Blair Cadısı ve The Blair Witch Project



        Dünya tarihine bir göz attığımızda yaşanmış birçok gizemli,açıklanamayan olaylar ve bunların kahramanları vardır.Bundan önceki yazılarımda'da yer verdiğim Anneliese Michel olayı,Bell Witch ve Tsavo'nun gizemli aslanları gibi.Aslında hepsinin bilimsel bir açıklaması var fakat mistik yönleri genellikle daha yaygındır.Çünkü insanlar her zaman bilinmeyeni,gizemli olaylara merak duyar ve bundan ötürü yaşanmış bu vakalar geniş kitlelerce bilinir.

      Karındeşen Jack,Frankenstein,Dracula gibi bu yazımda bir önemli kahramanı ele alacağız.Blair Cadısı.Herkes bu ismi duymuştur fakat kim olduğu,nerede doğduğu,akibetini çoğu kimse bilmez.Blair cadısını işledikten sonra 1999 yapımı The Blair Witch Project filmini aktaracağım.Hazırsanız 1700'lü yılların gizemli Amerika'sına doğru yol alalım..



        Blair cadısı,zamanında Burkittsville,Maryland'de yaşadığı iddaa edilen ve gerçek adı Elly Kedward adında bir kadındır.Elly Kedward mistik olaylarda uzmanlaşmış bir simyacı,büyücüdür.1700'lü yılların sonuna doğru bu olayların yaşadığı rivayet edilir.Bu tarihlerde büyü ile uğraşan herkes cadı damgası yediği ve idam edildiği için çalışmalarını gizli sürdürüyordu.

    1700'lü yıllara gelmeden önce önemli bir olaydan bahsedim.Blair cadısının yaşadığı bölge olan Maryland,ABD'nin eyaletlerinden birisidir.Güneyinde Virginia,kuzeyinde Pensilvanya vardır.Bu bölgede yazılı tarih başlamadan önce kızıldereli kabilesi yaşıyordu.Salishan ismini kullanıyorlardı.Kendine has dilleri ve ilkel denilebilecek bir yaşamları vardı.Kabilenin insanları doğaüstü güçlere inanıyorlardı.Hatta aralarında gerekli özelliklere sahip olanları bu güçler ile temas ediyordu.

         Saliş halklarından bir resim..1884



      Kızılderelilere göre ormanda çok güçlü ve kötü bir ruh vardı.Hecaitomix adı verilen bu güçlü ve karanlık varlık normal insanlara nail olamayacağı birçok güce sahipti.Bedensizdi.Kızıldereli kabilesi,kendisine ve gücüne saygı duyduuğu için onların ormanda yaşamasına izin veriyordu.Hecaitomix dünyaya kesin olarak ne zaman geldiği bilinmeyen karanlık bir varlıktır.Zamanın sınırlamasına tabi değildir ve geçmişte,gelecekte aynı anda vardır.Hecaitomix özellikle hüküm sürdüğü ormana hakimdir.

    Çeşitli ahşap malzemeler ve figürler kullanıldığında orman içinde değişik zaman ve mekanlara gidildiği rivayet edilir.1630'lu yıllarda beyazların Amerika'ya yayıldığı zamanlarda bu bahsetteğimiz bölgeye The Blair Town kurulur.Tipik bir Amerikan kasabası özelliği taşır.

    1700'lü yıllara geri döndüğümüzde Elly Kedward büyü yaptığı ortaya çıktı.Bir grup çocuğun Elly Kedward'ın kanlarından aldığını söylemiştir.Cadılıkla suçlanan Elly mahkeme tarafından idama mahkum edildi.




        Bir ağaca bağlanarak idam edilir.Daha sonra arabaya bağlanarak ormanın ortasına bırakılan Elly Kedward'ın cesedi ertesi gün olması gerektiği yerde bulunamaz.Büyücülükle uğraşan herkese ibret olsun diye idam edilmiştir.
       
       Buna rağmen Elly'nin ruhu kasabaya ve öldürüldüğü ormana geri dönüp musallat olmuştur.Elly yani bizim bildiğimiz tabiri ile Blair cadısı hakkında anlatılan korkunç hikayeler 1786 yılından günümüze kadar ulaşmıştır.


      Bundan sonra yaşanan olaylara baktığımızda;1786 yılında ilk etkiler ortaya çıkmaya başlar.Elly'i büyücülükle suçlayıp ormana götürenlerin çocukları bir gecede kaybolur.Bu olaydan sonra köy halkı tedirgin olmuştur.Blair cadısının kendilerinden intikam almaya başladıklarını düşünerek paniğe kapılırlar ve kendi aralarında bir daha onun adını yüksek sesle söylememe kararı alırlar.




     1825 yılında 11 genç korkunç bir olaya tanıklık ederler.Yerde otların arasında bir insan kolu görürler.İçlerinde bulunan Eileen Treacle'ı yakalayıp derenin içine doğru çeker.Genç kız biraz süründükten sonra Tappy East deresine düşer.Arkadaşları onu suyun içinden çıkartmak için saatlerce uğraşırlar fakat sonuç alamazlar.Olaydan 13 gün sonra dere bataklık halini alır.

    1886 yılında da korkunç bir olay yaşanır.Robin Weaver adında bir çocuk kaybolur.Kasabaya arama kurtarma ekibi yollanır.Ertesi gün Robin kendiliğinden kasabaya döner fakat bu kez kurtarma ekibine ulaşılamamaktadır.Coffin Rock denilen kayalık bölgede bir hafta sonra ekipteki insanlara ait cesetlere rastlanır.İç organları deşilmiş,kol ve bacakları birbirlerine bağlı halde bulunurlar.



