Korku Serüveni;Yönetmen Tavsiyeleri 1



     Korku sineması ,geçmişten günümüze kadar etkisini kaybetmemiş,her zaman izleyiciyi kendisine çekmiş bir türdür.İçinde barındırdığı karakterler,sıradışı hikayeler ve çekilen kült yapımlar bu türün her daim zengin kalmasına sebep olmuştur.

    Benim de en sevdiğim tür diyebilirim.Bunun en büyük sebeplerinden biri ise küçük yaşta bu filmleri izlemem ve sevmeye başlamamdır.Ve benim gibi birçok kişide korku filmlerine hayranlık duyar.Bunun en büyük nedeni ise belirttiğim gibi ufakken edindiğimiz alışkanlıkdır.

  Aslında korku filmleri;tüm gizli korkularını,kaygılarını canlandırıyor ve ortaya çıkarıyor.Doğa korkusu,katil korkusu,insanın kendi bilincine karşı korkusu gibi.Doğa üstü olaylara veya canlılara karşı korku,yılan korkusu gibi insanların içindeki bütün gizli kalmış korkuları somutlaştırıyor diye düşünüyorum.Bu yüzden ki korku filmleri her zaman tutulan bir tür oluyor.İnsanlar bilinmezliği ve heyecanı arıyor.

  Korku türüde içinde bir sürü kategori barındırır.Vampirler,zombiler,seri katiller,doğaüstü olaylar,hayalet gibi çeşitlerde kategorize edebiliriz.Kişilik(Psikoloji),kıyamet ve şeytani güçlerde korku filmlerinde bolca bulunur.İzlenimlerim doğrultusunda izleyici artık kesmeli biçmeli yani kanlı filmleri pek sevmiyor.Ve bunu anlayan yönetmenler artık farklı konulara yönelmiş durumda.

  En çok tutulan konular;Doğaüstü olaylar ve şeytani güçler,psikolojik gerilim ve seri katil temalı filmler korku sektöründe zirvede diyebilirim.Zombi filmleri ise bu türün içinde her zaman ayrı yeri olan bir kategori ve son yıllarda özellikle 2000 yılından sonra çok kaliteli filmler yapıldı ve yapılıyor.Korku türü;bilim kurgu,gerilim,kara komedi ve fantezi gibi türlerden de bolca beslenmiştir.



    İnsanları güldürmek çok kolaydır.En basit komedi filmlerinde bile araya serpiştirilen küfürler insanları güldürür.İnsanları ağlatmak da en az güldürmek kadar kolaydır.Aşk filmleri ise bu görevi en kolay şekilde yapar.Fakat korkutmak o kadar kolay değildir.Ve bana göre bu türün en büyük avantajı buradan geliyor.Korku sineması zor işdir ve büyük emek ister.Yönetmenin yeteneği işte burada ortaya çıkar.Ne kadar başarılı ve becerikli ise bu türün içinde kalıcıdır.Süreklilik yok ise başarı gelmez.

  Bir ve iki film çektikten sonra adeta bu türün içinde yok olmuş sayısız yönetmen vardır.Dram ve komedi yönetmeni olmak kolaydır fakat korku yönetmeni olmak zor zanaat olduğunu düşünüyorum.

  Hepimiz korku filmi seyrediyoruz ve gerilim filmlerine ilgi duyuyoruz.Sizlere birçok yönetmenden elediğim ve uzun araştırmalar yaptığım 5 yönetmen listesi sunacağım.Ve en iyi filmlerini sizlere aktaracağım.Burada ki amaç hem korku filmlerinde sizlerin yeterli bilgilere sahip olmanız ve eski dönem filmlerine hakim olmanızdır.1950 ve 1990 arasında çıkan en güzel ve bilinmemiş korku filmlerini yönetmenler sayesinde göreceksiniz.

  Böylelikle kendinize bir yönetmen seçebilirsiniz.Film listeleri yapabilirsiniz.Buyrun başlayalım.




 1-John Carpenter (16 Ocak 1948-)


     Tarzı:Korku sinemasının en ünlü yönetmenidir.Filmleri yavaş ilerler ve izleyiciyi gerer.Konuyu adeta dantel gibi işler.Filmleri genellikle uzun değildir.Az ve özdür.Bilimkurgu tarzında filmleri çoğunluktadır.Hallowen'ın yaratıcısıdır.Yaşıyorlar filminde uzaylı temasını çok farklı bir şekilde işleyip sosyal mesaj vermiştir.

     Filmleri: They Live-Yaşıyorlar 1988
                    Fog-Sis 1980
                    Vampires-Vampirler 1998
                    Christine-Katil Otomobil 1983
                    The Thing-Şey 1982
                    Hallowen-1978
                    Hallowen 2-1981
                    Hallowen 3:iii Season Of The Witch-1982
                    Hallowen 4:Michael Myers'ın Dönüşü 1988
                    Assault On Precınct-1976
                    In The Mouth Of Madness-1995
                    The Ward-Koğuş-2010


   

    2-Tobe Hooper (25 Ocak 1943-)



    Tarzı:Korku türünde ki en başarılı yönetmenler arasında yer alır.Teksas katliamının yönetmenidir.Seri katil-zombi filmleri de mevcuttur.Psikoloji,gerilim filmlerine pek fazla ağırlık vermemiştir.

