Domuzlar Körfezi Çıkartması,CIA ve Kirli Sırlar



                         ''Zaferin yüz tane babası vardır;ancak hezimet yetimdir.''
         

          Kübalı devrimci Fidel Castro,ABD'nin desteklediği Batista diktatörlüğünü 1959 yılında devirdi.Castro ve arkadaşlarının iktidara gelmeleri,ABD tarafından korku ile karşılanmıştı.Hemen burnunun dibinde bulunan ve Sovyetler Birliği ile yakın ilişkiler kuran ülkenin varlığı onlar için büyük tehdit oluşturuyordu.ABD,Castro rejimini devirmek maksadıyla ABD'de yaşayan Kübalılardan oluşan birlik ''Domuzlar Körfezine''çıkarma yaptı.Takvimler 16 Nisan 1961'i gösterdiğinde Küba'nın güney kıyılarında yakın tarihin en büyük çıkartması başlamıştı.

        Hepimizin bildiği gibi Castro ve arkadaşları Batista rejimini 1959'da devirdi.Ülkedeki tüm genelevleri ve kumarhaneleri kapatarak ekonomiyi millileştirdi.Mafya ile çokuluslu ABD şirketleri (Shell,United Fruit Company,ITT) çıkarlarını büyük oranda zedeledi.

   

     
         Çok karlı bir birliktelikten yoksun bıraktı.Bunun üzerinde Başkan Dwight D.Eisenhower Küba'ya karşı şiddetli bir ekonomik boykot başlattı.Bu olay akabinde Küba,Sovyetler Birliği ile hem politik hem ekonomik olarak sıcak ilişkiler başlattı.ABD cephesi büyük bir korkuya kapıldı.Orta Amerika'daki güvenliği tehlike altına düştüğünü düşünüyorlardı.

      1961'in başlarında iki ülke arasında diplomatik ilişkiler iyice koptu.Başkan yardımcısı Richard Nixon,Castro'yu saf dışı bırakmak için gizli planlar yapmaya başlamıştı.Ufak bir kriz yaşandı.Bu işe Başkan Eisenhower'dan habersiz girdiler.Çünkü bir sonraki başkanın Nixon olacağını düşündüler.Nixon'ın yerinde JFK(John Fitzgerald Kennedy) seçilince,hakkında büyük endişeler duyduğu operasyonu devraldı.Amaç Domuzlar Körfezi'nden Küba'yı işgal etmek.




       John.F.Kennedy çıkartma planını onayladı.Domuzlar Körfezi Küba'nın güney kıyılarında denizin toprağa sokulduğu,bol kayalıkların olduğu ücra bir yer.Timsahların bataklıklarda bol olduğu bir alan.CIA tarafından eğitilmiş ve silahlandırılmış 2000 sürgün Kübalı 17 Nisan 1961 yılında Domuzlar Körfezine çıkarma yapmaya başladı.Bu 2000 sürgün,Castro tarafından gerçekleştirelen devrim sonrasında sürgün edilenler.

     İşgalcilerin hedefi Playa Giron köyüydü.Hemen körfezin ağzında olan.Eş zamanlı olarak Playa Larga köyünede indirme yapılması planlanıyordu.Çıkarma birlikleri Küba ordusu tarafından kolayca püskürtüldü.



          İşgalcilerin hemen hepsi öldürüldü ve esir alındı.1000'den fazla Castro karşıtı savaşçı esir alındı.Bu esirler,50 Milyon dolar ilaç ve gıda karşılığında Miami'ye geri gönderildi.Aslında CIA'nin şöyle bir planı vardı.İsyancıların bir devrim yapmasını değil,Havana'da kargaşa çıkmasını ve o kargaşa,kaos ortamında Castro'nun suikast ile öldürülmesini planlıyorlardı.İsyancıların hükümeti ele geçirdiği süsü verilip,bu hayalet hükümet ABD tarafından tanınacaktı.


     JFK'da Castro'dan kurtulmak için can atıyordu.Ama o Amerikan kuvvetlerini değil Kübalı Mültecileri kullandı.Bu girişimin sonucunda Domuzlar Körfezi Çıkartması büyük bir ABD hezimeti ile son buldu.

