Sylvia Likens Olayı ve An American Crime



        Bu yazımda sizlere yaşanmış trajik bir olayı aktaracağım.Genç bir kız olan Sylvia Likens'ın 1965 yılında yaşadığı talihsiz olayları.Yazıyı kısa tutmaya çalıştım.Akabinde Slyvia Likens'in yaşadığı olayları anlatan biyografi filmi,''An American Crime''filmini analiz edeceğiz.Hazırsanız başlayalım..


   Öncelikle Sylvia Likens kimdir ? Ondan başlayalım.

  Sylvia Likens(d.03.01-1949-ö.26.10.1965)Indiana'lı bir cinayet kurbanıdır.Gertrude Baniszewski,onun çocukları ve mahallenin diğer çocukları tarafından öldürülmüştür.

     



        Olay 1965 yılının Temmuz ayında başlamıştır.Sylvia'nın anne ve babası karnavalda çalışıyorlardı.Karnavalla turneye çıkan babası Slyvia ve kardeşi Jenny'i Temmuz ayının başında,ilk kez tanıştığı 7 çocuklu komşusu Gertrude Baniszewski'ye haftalık 20 dolar karşılığında bakması için bırakmıştır.Baniszewski o sıralar başarılı olamadığı evliliği yüzünden bunalımdaydı.Hıncını kızları döverek ve kırbaçlıyarak çıkarıyordu.

      Daha sonra Baniszweski,Sylvia'yı şeker çalkmakla suçlamıştır.Bir erkek arkadaşı olduğunu iddaa ederek onu aşağılamaya başlamıştır.Paula Baniszewski(Gertrude Baniszewski'nin kızı) Sylvia ile arkadaştır.Fakat o da Slyvia'yı hamile olduğu iddaası ile suçlayarak cinsel organından tekmelemiş ve dövmüştür.Aslında hamile olan Paula'dır.Daha sonra yapılan otopsi testinde de Slyvia'nın hamile olmadığı ve öncesinde de hamile kalmadığı anlaşılmıştır

   Bu iddaalar Paula'nın erkek arkadaşınıda proveke etti ve o da Sylvia'ya şiddet uygulamaya başladı.Sonra Gertrude Baniszewski mahalledeki diğer çocuklarıda ikna ederek,çocukların Slyvia'ya şiddet uygulamalarını istemiştir.



         Gertrude Baniszewski mahkeme salonuna girerken...



   







         Ekim ayının sonunda Sylvia'nın o evde çıplak ve ölü bedeni bulunmuştur.Her tarafında sigara yanıkları,açık yaralar vardı.Karnında ise kızgın ateş ile yazılmış''Ben bir fahişeyim ve bundan gurur duyuyorum''yazısı vardı.Slyvia'ya işkenceler Gertrude'nin önderliğinde mahallenin çocukları tarafından yapılıyordu.Slyvia kendisine geldiğinde işkenceler tekrar devam ediyor ve vücuduna kızgın ateş ile rakamlar,işaretler yapılıyordu.

      Mahallenin çocukları tekme tokat dövüyor ve vajinasına kola şişesi sokma gibi rutin şeyler yapıyorlardı.Kaynar su dökme,kendi idrarını içirme ve daha ileri giderek Sylvia'yı kürekle dövüyorlardı.Sylvia uzun süre kaçamadı işkenceden alt dudağını parçaladı.


   Avuçlarına geçirdiği tırnakları ters döndü fakat isyan edemedi.


   Slyvia'nın polis tarafından bulunan cesedi..

 


        Yazıyı yazarken tüylerim diken diken olmuştur.Bir insan nasıl olurda böyle şeyler yapabilir ?
Gertrude neden aylar boyunca ona işkence etti? Kadının çocukları ve mahallenin diğer çocukları bu işkencede ne buldular? 4 ay boyunca neden kimse kızı kurtarmadı? Neden kardeşi kimseye birşey söylemedi? Neden komşular yardım etmedi? Hangi insan bunu hak eder ?

       Maalesef bunları bilemeyiceğiz.Ve tarihte bir kara leke olarak kalacak.Yazıyı zor yazdığımı belirtmeliyim.Daha ağır olan resimleri kullanmadım.Şimdi ise filmimize geçelim.An American Crime/Bir Amerikan Suçu 2007 yılında Tommy O'Haver tarafından çekildi.





                Vizyon Tarihi : 7 Kasım 2007
                Yapım  : 2007/ABD
                Süre :  98 Dakika
                Tür :Dram,Suç,Biyografi

                Müzik : Alan Ari Lazar
                Senaryo : Tommy O'Haver,Irene Turner
                Yönetmen : Tommy O'Haver              
                Oyuncular  Ellen Page,Catherine Keener,James Franco,Ari Graynor,Scout Taylor Compton





       Film gerçek bir hikayeden yola çıktığını belirten bir yazı ile başlıyor.Film boyunca bu filmin gerçek olamayacağını düşünüyorsunuz fakat bu yazı sürekli aklınıza geliyor.Öncelikle ben filmi beğendim.Bir biyografi filmine göre oldukça başarılı.Yaşanan olaylar gerçekçi bir şekilde aktarılmış.Senaryo mahkeme tutanaklarından gerçekleştirilmiştir.Sarsıcı ve etkileyici bir film.


    Filmin süresi 90 dakika.Bir biyografi filmine göre biraz az ama bu film için ideal.Daha uzun olması filmi sıkıcı bir hale sokabilirdi.Film boyunca aksiyon ve gerilim aramayın.Biyografi ve suç ağırlıklı.Bir kızın yaşadığı korkunç olaylar diyelim.Filmde aslında bir kızın yaşadığı hikayeden ayrı çocukların etki altında kaldıklarında neler yapabileceğini bizlere net bir şekilde belirtmiş.


   Ellen Page'in oyuncluğu çok çok iyi.Yüzündeki gülümsemenin silinmesi,o karakteri yaşaması filme ayrı bir dram katmıştır.Film boyunca izleyicide öfke dinmiyor ve sürekli kendinize ''Bir insan nasıl bunları yapar ? '' sorusu soruyorsunuz.




         Film ağır işliyor konuyu fakat akıp gidiyor süre.Filmin dramatik yönü çok ağır.Huzursuz,tüyler ürperten bir film.Biyografi filmlerini seviyorsanız filmi kesinlikle öneririm.



   ''Herşeye rağmen tanrının bir planı vardır ve ben bu planı anlamaya çalışıyorum''








Sylvia Likens Olayı ve An American Crime Sylvia Likens Olayı ve An American Crime Reviewed by asa on 05:29 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.