90'lı Yılların En İyi 10 Vampir Filmi



        Milattan önce binli yıllara dayanan vampir efsanesi günümüze kadar gelmiş,popüler kültür içinde önemli bir yer tutmuştur. Alman araştırmacı,Bonn Üniversitesi tarihçisi Peter Kreuter vampir efsanelerinin kökenini araştırdı.Güneydoğu Avrupada (Romanya,Macaristan,Makedonya,Bulgaristan) çıktığını ve köylerde ölen komşular olduğunu belirtti.Bildiğimiz efsaneler gibi kan içmediklerini ve tekrar dirilmediğini belirtti.Kreuter'e göre en eski vampirler 1382,en yenisi ise 1968 yılında ortaya çıkmış.

      Kreuter'in yaptığı araştırmanın aksine,diğer birçok efsane gibi başlangıç tarihi tam olarak bilinmiyor.Ama Mezopotamya'daki Dicle ve Fırat nehirlerinin orada Asurlular tarafından taş tabletlerde Lilith yazısı geçmektedir.Geceleri baykuşa dönen ve avlanmak için çocuk,hamile kadınları avlayan bir canavardan bahsedilmiştir.Eski Yunan,Mısır ve Roma Uygarlıklarında vampir hikayelerine rastlarız.

    Chiang Shih(Vampir hikayeleri canavarları) eski Çin'de yer almaktadır.Hindistan,Malezya ve Nepal'de vampirlerin eski dönemlerde yaşadığına inanılır.



        Birçok efsane,söylentiler ve hikayeler günümüze kadar süregeldi.Hepside büyük bir mit olarak hala devam ediyor.Ama şu bir gerçek ki vampir kavramı popüler kültürde büyük bir fenomene döndü.Sinema ve Edebiyat'ın en önemli ve en gizemli alt dallarından biri oldu.Vampir filmleri yaklaşık 100 yıldır sinemada yer almaktadır.

      1922 yapımı Nosferatu,Friederich William Murnau ilk vampir filmine imza attı.Gün ışığına çıkmayan,gizemli yaratık vampir tasviri ortaya çıktı.1931 yapımı Dracula ile,elit,kültürlü,şatoda yaşayan,soylu sınıfı vampir karşımıza çıktı.


     Yıllar geçtikçe vampirlerde sinemada evrim geçirdi.1940-1970 arası vampir filmleri duraklama dönemine girdi.Güzel yapıtlar karşımıza pek çıkmadı.80'li yıllarda Near Dark vampir filmlerine ayrı bir heyacan getirdi.The Lost boys ile gençlik filmleri,vampir temasını kullanacağını bizlere gösterdi.

    2000'li yıllarda özellikle( Alacakaranlık) filmi ile romantizim ile buluşan vampirler popüler kültürde etkinliğini arttırdı.Son olarak Only Lovers Left Alive filmi ile bu akım iyice kuvvetlendi.


     Yenilikçi örnekleri ile 100 senedir vampir filmleri sinemada saygınlığını korudu.Çok güzel yapıtlarda çıktı.Vampir filmlerinde benim fikrime göre en iyi filmler 90'lı yıllarda çıktı.En özgün konular ve gerçekçiliğe yakın filmler bu yıllarda çıktı.Sizlere bu türün bu dönemde ki en iyilerini hazırladım.Umarım beğenirsiniz.
 



   1-Blade (1998)


Yarı insan,yarı ölümsüz Blade vampirlere karşı amansız bir savaşın içine girer.İnsan ırkını ortadan kaldırmaya çalışan Deacon Frost önderliğindeki vampirler gizli bir törenin şifresini çözüp,kıyamet projesini başlatacaklardır.Blade bu orduya karşı tek başına harakete geçer...







2-Vampires (1998)


James Crow vampir avcısıdır.Klise tarafından masrafları karşılanarak,kendi kurduğu ekibi ile geçimini vampir avlayarak sağlıyordur.Büyük ve eski bir evde vampir avlayan ekip,kutlamalara başlar.Ama daha sonra intikam için gelen vampirler ortalığı kan gölüne çevirecektir.








3-From Dusk Till Dawn ( 1996)


Gecko kardeşler Meksika'ya doğru yola çıkarlar.Texas'da büyük ve sıkı bir soygun yaparlar.Her ihtimale karşı rahip ve ailesini rehin alırlar.Buluşma için büyük bir Meksika barını seçerler.İçeri girdiklerinde ise başına geleceklerinden habersizdirler.





4-Interwiev With The Vampire ( 1994)


Filmde Louise ve Lestat adında iki vampirin maceraları konu alınıyor.1791 yılında geçen filmde Lousie karısını kaybetmiştir.Yaşama sevincini günden güne kaybeden Lousie'ye Lestat vampir olmasını önerir.İnsanları öldürmek istemeyen lousie'ye vampirliği öğretecektir.





5-Bram Stoker's Dracula (1992)


Genç bir avukat Jonathan Harker Avrupada gizemli bir kasabaya gelir.Transilvanya'da şatoda hukuki işlemler yapması için görevlendirilir.Kasvetli bir şatoda kendini kapatan Dracula,Avukatın nişanlısı Mina Murray'in yüzyıllardır aradığı aşkı olduğunu söyler ve avukatı alıkoyar ve Londra'ya Mina'yı aramaya gider...



6-Innocent Blood ( 1992)


Korku-mizah klasiği.Güzel vampir Marie'nin New York'da İtalyan mafyalarına musallat olması.Vampir filmlerine oldukça komik göndermeler yapan filmimiz,oyuncu kadrosu ile ayrı bir yere sahip..











7-The Addiction (1995)


''Kötülük yaptığımız için kötü değiliz,kötü olduğumuz için kötüyüz''..

Psikolojik etkileri çok kuvvetli olan,felsefik bakıç açısı ve kendine özgü atmosferi ile izleyiciyi etkileyen bir film.Üniversite öğrencisi bir kızın akşam evine giderken bir vampir tarafından ısırılması ve sonrasında gelişen olaylar...




8-The Night Flier ( 1997)


Dees ve Blair adında iki gazeteci doğaüstü olayları ve sadece geceleri meydana gelen olayları araştırırlar.Bu araştırma onları sadece geceleri uçuş yapmakta olan uçağa götürmüştür.Gittiklerinde garip bir gece pilotu ile karşılaşırlar.Stephen King korku ustasının elinden çıkan bu harika korku filmini kaçırmayın...






9-Vampire in Brooklyn ( 1995)


Korku,komedinin en iyi örneklerinden eğlenceli bir Eddie Murphy filmi.Genel olarak komedinin ağır bastığı ve Eddie Murhpy'yi vampir rolünde izleyeceğiniz bir film.Üç farklı rolde karşınıza çıkacak.Vampir komedisinin en güzel örneklerinden.





10-Cronos ( 1993 )


Guillermo Del Toro'dan vampir temalı bir film.Gizem yönü kuvvetli,konu ve kurgu bakımından farklı bir vampir filmi.Vampirlik olayını filmi izledikçe,keşfettikçe görüyorsunuz.Haraketli bir korku filminden ayrılarak ağır işleyen bir yapıya sahip.












  İYİ SEYİRLER....
































   














90'lı Yılların En İyi 10 Vampir Filmi 90'lı Yılların En İyi 10 Vampir Filmi Reviewed by asa on 04:22 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.