Oliver Sacks ve Awakenings



        Oliver Sacks hastalar ile ilgili yazdığı kitaplarla tanınmış bir nörologdur.Kitapları 21 dile çevirilen ve tıp dünyasında oldukça meşhur bir doktordur.Awakening kitabı filme çevrilmiştir.Bu yazımızda Oliver Sacks'ı kısa bir şekilde anlatıp filmimize göz atacağız.


     Oliver Sacks 1933 yılında Londra'da doktor anne ve babanın çocuğu olarak doğmuştur.Oliver Sack ilk tıp eğitimini Londra'da aldıktan sonra eğitimini Oxford,California ve New York'da sürdürmüştür.Oliver Sacks hastalar ile ilgili hikayelerini,yaşadıklarını ve tecrübelerini kitap haline getirmiştir.Uyanışlar,Mars'da bir Antropolog ve karısını şapka sanan adam adlı kitaplarında;farklı hastalarının nörolojik rahatsızlıklarını yazmıştır.


     Diğer kitaplarında ise tek bir konu ile bütünlük sağlamıştır.Oliver Sacks tıp bilim tarihi boyunca elde ettiği,netleştirdiği,tecrübeye dayalı,bilgiyi reddetmeyip ve yeni bilgilere sürekli açık olan bir doktor olarak tanınmıştır.



     Filmimiz ile bağlantılı olan konumuza geçelim.Oliver Sacks 1966 yılında kronik bakım hastalarının bulunduğu Bronx Beth Abraham Hospital'de çalışmaya başlamıştır.Konsültan nörolog olarak göreve başlamıştır.

    Orada on yıllardır haraketsiz olarak,donmuş durumda yaşayan hastaları görmüştür.Oliver Sacks hastalar üzerinde sürekli araştırmalar ve tedavi yöntemleri uygulamıştır.

   Doktor sonunda 1916-1927 yılları arasında büyük bir pandemi yapmış olan uyku hastalığına yakalanmış insanlar olduğunu farketmiştir.Ve sonunda hastane yönetminden izin alarak ilaç tedavisine başlamak istediğini belirtmiştir.Fakat bu ilaç parkinson hastalığında kullanılan bir ilaç türüdür.

   Deneysel bir drug olan L-Dopa ilaç tedavisini kullanmıştır.Bir kısmında geçici ve sınırlı da olsa başarılı bir tedavi uygulamıştır.Ve bu deneyimini ''Uyanışlar'' kitabında ayrıntılı olarak yazmıştır.



       Merak edenler ve özellikle tıp öğrencileri Oliver Sacks'ı derinlemesine araştırıp kitaplarını okuyabilirler.Diğer kitaplarında ise diğer hastalıklar hakkında yazmıştır.Bu aktardığım olayları 1990 yılında Penny Marshall sinema dünyasına aktarmıştır.
 


     Yapım : 1990/ABD
     Tür :Biyografi,Dram,
     Süre : 121 Dakika
     Çıkış Tarihi : 20 Aralık 1990
     Bütçe : 31 Milyon Dolar
     Hasılat : 52 Milyon Dolar

    Oyuncular :Robin Williams,Robert De Niro,Penolope Ann Miller,John Heard,Julie Kavner,Vin Diesel
    Yönetmen :Penny Marshall
    Senaryo :Steven Zaillian,Oliver Sacks
    Müzik :  Randy Williams


     Filmimiz bir başyapıttır.Muhteşem bir oyunculuk göreceksiniz.Özellikle hasta bir adamı canlandıran Robert De Niro'nun oyunculuğu dört dörtlüktür.


 
      Robert De Niro'nun kızgın boğa'dan sonra ki en iyi performansı olduğunu düşünüyorum.Filmde derin ve etkileyici bir öykü karşınızda olacak.Oliver Sacks'ın yaşadığı hikaye oldukça başarılı bir şekilde aktarılmıştır.Filmden sonra insan yaşamının ne kadar muhteşem ve etkileyici olduğunu anlayacaksınız.

   Gerçek bir hikaye olması insanı daha da derinden etkilediğini söylemeliyim.Süresi aslında bu konu için idealdir fakat konu itibari ile ağır ve durağan gittiği için sıkılabilirsiniz.Ama filme tamamen odaklandığınız vakit,filmi yaşadığınız vakit sıkılmayacağınızı düşünüyorum.

  Kostümler,eski yılları olduğu gibi aktarma,oyunculuk,müzik,kamera açıları gibi kriterleri değerlendirirsek geçer puan aldığını söylemeliyim.



      Vin Diesel'in ilk filmidir.Fakat izleyenler hiçbir şekilde anlayamazlar.Kısa bir sahnede geçtiği ve ilk yılları olduğu için bilinmez.Bir hasta görevlisi olarak karşınıza çıkacaktır.Eski bir film olduğu için gözden kaçan bir filmdir.İki tane büyük oyuncu olmasına rağmen.Biyografi filmi olduğu için abartılı bir film değildir.


    Gözden kaçırılan konusu ve oyunculuğu ile bir başyapıt olan filmimizi kesinlikle izlemeden geçmeyin...


   İYİ SEYİRLER...



Oliver Sacks ve Awakenings Oliver Sacks ve Awakenings Reviewed by asa on 09:52 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.