Cinderella Man ve Max Baer Efsanesi


'Sen sadece kim olduğunu hatırla.Sen Bergen'ın Bulldog'u,New Jersey'nin gururusun.Herkesin umudu,çocukların kahramanısın.Ve benim kalbimin şampiyonusun James J. Braddock.'

Cinderella Man çarpıcı trajedisi,boğazları düğüm düğüm eden,senaryosu,gerçekçi ve kaliteli boks sahneleri,olağanüstü oyunculuklarıyla yapılmış en iyi boks filmlerinden biridir,belki de birincisidir.


'Bırak da ringe çıkayım; hiç değilse bana kimin vurduğunu bilirim.'

Filmi büyük bir kitlenin izlediğini tahmin ediyorum.Filmi gerçekten çok severim,bendeki yeri ayrıdır ancak bugün burda anlatma nedenim filmi çok sevmem değil.Filmde anlatılanlar gerçeklerle uyuşmuyor.Sizin de bilmeniz gereken birkaç şey var.
Buyrun başlayalım.

Film sonunda kahramanımız James J. Braddock,'kötü adam' Max Baer,nam-ı diğer Madcap Maxie, ile dövüşüyor.Peki size Max Baer'in Braddock'tan daha efsane bir boksör ve daha iyi bir adam olduğunu söylesem.

Dediğimiz gibi filmde,kötü,ringde adam öldüren,ruhsuz biri olarak tanıtılmış.Ancak bu koca bir yalan.Hatta o kadar büyük bir yalan ki Max Baer'in oğlu Max Baer Jr. filmin yapımcıları hakkında sayısız dava açmış.İşler filmde anlatılanlardan çok farklı.

Max Baer


Max Baer profesyonel olduktan sonra 24 maça çıkıyor ve bunların 22'sini kazanıyor.Hem de bu 22 zaferin 9'unu henüz ilk rauntta rakibini nakavt ederek elde ediyor.Çok güçlü bir boksör olduğu herkes tarafından bilinir,hatta tarihin en iyi sağ kroşesi olduğu kabul edilirdi,ancak hiçbir zaman boksörlüğü birine zarar vermek için yapmadı.25 Ağustos 1930 günü Max Baer'in bir daha hayatı boyunca unutamayacağı bir gün olarak tarihe geçecekti.

25 Ağustos'ta Max Baer,Frankie Campbell ile maça çıkar ve ne yazık ki Campbell,Baer'den aldığı yumruklar sonucunda hayatını kaybeder.Campbell'ın ölüm nedeni kafatası çatlaması ve beyin kanaması olarak belirlenir.Bunun sonucunda medya Baer'e 'katil' gibi çirkin sıfatlar yakıştırır.Bu olayların sonucunda Max Baer boksu bıraktığını açıklar ve psikolojik destek almaya başlar.Ancak Jack Dempsey ve hayranlarının yoğun isteği üzerine tekrar ringlere geri döner.

Frankie Campbell


Ancak talihsizlikler Baer'in peşini bir türlü bırakmaz.1930'da Baer,Ernie Schaaf'ı nakavt eder.Maçtan sonra kendini iyi hissetmeyen Schaaf hastaneye kaldırılır.Filmde kötü ve duygusuz olarak seyirciye gösterilen Baer,hastaneye Schaaf'ı ziyarete gider ve sabaha kadar başında bekler.İyileştikten 6 ay sonra ringlere dönen Schaaf,Primo Carnera'dan yediği kroşe sonrası henüz 24 yaşında hayata gözlerini yumar.Max Baer bu haberi duyduğunda çok üzülür.Ancak işler bununla sınırlı kalmayacaktır.Yapılan otopsi sonucunda Schaaf'ın ölümü Baer'den yediği yumruklara bağlanınca Baer resmen yıkılır.