   
      İşgalin her türlü başarılı olmayacağı aşikardı.1500 kişilik işgal kuvvetinin eğitimi ve operasyonun kuvveti çok zayıftı.CIA'nin eş zamanlı olan öteki kozu Castro suikasti'de fiyasko oldu.CIA,Castro'nun öldürülmesi için mafya kiraladı.Hem CIA hemde mafya canı gönülden istiyordu.Suikast,işgal ile aynı olacaktı.Tetikçi,Castro'dan sonra Küba'yı yönetmek için seçilmiş Kennedy'nin desteklediği 8 Kübalı göçmenden birisiydi.



         Domuzlar Körfezi çıkartması ve eş zamanlı planlanan Castro suikasti başarısızlıkla sonuçlandı.ABD'nin uluslararası kamuoyunda prestij kaybına yol açtı.Kennedy gereken hazırlığı yapmamakla suçlandı,CIA Başkanı görevinden alındı.Castro'nun ünü ve popülaritesi gerek ülkesinde gerek dünyada artmış oldu.JFK bütün sorumluluğu üstlendi.JFK'nın ölümünden sonrada CIA-Castro savaşı sürdü.Küba'da çok sayıda Castro'ya karşı sabatoj girişimleri oldu.Hepsi başarısızlıkla sonuçlandı.

        Tarih sayfalarında ''Domuzlar Körfezi Çıkartması'' olarak geçen bu olay büyük bir olayın ilk kıvılcımıdır. ''Kennedy Suikasti''..................




            Vizyon Tarihi: 6 Mart 2006
            Yapım : 2007/Amerika Birleşik Devletleri
            Tür:Gerilim,Casusluk,Tarih,Biyografi,Dram
            Süre: 167 Dakika

            Bütçe : 90 Milyon Dolar
            Hasılat : 100 Milyon Dolar

            Müzik : Bruce Fowler
            Senaryo : Eric Roth
            Oyuncular : Matt Damon,Angelina Jolie,Alec Baldwin,Robert De Niro,Michael Gambon,Joe Pesci,William Hurt
            Yapımcı : Francis Ford Coppola,Robert De Niro
            Yönetmen : Robert De Niro



          Amerika'nın liderlerini yetiştirmekle ünlü olan Yale Üniversitesinde başarılı bir öğrenci olan Edward Wilson,üniversitede kardeşlik örgütü (Kurukafa ve Kemikler)katılır.Ülkenin sorunlarına duyarlı gerçek bir vatansever olan Edward,gösterdiği başarıları ve zekası ile Amerikan gizli örgüt yapısının en önemli insanlarından biri haline gelir.Bir teşkilata bağlı kalan ve ailesinden vazgeçen CIA ajanının hikayesi......

          Ajanlık,siyaset ve gizli örgütler..CIA içinde yıllar boyunca geçen parıltılı bir dönem.Ağır tempolu,anlattığı hikaye ile doğru orantılı olarak diyaloglara bağlı olan politik bir film The Good Shepherd....

        Yazımızın başında Domuzlar Körfezi Çıkartmasını ve CIA'nin planlarını işlemiştik.Çıkartmanın başarısız olmasının yanında CIA'nin yaptığı planlarınında sekteye uğradığını belirttik.Şimdi film ile bağlantılı olan noktalara ve filmin analizine geçelim.


   
            Filmin açılış sahnesinde J.F.Kennedy şu sözü sarfeder,
''Amerika Birleşik Devletleri'nin hiçbir koşul altında Küba'ya bir müdahalesi olmayacağını belirtmek istiyorum.''

          Yukarıda da belirttiğim gibi Kennedy Küba ile olan daha doğrusu Castro ile olan soruna ABD'yi bulaştırmıyor.Göreve geldiğinde hazırda olan Domuzlar Körfezi Çıkartması operasyonuna onay vermişti fakat bu operasyona sıcak bakmadığını,CIA ile olan fikir ayrılığının temelinde bunun yattığını düşünüyorum.Kennedy göreve ilk geldiğinde bu operasyona sıcak bakmadı ve CIA ile ters düştü.

