The Final Countdown/Beklenmeyen Baskın




            KÜNYE

            Çıkış Tarihi  1 Ağustos 1980
            Yapım   1980-ABD
            Süre   98 Dakika
            Tür   Bilim Kurgu,Savaş,Dram

            Bütçe    12 Milyon Dolar
            Hasılat   16.7 Milyon Dolar

            Oyuncular  Kirk Douglas,Martin Sheen,Katharine Ross,Ron O'Neal,Charles Dunnig,
            Müzik   John Scott
            Senaryo   Thomas Hunter,Peter Powell
            Yönetmen   Don Taylor


           KONU
       
          Uss Nimitz savaş gemisi şiddetli fırtına sonrası zamansal ve karadeliksel karışıklık sonucunda Pearl Harbor saldırısının  öncesinde Hawaii yakınlarında belirir.Zamanda yolculuk yapan gemi mürettebatı ne yapacağını şaşırır.Nimitz'in kaptanı elindeki F-15 ler bir yanda iken bir yandan da Japon Pırpırları ile nasıl mücadele edeceğini şaşırır.Bir karar vermek zorundadır ve olaylar gelişir..





     TAVSİYE

       80'li yılların en güzel bilim kurgu-savaş filmlerinden birisi Beklenmeyen Baskın.

      Bilim kurgu filmleri sinemanın doğuşundan beri vardır.Tarihine kısa bir şekilde baktığımızda 1902 Aya Seyahat ilk filmdir.Bu tarihten sonra 1930 ve 1950'li yıllarda genellikle düşük bütçeli olarak çekildi.Kırılma noktası 1968 yapımı 2001:Bir Uzay Destanı'dır.Stanley Kubrick'in bu yapıtından sonra bu tür daha ciddi bir şekilde ele alınmaya başlanmıştır.

    Yıldız Savaşları ve Blade Runner 70'lerin sonu ve 80'lerin başındaki en önemli örnektir.Filmimiz ise 1980 yapımıdır.Stalag 17'de James Dunbar karakteri ile karşımıza çıkan Jon Taylor filmimizin yönetmenidir.Bu filmden önce birkaç yönetmenlik deneyimleri olmuştur.


   The Final Countdown savaş-bilim kurgu karışımı bir filmdir.Denizin ortasında rutin işlerini yapan geminin ani bir fırtına sonrası zaman yolculuğu yapması ve Pearl Harbor baskınından birkaç saat öncesine gitmesi konu alınır.



       Salt bir bilim kurgu filmi değildir.Savaş temalı bir filmdir ama bir savaş filmindeki çatışmalar,baskınlar yoktur.Zamanda yolculuk yapan geminin yaşadıkları anlatılıyor.Konusu ile oldukça ilgi çekicidir.Sürükleyici ve merak uyandırıcı bir yapısı vardır.

      Sinemanın yapıtaşlarından Kirk Douglas filmde başroldedir.Butch Cassidy and the Sundance Kid'den tanıdığımız Catharine Ross filmimizde boy gösteriyor.Oyunculuk olarak performanlar güzel olduğunu belirtmeliyim.Süresi 98 dakika.Kesinlikle sıkılmayacaksınız.Tam kıvamında diyebilirim.

   Yılına göre görsel efektler ortalamadır.Abartılı sahneler ve uzun diyaloglar karşınızda olmayacak.Koşuşturma,gemi içindeki olaylar bizlere aktarılmış.Eksi yönleri yok diyebilirim.En azından gözle görülebilecek abartılı hatalar yok.Oldukça güzel ve başarılı bir film.Askeri ve savaş temalı filmleri seviyorsanız iyi bir alternarif.


  Konusu,işleyişi,oyunculukları ve diğer etkenleri göz önünde bulundurursak kült bir filmdir.Kirk Douglas hayranları,bilimkurgu ve savaş filmi hayranları ve en önemlisi zamanda yolculuk temalı filmleri seviyorsanız filmi izlemeyi unutmayın...



  İYİ SEYİRLER....






The Final Countdown/Beklenmeyen Baskın The Final Countdown/Beklenmeyen Baskın Reviewed by asa on 14:40 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.