    Filmleri: The Texas Chain Saw Massacre-1974
                   The Texas Chain Saw Massacre-1986
                   The Mangler-Mengene 1995
                   Poltergeist-Kötü Ruh 1982
                   Lifoforce-1985
                   The Funhouse-Korku Karnavalı 1981
                   Venom-1981
                   Mortuary-Zombi Mezarlığı-2005
                   Toolbox Murders-Takım Çantası Cinayetleri-2004
                   Crocodile-Timsah 2000
                 
                 

  3-Dario Argento (7 Eylül 1940-)
 


       Tarzı:Filmlerinde orjinal cinayetleri bolca görürüz.Görsel ve işitsel ögeleri çok iyi harmanlar.Seri katil filmleri boldur.Alışılmadık müzikleri ve mekan çekimleri onu her zaman farklı kılmıştır.Seri katil filmlerini sevenler Argento'yu tercih edebilir.

       Filmleri: Phenomena-Creepers-1985
                      Opera-1987
                      Tenebre-1982
                      Non Ho Sonno-Uykusuz 2001
                      Inferno-1980
                      Suspiria-1977
                      Deep Red-1975
                      Stendhal Sendromu-1996
                      Giallo-Korkunç Son 2009
                      Two Evil Eyes-1990




  4-Wes Craven ( 2 Ağustos 1939)



           Tarzı:Elm Sokağında Kabus ve Çığlık filmlerinin yönetmenidir.Rüya,hayal-gerçek kavramlarını filmlerinde çok iyi kullanır.Korku sinemasının köşetaşlarındandır.Katil-kurban tarzı filmleri çoktur.Yılan ve Gökkuşağı filmi ile büyü-mistik konularını işlemiştir.Psikopat karakterleri yaratmada üstüne yoktur denilebilir.

           Filmleri:Elm Sokağında Kabus-1984
                         Elm Sokağında Kabus:Freddy'nin İntikamı-1985
                         Freddy Jasona Karşı-2003
                         Tılsım-1997
                         Cursed-Lanet 2004
                         The Breed-Vahşi Irk 2006
                         Nabız-2006
                         Red Eye-Gece Uçuşu 2005
                         Çığlık 1-1996
                         Çığlık 2-1997
                         Çığlık 3-2000
                         Çığlık 4-2011
                         Soldaki Son Ev-1972
                         Kanlı Şölen -2005





  5-M.Night Syhamalan (6 Ağustos 1970)
     


             Tarzı:Mistik ve gizemli filmleri yönetmeyi daha çok seviyor.Diğer yönetmenlerimize göre daha gençtir.Daha yolun başında diyebiliriz.İzleyiciyi geren ve filmi süreki gizemli hale getirebilen bir yönetmen.Yaşı itibari ile genç olduğu için filmleri de azdır.Takip edeceğiniz bir yönetmen olduğu kanısındayım.Seri katil,kanlı filmleri yoktur.Gerilim-gizem ögelerine yer verir.
             Filmleri:The Happening-Mistik Olay-2008
                                                     Lady In The Water-Sudaki Kız 2006
                                                     The Village-Köy-2004
                                                     İşaretler-2002
                                                     Altıncı His-1999
                                                     Unbreakable-Ölümsüz 2000


  John Carpenter ve Wes Craven korku türlerinde ki tabiri caizse baba yönetmenlerdir.Eğer siz 70'li ve 80'li yılların filmlerini ve özellikle korku filmlerini seviyorsanız bu iki yönetmen sizin için çok iyi bir başlangıç olacaktır.Dario Argento filmlerinde genellikle seri katil-kurban ögelerine yer verir.İtalyan bir yönetmendir.Katil kim filmlerini seviyorsanız Dario Argento sizin için iyi bir başlangıçtır.Tobe Hooper psikoloji ve gerilim ögelerini işlemez.Katil ve zombi tarzında filmleri vardır.Son olarak Night Syhamalana gelirsek kan görmek istemiyorsanız yönetmenimizi tercih edebilirsiniz.Oldukça kaliteli filmleri mevcuttur.Gizem,gerilim ve mistik olayları seviyorsanız sizin için ideal bir yönetmendir.


      Yazımda 5 yönetmene yer verdim.Bundan sonra ki 2 yazımda sizlere 10 yönetmen tavsiyesi daha vericem.Bunların arasında yeni yönetmenlerde yer alacaktır.


      Yönetmenizi seçin korku serüvenine doğru yol alın...

Korku Serüveni;Yönetmen Tavsiyeleri 1 Korku Serüveni;Yönetmen Tavsiyeleri 1 Reviewed by asa on 10:08 Rating: 5

1 yorum:




  1. dünya'nın en iyi, korku filmi önerileri ni öğrenebileceiğiniz ve Korku İçinde korku hikayelerini okuyabileceğiniz muhteşem bir site.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.