K-19 Nükleer Denizaltı Kazası ve Tehlikeli Saatler



      K-19 Sovyet Denizaltısı,1959 yılının 4 Temmuzunda denize indirilmiştir.İlk nesil nükleer denizaltıdır.En önemli özelliği ise nükleer balistik füzeler ile donatılmasıdır.Özellikle geniş alana yayılan R-13 füzeleri ile.12 Temmuz 1960 yılında donanma bayrağı çekilmiş ve tüm teslim edilme testleri bittikten sonra 12 Kasım 1960 yılında yapımı tamamen bitmiştir.
     
   İnşaatı ve hizmet ömrü boyunca sayısız kaza geçirmiştir.Denizciler ve subaylar arasında resmi olmayan ''hiroşima'' ve ''dulbırakan'' takma adını almıştır.K-19 Nükleer denizaltısı diğer denizaltılarından biraz farklıdır.Onu bu denli farklı kılan özelliği ise nükleer enerji ile hareket etmesiydi.

  Bu nükleer reaktör ile hareket etmesi,diğer klasik yakıtlardan(elektrik enerjisi,dizel) sık sık su üstüne çıkma zorunluluğu dezavantajını ortadan kaldırıyordu.



            2.Dünya savaşı sıralarında K-19 gibi denizaltılara hayalet deniliyordu.Oksijene ihtiyaç duyulmuyordu çünkü nükleer sistem ile çalışıyordu.Su yüzüne çıkmadığı için varlığı yokluğu birdi.Kötü şöhreti yüzünden takma lakaplar aldığını söylemiştik.Kazalara bir göz attığımızda;denize indiriliş töreninde geminin pupasında şampanya şişesi kırma adeti yapılması ve şişenin kırılmaması kötü bir kehanet olarak yorumlandı.

       İnşaatı,donatılması,onarımı ve tatbikatı sırasında 10'dan fazla ölüm olmuştur.Denizaltına bu kötü lakapları takmalarında haksızda değiller.Filmimize konu olan,tarihin en önemli nükleer faciasına doğru gidelim..


         4 Temmuz 1961'de denizaltı Kuzey Atlantik,Grönland yakınlarında Kaptan Nikolay Vladimiroviç Zatayev komutasında ilerliyordu.


                                       Nikolay Vladimiroviç Zatayev...



      K-19 Güney Grönland yakınlarında talim yaparken reaktör soğutma sisteminde önemli bir sızıntı olur.Kıç bölümündeki reaktörde su basıncı sıfıra düştü ve soğutma pompalarının iflasına neden oldu.Reaktörün sıcaklığı 800 dereceye kadar çıkmıştı.Başka bir kazadan ötürü Moskova ile iletişim kurulamıyordu.800 derece sıcaklık yakıt çubuklarını eritmişti.Zincirleme reaksiyonlar SCRAM mekanizması üzerine takılan kontrol çubuklarına rağmen devam etti.

     Komutan Zatayev ve başka görevlilerin taleplerine rağmen,herhangi bir soğutma sistemi konulmamıştı.Reaktörde meydana gelebilecek bir kaza Amerikanlar tarafından, Rusların bir saldırısı olarak algılanacak ve olası bir nükleer savaşa davet çıkaracaktı.Bunun bilincinde olan Nikolay Zatayev ne pahasına olursa olsun gemiyi kurtaracaktı.Ve 7 kişilik bir ekip kurdu.Ekibe elde radyoaktif koruyucu elbiseler olmadığından kimyasal koruyucu verdi.
   

    Ekibe reaktöre giden hava tahliye borusunu kestirip buraya soğutma suyu devresi bağlatmıştır.Ekip giydiği elbiselerin onları korumayacaklarını bilmiyorlardı.Bu sayade reaktör sıcaklığı düştü ve denizaltı kurtuldu.Ekipte radyasyondan en çok etkilenen yeni atom mühendisi Boris Korchilov olmuştu.Ağır radyasyona maruz kaldılar.Boris Korchilov ve radyosyana daha ağır maruz kalan ekipten 2 adam 10 Temmuzda ölmüştür.Ve iki hafta sonra ölü sayısı 10'a yükselmiştir.Gemi mürettebatı ve kalanı bu cesur adamlar sayesinde hayatta kalmışlardır.



       Daha sonra olayı Amerikan Donanması öğrenmiştir.Amerikan gemilerinin yardım çağrılarını Rus askerleri reddetmiş ve sırlarını açıklamamayı yeğlemiştir.Ve bir Rus gemisi ile K-19 Denizaltısı üsse çekilmiştir.Daha sonraki yıllarda Amerikan denizaltısı ile çarpışması gibi çeşitli kazalarıda olmuştur.

   Filmimiz K-19 The Widowmaker/Tehlikeli Saatler yakın tarihin tozlu sayfalarından kopup gelen bu kazayı bizlere dramatize ederek anlatıyor.İçerdiği ile sinema tarihinde yerini almış,denizaltı filmlerinde zirvelerde konumlanmıştır.
     


          Künye

         Çıkış Tarihi ve Yapım :25 Nisan 2003/ABD
         Tür ve Süre :Dram,Gerilim,Tarih,Savaş/138 Dakika
         Bütçe ve Hasılat: 100 Milyon Dolar-66 Milyon Dolar

         Oyuncular  Harrison Ford,Liam Neeson,Peter Sarsgaard,Christian Camargo
         Senaryo ve Müzik  Louis Nowra-Klaus Badelt
         Yönetmen Kathryn Bigelow


         Tavsiye

         Öncelikle savaş filmlerini ve denizaltı filmlerini sevenler ve hayranlık duyanlar için harika bir örnek.Senaryo ve yaşanmış bir hikayeden olması filmimizi farklı kılıyor.Dram ve gerilimi bir savaş filminde bu kadar güzel kullanılması takdire şayan bir olaydır.Filmin atmosferi,görsellik ve duygu yüklü olması filmin artıları.

       Baştan sona sürükleyici bir film karşınızda olacak.Uzun olması filmi etkilemiyor.Konu itibari ile sizlere ideal diyebilirim.İki büyük oyuncudan Harrison Ford ve Leam Neeson kendilerine yakışan bir film çıkmış.Oldukça yüksek bir oyunculuk söz konusu.Bilindiği olayımız Ruslara ait.Fakat film içindeki aksanlar,çevre detayları gibi kriterleri göz önüne alırsak izleyiciye Rus donanması havasını tam sağlamıyor.Fakat oyunculuların üstün performansı ve olayın gerilim,dram bazında en üst seviyede bizlere sunması bu handikapı kapatıyor.

    Bazı sahneleri izlerek tüyleriniz diken diken olacaktır.Dünya tarihinde bilmediğimiz,duymadığımız ve gerçek yüzünü asla bilemeyeceğimiz sayısız olay olmuştur.Bu olayda bunlardan birisidir.Yaşanan bu gerçek olayı bizlere aktarması ve güçlü oyuncu kadrosu ile filmimiz sinema tarihinde yerini sağlama almıştır.


   Sizde bu yaşanan olaya yakından tanık olmak istiyorsanız filmi kaçırmayın.....




   İYİ SEYİRLER...






K-19 Nükleer Denizaltı Kazası ve Tehlikeli Saatler K-19 Nükleer Denizaltı Kazası ve Tehlikeli Saatler Reviewed by asa on 02:55 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.