Blade Runner / Bıçak Sırtı



Yönetmen : Ridley Scott
Oyuncular : Harrison Ford,Sean Young,Rutger Hauer,Darly Hannah,Edward James Olmos
Süre : 117 dakika
Tür : Bilim Kurgu,Dram,Gerilim
Yapım yılı : 1982
Ülke : ABD
Müzik : Vangelis

Film 2019 yılı Los Angeles'da geçer.Tyrell şirketi yapay insanları ( replicants) üretiyor.Replicants'lar genetiksel yollarla üretilmekte ve insanların tıpatıp aynılarıdır.Ayrıca insanlara göre daha hızlı,güçlü ve zeka olarak da daha ileri durumdadırlar.Bu yüzden replicants'lar tehlikeli görevlerde kullanılıyor.
    Birgün Nexus adında ayaklanma olur ve çaldıkları uzay gemisiyle 5 replicants'ın dünyada olduğu öğrenilir.Uzman bir blade runner olan Rick Deckard(Harrison Ford )görevini bıraktığı anda bu replicantları yakalamak için verilen bu son görevi kabul eder.Ancak 2 milyon kişinin yaşadığı bu şehirde görünüm olarak insanlardan hiç farkı bulunmayan bu robotları yakalamak biraz zor olacaktır.


Film Philip K. Dick'in Androidler Elektrikli koyun düşler mi ? romanından temel alınmıştır.Senaristler Hampton Fancher ve David Peoples tarafından da senaryo yazılmıştır.Bıçak sırtı filmi bilim kurgu filmlerinin öncülerindendir arkadaşlar.Modern sinemanın klasiklerinden sayılır.Filmin tam 8 farklı kurgusu yapılmıştır.Belgeseller ve devam filmleri çekilmiştir.Oyunları bile çıkmıştır.Belki Star Wars gibi popüler kültür ikonu olamamıştır ama film birçok ödül ve başarı kazanmıştır.Bafta ödülleri haricinde hugo ve sierra ödülleri,Londra film eleştirmenleri ödülleri ve Los Angeles film eleştirmenleri ödüllerini kazanmıştır.Birçok oterite tarafından da olumlu eleştiriler almıştır.



İzlenimlerime gelirsek ; film zamanına göre ileriyi öngerebilen ilerici-modern çizgileri olan bir film.Karanlık bir stil ölçü alınmış filmde.The Crow filmi gibi karanlık,kasvetli-gotik bir tema'yı görüyoruz.Her sahnesinde macera ve aksiyon arayanlar pek fazla ümitlenmesin.Filmimiz'de bilim kurgu daha ağır basıyor.Ben hiç bir filmde Replicantların insani duygularının ve acıma hislerinin oluşunu görmemişdim.Bu filmde anlatılmış.

       Filmi salt bir bilimkurgu filmi olarak da ele almamalıyız.Daha çok felsefik biryapımdı.Varoluşçuluk,varlık-hiçlik ve insan bilinci işlenmiş filmde.Varolmanın belirsizliği,varolmanın amacı ve buna yönelik soruların cevapsız kalması ile birlikte ortaya çıkan korku ve kızgınlıkları filmde görüyoruz.Çekildiği dönemi düşünürsek,kendisinden daha sonraki filmlere referans vermiştir.Şehrin mimarisi,sokaklar,sosyal yalnızlık,görüntü yönetmeliği tam anlamıyla harika.Yerinde kullanılan müzikleri ile bütünlük sağlanmış filmde.

  Benim aslında tek eleştirdiğim nokta Harrison Ford.Diğer oyuncular harika iş çıkartmış.Ama ben Harrison Ford'u pek fazla beğenmedim.Star Wars'daki oyunculuğu ile çok fark vardı.Sanki bu filmde zorlama bir oyunculuk göstermiş.Star Wars'daki aksiyon ve İndiana Jones'daki macera temasına çok uygundu ama bu filmde biraz etkisiz kalmış.Harrison ford daha sonraki röportajlarında bu filmin favorisi olmadığını söylemiş.Filme damga vuran diğer konu ise Vangelisin harika müzikleri.Filmin yapısına ve konusuna tam oturmuş.
   Özetlersek;film bilim kurgu-felsefik bir yapıda.Film bittikten sonra kafanız baya dolu olacaktır.Dediğim gibi aksiyon ve macera filmimizde pek fazla yok.Filmde karanlık,kasvetli bir hava ile karşılaşacaksınız.Sosyal yalnızlık,Teknolojinin varabileceği noktalar ve bununla gelebilecek olumsuz durumları göreceksiniz.İnsanın kendi eliyle yaptığı sorunları nasıl aştığını da filmde göreceksiniz.Çin kültürünü de film boyunca göreceksiniz.



Dipnot;

Harrison Ford'un rolü için en başta Dustin Hoffman düşünülmüş
Christopher Nolan Dark Knight'ın çekimlerine başlamadan önce oyunculara bu filmi izletip ''işte bunun gibi bir film çekeceğiz'' demiştir.



Blade Runner / Bıçak Sırtı Blade Runner / Bıçak Sırtı Reviewed by asa on 05:24 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.