Ernie Schaaf Ölüm Anı


Bu olaydan sonra Baer hakkında birçok dava açılır ancak Baer hepsinden aklanır.Ringlere tekrar döndükten sonraki ilk 6 maçından yalnızca 2'sini kazanabilir.Ancak Max Baer efsanesinin tamamı henüz yazılmış değil.

1933 yılı hem Max Baer hem de dünya için unutulmaz bir yıl olacaktır.Çünkü Max Schmeling Max Baer ile maç yapmak için Amerika'ya gelir.Max Schmeling Hitler'in en gözde sporcusudur.Hitler,Schmeling'i Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'ne katmak için çok uğraşmış ancak olumlu bir yanıt alamamıştır.Sonunda Hitler,Schmeling'in yahudi menajerini tehdit ederek istediğine ulaşmıştır.

Maçın en ilgi çekici yönlerinden biri Baer'in şortuydu.Max Baer bu maça köşesinde,yahudiliği temsil eden 6 köşeli yıldız olan bir şortla çıkmıştır.Dipnot olarka geçmek gerekirse Baer kendini yahudi kabul etmiş ve bununla hep gurur duymuştur.

Baer-Schmeling maçı ve Baer'in şortundaki 6 köşeli yıldız


Baer 10 rauntluk maç sonunda rakibini nakavt ile mağlup eder.Bu olay Baer'in dünya boks tarihine adını altın harflerle yazdırmasını ve bir efsane olmasını sağlamıştır.Baer bundan sonraki her maçına bu şortuyla çıkar.

Max Baer kariyerinin diğer bir önemli ve filmimize konu olan maçını 13 Haziran 1935'te James Braddock ile yapar.Filmde geçen diyalogların hiçbiri gerçekte yaşanmamıştır.Dileyenler maçın tamamını şu linkten izleyebilirler.
www.youtube.com/watch?v=OsowPJOFrBs

Max Baer vs. James Braddock


Baer ringlere Lou Nova yenilgisi ile veda etmiştir.

İşte Max Baer böyle efsane bir boksördü.84 maça çıktı 72'sini kazandı,çoğu nakavttı.Boksörlüğünün yanısıra birkaç sinema filminde de rol aldı hatta bir tanesini Almanya'da yasaklandı.Bu sansürün üzerine Baer:'Filmi ben Yahudi olduğum için değil Schmeling'i nakavt ettiğim için yasakladılar.' demiştir.

Max Baer efsanesi hayata bir otel odasında kalp krizi geçirerek vedae etti.Umarım bu uzun yazının sonunda Max Baer aklınızda,ringde adam öldüren bir cani olarak değil de rakibinin başında sabaha kadar bekleyen bir boks efsanesi olarak kalır.

Oğlu Max Baer Jr. babası hakkında şu sözleri söylemiştir:'Frankie Campbell'ın öldüğü gece babam sabaha kadar ağladı.Uzun bir süre boyunca kabuslar gördü.Aslında babam hayatınızda tanışabileceğiniz en ince,en nazik,en duygusal insanlardan biridir.Boksu şov amaçlı yapıyordu.Schaaf'ın rahatsızlığı boyunca yanından ayrılmadı.Frankie'nin çocuklarının koleje gitmesini sağlayan babamdan başkası değildir.'

Her filme bir kötü adam gerekir.Bu filmde de kabak gerçekte çok bir insan olan Max Baer'in başına patlamış.Her yönüyle sinema tarihinin en iyi filmlerinden olan Cinderella Man bu yönüyle sınıfta kalmıştır.

Yazımızı Max Baer'in sözleriyle tamamlayalım.

'Ring dışında hayatımda kimseyle kavga etmedim.Her gece yatmadan evvel Campbell için dua ederim.Bunu son nefesime kadar yapacağım.Huzur içinde yat dostum.'













Cinderella Man ve Max Baer Efsanesi Cinderella Man ve Max Baer Efsanesi Reviewed by asa on 05:31 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.