Amityville Dehşeti ve The Amityville Horror



     Bundan önce yayınladığım Bell Witch olayı gibi,polis kayıtlarına geçen poltergeist bir vaka olan Amityville dehşetini ve beyazperdeye uyarlanan filmleri sizlere aktaracağım.Sizde hazırsanız korkunun karanlık koridorlarına doğru yol alalım..


     13 Kasım 1974 akşamı saat 18:30'de bir genç Long Island'ın Amityville kasabasındaki Henry'nin barına hızlıca girdi ve ''Bana yardım edin ! Sanırım annem ve babam vuruldu.'' diye bağırdı.Barda toplanan grup,genç ile birlikte 112 Ocean Avenue'deki eve doğru gittiler.Eve vardıklarında gencin annesi ve babasının cesetlerini buldular.Hemen Suffolk eyalet polisi arandı ve polislerin evde yaptığı araştırmalar sonucunda dört ceset daha bulundu.

   Tüm kurbanlar gece 3 civarlarında öldürülmüştü.35 kalibrelik Marlin tüfeği ile yataklarında vurulmuşlardı.Bulunduklarında hepsinin yanakları sağa dönük şekilde ve sırtüstü yatar halde bulunmuşlardı.Genci adı Ronald DeFeo idi.Kurbanlar ise gencin babası Ronald DeFeo,annesi Louise DeFeo ve diğer dört kardeşiydi.DeFeo ailesi bu evde 1965 yılından beri kalıyordu.





      Polis soruşturmaları ve araştırmaları sonucunda cinayeti Louis Fallini adlı bir tetikçinin işlediği düşünüldü.Fakat yapılan sorgulamalarda tüyler ürpertici itiraf Ronald Jr'dan geldi.''Bir kere başladığımda,kendimi durduramadım,o kadar hızlı oldu ki...'' Ronald DeFeo altı farklı cinayetten ömür boyu hapse mahkum edildi.



        Amityville dehşeti 1974 yılında polis kayıtlarına geçti.Fakat evin hikayesi yeni başlıyordu.Ev bu yaşanan olaydan sonra terk edildi.DeFeo cinayetlerinden 13 ay sonra evi 80 bin dolara George ve Kathleen Rutz çifti satın aldı.Çift ve çocukları evin hayallerindeki ev olduklarını düşünüyorlardı.Emlakçı kendilerine cinayetlerden bahsetmesine rağmen,aile bunun kendileri için bir sorun teşkil etmeyeceğini söylemişti.

      Ev nehir kenarında olduğu için kayıklığı ve yüzme havuzu mevcuttu.Lutzlar eve 23 Aralık 1975 yılında taşındılar.George'un bir arkadaşı evin geçmişini öğrendiğinde,George'a evin kutsanması hususunda ısrarcı oldu ve onlarda evin kutsanması için Peder J.Pecoraro'yu evi kutsaması için davet etmişlerdi.Peder eve geldiğinde kutsal suyu döküp duaya başladığında bir ses ona ''Çık dışarı'' diye bağırdı.Peder bu konuyu çifte ilk seferde bahsetmedi fakat daha sonra evi telefondan aramaya çalıştığında ise telefon aniden kesiliyordu ve bağlanamıyordu.

    İlk başta haraket olmayan evde garip olaylar yaşanmaya başlamıştı.Kış olmasına rağmen evdeki bütün camlarda sinek sürüleri vardı.Lutzların küçük kızları Missy,Jodie adında küçük bir kızla arkadaşlık ettiğini söylemeye başladı.Çift iyice korkmuştu.
   
       Lutz Ailesi



      George Lutz ve Kathy Lutz



     Geceleri yatarken,alt kattan açılan radyo sesleri duyuluyordu.Kapılar ve pencereler görünmez bir kuvvet tarafından parçalanıyordu.Evin duvarlarından yeşil sıvı akmaya başlamıştı.Buna benzer yaşanan olaylardan sonra Lutz'lar evi 14 Ocak 1976'da terk ettiler.Sadece 28 gün dayanabildiler ve canlarını kurtarmakta şanslıydılar.

  Yaşanan olaylardan sonra 1977'de Jay Johnson,Lutz'ların yaşadıklarını ''Amityville Horror-True Story'' kitabında derledi.Kitap 10 milyon sattı ve bestseller oldu.Ardından 1979 yılında Amityville Horror filmi çekildi ve çok başarılı oldu.Korku tutkunlarının kült hikayelerinde zirvede yer almaya başladı.Bir korku ikonu haline geldi diyebiliriz.

                               


           Çıkış Tarihi :27 Temmuz 1979
           Süre :118 Dakika
           Tür:Gerilim,Korku
           Bütçe: 4.7 Milyon Dolar
           Hasılat :86 Milyon Dolar

          Yönetmen :Stuart Rosenberg
          Senarist :Sandor Stern
          Müzik :Lalo Schifrin
          Oyuncular:James Brolin,Rod Steiger,Margot Kidder,Murray Hamilton,Don Stroud



         Filmimiz gişede oldukça iyi bir başarı elde etmiştir.Dönemin en başarılı filmi diyebilirim.Gerçekte yaşanılan paranormal olayların hepsini filmde göreceksiniz.Evin tekinsiz ve mistik atmosferi izleyiciyi adeta yiyip bitiriyor.



        Evin ünü bu film ile dünya çapında yaygınlaşmıştır.James Brolin'in oyunculuğuna ayrı bir parantez açmak lazım.Oynadığı karakteri adeta yaşamıştır.Filmdeki oyunculuk yılına göre değerlendirdiğimizde ortalamanın üzerindedir.Filmin müziği sizi film boyunca sürekli gerecektir.Oldukça başarılı bir soundtrack söz konusu.

     Film hakkında tek olumsuz görüşüm biraz uzun olması.Korku filmlerinde ortalama süre genellikle 90-95 dakikadır.Fakat 120 dakikalık bir yapım karşınızda olacak.Filminde eski olması ile beraber süresi sizleri biraz sıkabilir.

    Gerek oyunculuklar,gerek müzik ve yaşanılan bu vakanın bizlere birebir aktarması sebebi ile filmimiz büyük bir saygıyı hak ediyor.İzleyenlerin filmi senesine göre değerlendirmesini öneririm.Konuyu merak edenler bu yapımdan hariç 2005 yapımı Dehşet Sokağı 2 filmini de öneririm.



       Evin lanetli olmasının zamanında evde yaşadığı iddaa edilen John Ketcham adında bir büyücü yüzününden olduğu iddaa edildi.Evin yeni sahibleri Frank Birch ve ailesi 1987'den beri evlerinde mutlu bir şekilde yaşıyor.Bu olay bir uydurma olabilir miydi ? Ev lanetli miydi ? Bunu asla öğrenemiyeceğiz.Fakat 13 Kasım 1974 akşamı 112 Ocean Avenue'deki yaşanan cinayetler gerçekti.Hikayeyi merak edenler 1979 ve 2005 yapımı filmleri izleyebilrirler.







Amityville Dehşeti ve The Amityville Horror Amityville Dehşeti ve The Amityville Horror Reviewed by asa on 01:51 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.