurtarmayı başarabilecek midir ? Ve tüm bunları yaparken Leeloo ile nasıl baş edecektir ?


The Fifth Element 1997 yapımı olmasına yani biraz eskilerde kalmasına rağmen halen oldukça geniş hayran kitlesi olan bir filmdir.Bunun nedeni filmimizin bilim-kurgu ve aksiyon türlerinin yanı sıra komediye de yer vermesi ve türünün ilk ve en başarılı örneklerinden biri olması.

Mila Jovovich'in güzelliğine ve yaptığı oyunculuğa diyecek lafımız yok çünkü heybemizde ona söyleyecek kadar güzel lafımız yok.Korben Dallas rolünde Bruce Willis de sağlam bir karakter ile karşımızda.Zaten bu tür gelecek filmlerinin Schwarzenegger'den sonraki en başarılı oyuncusu olarak Bruce Willis'i gösterebiliriz.



Yan rollerde ise kötü adam Zorg rolünde Gary Oldman'ı görüyoruz.Leon:The Professional'deki Stansfield rolünden sonra yine Luc Besson ile çalışan Gary Oldman yine başarılı bir iş çıkarmış.Gary Oldman gerçekten de 'kötü'yü oynamak için doğmuş gibi.

Zorg rolünde Gary Oldman

Diğer yardımcı rolde ise Rush Hour/Bitirim İkili'den de tanıdığımız Chris Tucker'ı görüyoruz.Chris Tucker filmde feminen bir sunucu olan Ruby Rhod'u canlandırıyor.İç gıcıklandıran sesi ile filmde biraz sinirinizi bozsa da filmi eğlenceli yapan etkenlerden biri Chris Tucker.

Ruby Rhod rolünde Chris Tucker

Şimdi de film ile ilgili izlenimlerimize geçelim.

Yazının başında da söylediğimiz gibi The Fifth Element türünün ilk ve en başarılı örneklerinden biri.Bu başarıyı ve geniş hayran kitlesini yakalamasındaki en önemli etkeni hiçbir detayın atlanmadan filmde güzel bir ütopya yaratılması olarak gösterebiliriz.Gerek gelecekteki New York,gerek modern silahlar ve odalar,gerekse dünyadışı yaratıklar aksiyon ve komedi harmanlanarak bizlere sunulmuş.

Karşınızda 23.yüzyılın New York'u


McDonald's'tan halen kurtulamamışız gibi :)


Filmimizi bu kadar güzel yapan bir diğer etken ise filmdeki hareket.Sahnenin sürekli değişmesi ile filmde süreklilik sağlanmış.Bu sayede hiçbir şekilde sıkılmanız mümkün değil.İnternette ufak çaplı bir araştırma yaparsanız hayranlarının bu filmi en az 5-6 defa izlediğini görebilirsiniz.Yılına bakılmaksızın gerek eğlencesi gerekse tasarım harikası görselliğiyle kaçırılmayacak bir film     Beşinci Element.




Son olarak filmle ilgili dipnotlar;

-Luc Besson bu filmi çekmek için Taxi filminin yönetmenliğinden vazgeçmiştir.

-Rihanna,filmde Mila Jovovich'in giydiği o meşhur elbiseyi bir konserinde giymiştir.

-Filmin senaryosunu Luc Besson'ın 17 yaşında yazdığı iddia edilmektedir.

-New York şehrinin ve uçan taksi,dikey metro gibi araçların görsele aktarılmasında Jean Claude Mezieres'in Valerian adlı çizgi romanından yararlanılmıştır.Zaten Luc Besson'ın en başta çalışmak istediği adamlardan biri de Mezieres'tir.

-80 milyon dolarlık bütçesiyle Fransız sinemasının şimdiye kadarki en pahalı filmidir.

-Filmin 2000'li yılların başında filmiyle aynı isimde bir oyunu çıkmış ancak ilgi görememiştir.

İyi Seyirler...
The Fifth Element/Beşinci Element The Fifth Element/Beşinci Element Reviewed by asa on 01:52 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.