Papillon / Kelebek


'Hala buradayım piç kuruları !'

Papillon sadece özgür bedenlere değil aynı zamanda özgür ruhlara da adanmış bir şaheserdir.Papillon 25 yaşında mahkum olmuş,38'inde kaçmış,67'sine kadar özgürce yaşamıştır.Papillon kaçması imkansız bir hapishaneden kaçacak kadar zekidir.Papillon yakalandıktan sonra arkadaşını ele vermeyecek kadar vefalıdır.
Papillon özgürdür.

Henri Charriere'nin,kürek cehenneminde yaşadıklarını,kaçış denemelerini,hapishane arkadaşlıklarını anlattığı romandan aynı isimle beyazperdeye uyarlandı Papillon.Evet yanlış duymadınız,Henri Charriere kitabında kendisini anlatmıştır.Aslında bir yazar değil mahkum olan Charriere oldukça başarılı bir dil ve samimi bir üslup kullanarak herkesi şaşırtmış ve dünya çapında bir üne sahip olmuştur.

Charriere uzun bir süre kaldığı kürek cehenneminde yaşadığı acılarla ilgili kitabında şu cümleye yer vermiştir:
'Çinliler kafaya damlatılan suyu bulmuşlar,Fransızlar da sessizliği.'



Gelelim oyunculuklara.Steve McQueen aslında bu tip rollere alışık çünkü bu filmden 10 sene önce yani 1963'te çekilen ve yine sinema tarihinin bir numaralı hapishane filmlerinden olan The Great Escape'te de gördük onu.Ancak McQueen'in en iyi filmi,oyunculukta zirve yaptığı film Papillon'dur.

Gelgelelim Dustin Hoffman için işler öyle değil.Steve McQueen'i mahkum rolünde daha önce de gördük.Peki Dustin Hoffman ? Rain Man'i saymazsak,aynı McQueen gibi Dustin Hoffman da bu filmde oyunculuğunun zirvesine ulaşmış.
Sinema tarihinin en iyi ikilisi belki de.

Şimdiyse gelelim filmin senaryosuna,işlenişine,vesayresine.

Senaryo itibari ile kitaba,çok olmasa da,sadık kaldığını söyleyebiliriz.Bunun nedeni ise 2 cilt olan kitabın 130 dakikalık filme sığdırılamayacağından hikayedeki geçişler kitaba göre biraz 'ruhsuzlaştırılmış'.Filmin tek olumsuz yanı olarak bunu gösterebiliriz.



Senaryo klasik bir hapishane filmi senaryosu gibi görünse de konunun işlenişi ile fark yaratılmış.Macera ve trajedi filmin her saniyesinde var ve içinize işliyor.Papillon kesinlikle kaçırılmaması gerekilen bir başyapıt.


'Derler ki;"Burada bir kelebek kanat çırpsa,Atlantik'te fırtınaya sebep olabilir."İşte biz her birimiz,tıpkı o kelebek gibiyiz,fakat bir farkla;Bizim kelebeğimizi fırtınaya sebep olmaz !O,kanatlarını açar fırtınaya karşı koyar.'

İyi Seyirler...


Papillon / Kelebek Papillon / Kelebek Reviewed by asa on 03:22 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.