          Bu cümle ile başlayan filmde Edward Wilson(Matt Damon) gözünden herşeyi görüyoruz.Wilson üniversitede başarılı bir öğrenciyken Kurukafa ve Kemikler tarikatından teklif gelir ve kabul eder.Bu onun başarılı ve siyasi fikirleri ile doğru orantılıdır.Daha sonra CIA'ye girmesini ve film boyunca onun gözünden CIA içindeki herşeyi görürürüz.Kurukafa ve Kemikler tarikatından,CIA'nin yapısına,2.Dünya Savaşından,Soğuk Savaşa kadar CIA ajanının hikayesini ve etkin rolünü görüyoruz.

     


         Hırsızlık,takip,kovalamaca ve aksiyon arayanlar umduğunu bulamayacaklar.Ağır,uzun diyaloglu ve politik dram filmlerini sevenler için doğru adres.Bunun yanında casusluk,gizli yapılanmalar ve tarih kokan film olması bu türü sevenler için güzel haber.Filmin hızının sabit kalmaması kurgunun sürekliliğini sağlamış.Evet politik ve ağır bir film ama içinde barındırdığı bilgi ve gizem bize filmi bize bağlıyor.

      Filmde Domuzlar Körfezi Çıkartmasına onay verilmesi,Castro hakkında düşünülen fikirler,Havana'daki başarısız Castro suikast girişimleri filmde ufak diyaloglar ile bize belirtilmiş.Aslında CIA'nin yapısını ve bu dönemdeki etkin rolünü sizlere anlatmak istedim fakat konunun çok uzun olacağını düşündüm.O yüzden sizlere sadece ülkemizde'de az bilinen Domuzlar Körfezi Çıkartmasını anlatmanın daha doğru ve farklı olacağını düşündüm.


     Oyunculuklar olarak Matt Damon'ın ajan rolünün üstünden başarı ile gelmesi onun ne kadar büyük bir oyuncu olduğunu bizlere gösteriyor.Film boyunca soğuk,ifadesiz,ruhsuz bir karakteri o kadar güzel yansıtmış ki ayakta alkışlıyorsunuz.Robert De Niro ve Alec Baldwin film boyunca bazı sahnelerde çıkıyor ama çok kritik sahneler.Angelina Jolie nispeten daha fazla görüyoruz.Ama enerjisini ve ağırlığını bizlere hissettiriyor.




          Yapılan eleştirilere karşı şöyle söyleyeyim.Filmin uzun ve ağır olması anlattığı hikaye ile doğru orantılı.Bu hikaye karşısında 90 dakikalık bol aksiyonlu film olması beklenemezdi doğal olarak.Filmin işleyişinde sürekli gelgitler olduğu söylendi.Gelgitlerin olmasının sebebi böyle ağır bir konunun tek düze işleyişinin dışına çıkılması.Bir ajanın CIA içindeki rolünden, ailesi içindeki problemlere kadar yer verilmesi senaryonun biraz karışık hale getirmiş.Ama akış dinamiğinin yerinde olması ayrı bir güzellik.


        Kurukafa ve Kemikler tarikatının kökeni,CIA,Domuzlar Körfezi Çıkartması ve ABD-Sovyetler arasındaki o dönemde yaşanan gerginliği filmde göreceksiniz.Oldukça uzun bir film ama bu sizi korkutmasın.Cidden bu türe meraklıysanız zaman su gibi akıp gidecek.Oyuncu kadrosunun zengin olmasının yanında Matt Damon'ın harika performansı filme hayat veriyor.Bence filmin tek eksiği,yaşlandırma makyajının eksikliği.Filmde net bir şekilde göreceksiniz.1939-1961 yılları arasında yaşanan olayların arka planını,nasıl hukuksuzluğa karşı geldiklerini ve kirli işleri göreceksiniz.Filmde ABD'nin bize anlattıkları var.Peki ya anlatılmayanlar ?



     Dünyanı en güçlü gizli servisi CIA'i keşfetmeyi kaçırmayın...

     


        İYİ SEYİRLER...





Domuzlar Körfezi Çıkartması,CIA ve Kirli Sırlar Domuzlar Körfezi Çıkartması,CIA ve Kirli Sırlar Reviewed by asa on 08:03 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.