Animasyon Filmlerinin Altın Çağı



Evet arkadaşlar,bugün yine sinema yazısıyla karşınızdayız.Bugün sinemada animasyon filmlerinin çağını anlatıyoruz ve nasıl bu kadar hızlı yükselişe geçtiklerini inceliyoruz

Siz de hazırsanız başlayalım.

Animasyon/Anime kategorisinde yer alan filmler 21.yüzyılla birlikte hayatımıza girdi desek yanlış olmaz.Daha önce tabiki de örneklerini gördük,örneğin televizyonlarımızdaki çizgi filmler,veya mini showlar ile.Ancak bu işin sinema boyutu 2000'lerin başlarında ciddiyet kazanmaya başladı.

Animasyon çılgınlığı Monster Inc. ile başladı diyebiliriz.2001'de çıkan film ile sinemaseverler sinemanın yeni bir boyutuyla tanıştılar.Çok geçmeden gelen Shrek,Kayıp Balık Nemo ve Buz Devri filmleri ile dünya tam anlamıyla animasyon türü ile tanıştı ve günümüze kadar gelen süreçte animasyon filmleri hızla yol kat etti.

En güzel ve popüler animasyon filmlerinden birkaçı;

Shrek (2002)

 Up (2009)

 Wall-E (2008)

Cars (2006)

 Finding Nemo (2003)

Ice Age (2002)

2002-20003'ten sonra 1-2 yıllığına dinlenmeye çekilen Disney 2006'da Arabalar ile bombayı tekrar patlattı.Süregelen süreçte Vol.i,Arı Filmi,Ratatouille,Yukarı Bak gibi filmler ile bu sektör tam anlamıyla altın çağını yaşamaya başladı.Şimdilerde halen kaliteli animasyon filmleri yapılıyor.Yeni gelen ve gelecek filmlerden birkaçı eski filmlerin devamı niteliğinde (Arabalar,Ejderhanı Nasıl Eğitirsin ? gibi.)

Animasyon türü neredeyse tüm sinemaseverler tarafından ilgiyle izlenilmekte ve takip edilmekte.Ülkemizde de bu türe olan ilgi oldukça fazla.

Peki işin sırrı ne ? Neden animasyon türü bu kadar seviliyor ?

Öncelikle bir animasyon filmi yaratmanın normal bir film çekmekten çok daha meşakkatli olduğunu söyleyelim.Normal bir sinema filminin bütçesi 20 milyon dolar ve 100 milyon dolar arasında değişirken bir animasyon filminin bütçesi ortalama 150 milyon dolar tutmaktadır.



2001 yılında vizyona girip dünyada büyük bir hayran kitlesi edinen ve bu türün öncülerinden gösterien Monsters Inc. filminin bütçesi tamı tamına 115 milyon dolar.O yıllar düşününce bu rakamın önemi biraz daha artıyor.Veya başka bir örnek vermek gerekirse,şef olmak isteyen bir farenin hikayesini anlatan Ratatouille filminin bütçesi 150 milyon dolar.
Yani bu demek oluyor ki bir animasyon filminin bütçesi ortalama 2 tane Hollywood filminin bütçesine eşdeğer.

Harcanan paranın yanında harcanan emek de bu türü eşsiz kılıyor.Ortalama bir film minimum 1 maksimum 2 buçuk senede çekilirken animasyon filmlerinin çekim süresi ortalama 3-3.5 seneyi bulmakta.Örneğin ülkemizde sevilerek izlenen ve Cem Yılmaz'ın seslendirmesinde rol aldığı Bee Movie/Arı Filmi tam 4 senelik yapım süreci sonucunda vizyona girebilmiş.Ortada gerçekten de muazzam bir emek var.



Tabiki de bu türün sevilmesinin tek nedeni harcanan para ve emek değil.Bana göre bir numaralı sebep her yaş kitlesindeki insana hitap etmesi.Ülkemizdeki 'O ne,çocuk şeyi o,kapat onu.' anlayışını bile neredeyse kırmayı başarmış durumda.Sanat ve sinema anlamında oldukça önyargılı olan Türk halkına bile kendini sevdirmeyi başarmış bir türün önü şimdilik oldukça açık görünüyor.

Örneğin 2003 yılında vizyona giren Finding Nemo/Kayıp Balık Nemo 94 milyon dolar bütçe ile çekilmiş ve yaptığı hasılat tamı tamına 864 milyon dolar.O yıla göre değerlendirirsek muazzam bir rakam gerçekten de.Animasyon filmleri şu ana kadar hep beklenenden fazlasını verdi.Gerek mizah gücü,gerek hayalperestliği ve gerekse detaycılığı ve kalitesiyle sinemaseverlerin gönlünde taht kurmuş durumda.Uzun yıllar boyunca da o tahttan ineceğe benzemiyor.



Dünya'nın 1 numaralı sinema sitesi IMDB'nin hazırladığı en iyi 250 film listesine bir göz atarsanız oldukça fazla animasyon filmi göreceksiniz.Yeni gelecek projeler ile bu sayının artmasına kesin gözle bakılıyor.

Son söz olarak da ülkemizdeki animasyon türünün gelişmesinden bahsedelim.Her ne kadar halkımız bu türe ilgi duysa da somut bir adım atılamamıştı.Ancak sevindirici haber birkaç ay önce geldi.Türkiye'nin ilk 3D animasyon filminin ismi 'Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu' ve 7 Kasım'da yani kısa bir süre sonra izleyiciyle buluşacak.Umarız ülkemizdeki animasyon filmleri sadece bununla sınırlı kalmaz ve devamı gelir.

Dileyenler filmin fragmanına şuradan ulaşabilir:
http://www.sabah.com.tr/webtv/fragman/evliya-celebi-olumsuzluk-suyu-filminin-fragmani

Esen Kalın...



Animasyon Filmlerinin Altın Çağı Animasyon Filmlerinin Altın Çağı Reviewed by asa on 10:23 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.