       Uzun süren sessizlikten sonra Blair cadısı 1941 yılında ortaya çıkar.7 çocuk daha kayıplara karışır.Aynı yıl Rustin Parr adında biri kasabaya gelir.Uzun yıllar ormanda bir kulübede yaşadığını iddaa eder ve blair cadısının lanetinin bittiğini söyler.Polis iddaayı ciddiye alır ve bahsettiği evi bulmaya başlarlar.Evin kilerinde insan kemikleri bulunur.Araştırmalar sonucunda bu kemiklerin o 7 çocuğa ait olduğu anlaşılır.Parr bu cinayeti işlemediğini,yaşlı bir kadının zorladığını söyler.Ancak bu iddaa onu kurtarmaz ve Rustin Parr idam edilir.

    1994 yılında yaşanmış olan ve belgeli tek kayıt olan konumuza gelelim.Filmimizinde konusu olan olay 1994 yılında gerçekleşti.Montgomery üniversitesi öğrencileri Burkitsville'ye giderler.Amaçları blair cadısı hakkında kasabadan bilgi almaktır.Burada Marry Brown adında doğduğundan beri bu kasabada yaşıyan yaşlı bir kadını ziyaret ederler.

 
             Marry Brown...








       Yaşlı kadın Blair cadısını bir kere Tappy deresinin olduğu bölgede gördüğünü söyler.Onu yarı insan yarı hayvan yaşlı bir canlı olarak betimler.Gençler dereye vardığında iki balıkçı görürler.Balıkçılardan tam yerin bilgisini aldıktan sonra 20 dk sürecek yola koyulurlar.Kısa bir yolculuk olmasına rağmen bir daha öğrencilerden haber alınamaz..


     Polis bölgenin sıkıntılı olduğunu bildiği için helikopterler,eğitimli köpekler hatta ve hatta uydularla bölge defalarca taranır.Tüm aramalara tüm çabalara rağmen öğrenciler bulunamaz ve çözülmemiş bir dosya olarak rafa kaldırılır.Bir mit olarak sonsuza kadar tarihe gömülür.


   1995 yılında Maryland Üniversitesi öğrencileri bölgede gezerken uzun zamandır orada bulunduğu çok belli olan bir çanta bulurlar.Bu çantanın içinde onlarca kamera ve kaydedilmiş görüntüler vardır.Bölgedeki şerif ve polisler detaylı incelemeler yaptıktan sonra 1997 yılında bu görüntüler birleştirilir ve film haline getirilir.






           Vizyon  Tarihi  1 Ekim 1999
           Yapım   1999/ABD
           Tür   Gerilim,Korku,Gizem
           Süre 81 Dakika

   
           Bütçe  60 Bin Dolar
           Hasılat   248 Milyon Dolar


          Müzik   Tony Cora
          Senaryo  Daniel Myrick, Eduardo Sanchez
          Yönetmen  Daniel Myrick,Eduardo Sanchez

          Oyuncular  Joshua Leonard,Sandra Sanchez,Bob Griffin,Heather Donahue





       Filmimiz amatör kamera ile çekilmiştir.Hakkında yapılan yorumlar ve eleştiriler çoğunlukla eksi yönde olduğunu söylemeliyim fakat çok önemli bir konu var.Bazı filmler muhteşem,harika filmler olmayabilir ama kendinden sonraki filmlere öncü olurlar zemin oluştururlar.Bu filmimizde onlardan bir tanesi.

     Filmde kanlı,kesmeli organ parçaları,etrafa saçılmış bağırsaklar veya perili,canavarlı bedenin içine girmiş ruhlar filmde yoktur.Bunların kullanılmaması filmimizi özgün kılmıştır.Konu olarak 3 arkadaş efsaneleşmiş Blair cadısı hakkında fikir sahibi olmak ve araştırma yapmak için ormana gitmesi ve başlarından geçen olaylar işlenmiştir.




         Rec veya Cloverfield filmlerinin öncüsüdür filmimiz.Paranormal Activity,karantina filmlerinin zeminini hazırlamıştır.Oldukça korkunç ve ürkütücü olduğunu söylemeliyim.Süresi harika.Oldukça kısa.Kusursuz bir kurgu,tekdüze olmayan,etkileyici bir oyunculuk var filmde.Ayrıca filmi izlerken zevk almak dışında bir bilgi sahibi olayım gözüylede yaklaşmanızı öneririm.

   
      Filmin bütçesi 60.000 dolar fakat hasılatı 250 milyon dolar.Harika bir başarısı söz konusu.Amatör kamera ile çekilmesi izleyiciye daha gerçekçi ve daha esrarengiz bir hava katıyor.Tek eksik nokta kamera önünde bol espiriler ve geyiğin yapılması.Öğrenciler durumun ciddiyetinden habersiz.



    Blair cadısı gerçek miydi yoksa bir hayal ürünümü ? Bunu asla bilemiyeceğiz.Böyle bir kadının yaşadığı ve akibeti bir mit olarak kaldı.Yaşanan olayları kısa tutmaya çalıştım.Daha detaylı bilgileri ingilizce kaynaklardan doğru bir şekilde bulabilirsiniz.Filmi şiddetle öneririm.Amatör kamera ile çekilen filmlerin tabiri caizse babasıdır.Konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız,konuyu merak ediyorsanız filmi kaçırmayın....







   İYİ SEYİRLER...







Blair Cadısı ve The Blair Witch Project Blair Cadısı ve The Blair Witch Project Reviewed by asa on 00:50 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.