Voodoo Büyüsü ve The Serpent and the Rainbow



    Vudu büyüsü çok eski yıllardan beri süre gelen Afrikalıların yaptığı bir büyü çeşididir.Çok etkili bir büyü çeşididir.Bir inanç sistemidir.

   Vudu büyüsü ve Haiti dinleri üzerinde uzun araştırmaları olan Kanadalı yazar,antopolog ve biyolog olan Wade Davis bu konu üzerine yazmış olduğu The Serpent And The Rainbow(Yılan ve Gökkuşağı ) kitabı ve beyazperdeye uyarlanan aynı isimli filmi aktaracağım.Buyrun başlayalım.

 
    Öncelikle filmin çıkış kaynağı olan Wade Davis'den başlayalım.Wade Davis 1953 doğumlu bir araştırmacıdır.Araştırmaları Afrikanın kara büyüleri,vudu büyüsü gibi büyü ve inanç sistemleri gibi konular üzerinedir.Zombilerin yaratılması ve vudu rituelleri üzerine yazdığı Yılan ve Gökkuşağı filmi ile tanınmıştır.


     Karanlık büyüler ve Afrikanın inanç sistemlerini merak edenler bu kitabı okuyabilir.Filmimiz de yazarın araştırmalarını konu eden bir filmdir.Konu rıtüeller ve zombilerin yaratılmasıdır.Filmimize geçmeden önce vudu büyüsüne kısa bir şekilde göz atalım.


      Voodoo büyüsü afrika kökenli bir büyü çeşididir.Voodoo büyüleri kırmızı büyü ve kara büyü sınıfına girer.Voodoo büyüleri bir voodoo bebeği ile yapılır.Büyü yapılırken bebeğe büyü yapılacak kişinin vücut parçaları dahil edilir.Böyle yapılması ile büyünün bozulması zorlanır.



     Voodoo büyülerinin yapılış amacı ikiye ayrılır.Bunlardan biri insanların hayatlarını alt üst etmeyi amaçlar.Bu büyüler büyü yapılan kişinin hayatının çıkmaza girmesi,aile hayatının bozulması,kısmetinin kapatılması ve sevgililerinden ayrılması için yapılır.Bu büyülerin bozulması mümkün olduğu söylenir.

   Voodoo bebekleri kullanarak aşk büyüleri de yapılır.Büyü yapan kişi büyü aracılığı ile kişiyi kendine bağlayabilir.Fakat çok yıkıcı bir etkisi olduğu söylenir.

   Voodoo bebeklerine iğne batırılarak büyünün etkisinin daha ağır olduğuna inanılır.Büyü kötülük yapmak için yapılır.Yapan kişiler kötü niyetli art niyetli kişilerdir.Voodoo büyüsü yapmak için belli bir ırka ve dine dahil olması gerekmez.


   
           Voodoo büyü yöntemleri çok tehlikelidir ve kullanılması kesinlikle önerilmez.Voodoo kökeni ilkel toplumlara dayanan bir büyü olduğu için bozulması gerektiğinde hangi türü olduğundan emin olunmalıdır.Voodoo büyüsü hala Haiti'de kullanılmaktadır.


    Voodoo büyüsü,zombiler ve rıtülleri işleyen Yılan Ve Gökkuşağı filmine geçelim.




        Yapımı : 1988/ABD
        Tür : Korku
        Süre : 98 Dakika
        Bütçe: 7 Milyon Dolar
        Hasılat : 20 Milyon Dolar
        Çıkış Tarihi : 5 Şubat 1988

       Oyuncular: Bill Pulman,Cathy Tyson,Paul Winfield,Badja Djola,Michael Gough,Paul Guilfoyle
       Yönetmen :Wes Craven
       Senaryo : Richard Maxwell,Adam Rodman
 



        Bilim adamı Dennis Allan kullanan kişiyi felç eden bir ilacın peşinden Haitiye gider.Batı Afrikada  oldukça meşhur olan kara büyüler,batıl inanışlar bedenlerini değilde ruhlarını kaybetmiş zombiler arasında kalan Dennis,neyin doğru,neyin gerçek neyin batıl inanış neyin bilim olduğu arasında karar vermek zorundadır.

     Filmin konusu gerçek bir hikayden uyarlamadır arkadaşlar.Oldukça korkutucu olduğunu söylemeliyim.Wade Davis ile Afrika'ya giden bir Harward Antropolojistinin başından geçen hikayeler aktarılmıştır.Wade Davis kitabında bunları yazmış filmde de aynı konular işlenmiştir.

    Voodoo büyüsü ve dini rıtüellerinin dışında insanların zombiye dönmesinin en mantıklı açıklaması aslında şu şekildedir.Aslında bu insanların ağır zehirli uyuşturucu maddesinin etkisinde kaldığı söylenir.Bilinçleri yerinde iken bedenlerini uyuşturan bir maddedir.Voodoo büyüsü çok eskiden beri gelen bir inanış olduğu kesin fakat insanları zombiye çevirmesi gerçek mi yoksa gizli bir şekilde insanların üzerinde denenen gizli bir silah mı olduğu tam bir muammadır.
 


      Filmde büyü haricinde bir ülkenin kültürüne genel bakış,inançlar ve yaşayış biçimlerini göreceksiniz.Yapımı eski olduğu için bol efektli günümüz korku filmleri gibi olduğu söylenemez.Böyle değerlendirmenizi öneririm.Filmde zombiler diğer filmlerde ki gibi et peşinde koşmayan zombilerdir.Aslında zombi den ziyade öldükten sonra dirilen ama ruhları esir alınan insanlardır.

   Mistik bir filmdir.Voodoo ekseninde geçer film.Oyunculuklar harikadır.Özellikle Afrika'daki yerli bir Afrikalıyı çok iyi yansıtan Paul Winfield'in oyunculuğu çok iyidir.Filmde gizem ve gerilim unsurları çok iyi harmanlanmıştır.Süresi de oldukça iyidir.

    Voodoo büyüsünü merak edenler ve konuyu ilgi çekici bulanlar filmi kesinlikle izlesin.


   Son olarak benzer bir konu işleyen İskelet Anahtar filmini de şiddetle öneririm..



  İYİ SEYİRLER..





















Voodoo Büyüsü ve The Serpent and the Rainbow Voodoo Büyüsü ve The Serpent and the Rainbow Reviewed by asa on 08:22 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.