Christy Brown ve My Left Foot


       Christy Brown,5 Haziran 1932- 6 Eylül 1981 tarihleri arasında yaşamış doğuştan beyin felçli doğan İrlandalı ressam ve yazar.
   
      Christy Brown 23 çocuklu bir ailenin hayatta kalabilen 13 çocuğundan biri olarak Dublin'de dünyaya geldi.Doğuştan beyin felçli olarak dünyaya gelmiştir.Uzun süre haraket ve konuşma yeteneği olmadan yaşamıştır.Hastalığını ilk başta inceleyen doktorlar C.Brown'un zihinsel olarak özürlü doğduğunu düşünmüşlerdir.Hatta öleceğini bile söylemişlerdir.




     Doğduktan sonra boynu hep arkaya düşüyor ve bilekleri arkaya kayıyordu.Bu sorunları ilk başta ailesi çözmeye çalışdı fakat başarılı olamamışlardır.Bir yaşına bastığında doktora götürülen C.Brown'a beyinsel özürlü olduğunu söylemişlerdir.

    Annesi oğlunun özürlü olduğunu reddetmiştir.Onu eğitebileceğine inanmıştır.C.Brown 5 yaşına kadar böyle yaşamıştır.Ailesi sürekli onunla ilgileniyor ve ona alfabeyi öğretiyorlardı.Annesinin çabaları sonuç vermeye başlamıştı.Christy Brown sol ayağını kullanarak resim yapmayı ve yazmayı başarmıştır.Bir mucize gerçekleşmişti.

   Yavaş yavaş konuşmaya başlayınca doktorlar tedavi yöntemini değiştirmişler fizyoterapi'ye geçmişlerdi.Böylelikle yazar C.Brown daha rahat hareket edilmeye başlamıştı.



     Christy 15 yaşına geldiğinde evlerinin yakınlarında oturan Jenny'e aşık olmuştu.Fakat Jenny Chrisy ile ilgilenmiyordu.Christy bunun görüntüsü olduğunu biliyordu.Kimi zaman düzeleceğini kimi zamanda böyle yaşamak zorunda kalacağını düşünüp içine kapanan Christy bu olay ile daha da içine kapanmıştı.Resim yapmaktan sıkılan Christy ufak hikayeler yazıyordu.

   Ailesinin göndermesi ile tatile giden Christy orada da kendisi gibi bedensel ve zihinsel engelli çocuklar ile vakit geçirmiştir.Kendine olan güveni daha da artmıştır.Kısa bir süre sonra homurdanmaları da geçmiştir.Ve artık konuşabiliyordu.


   Christy Brown kendi hayat hikayesini yazmıştır.Yazarken de doktorundan yardım alıyordu.Kitabının yarısı bitmişti.Kitabın tamamın tamamı bittiğinde ise artık kendi hayatını anlattığı ''Sol Ayağım '' (My Left Foot ) raflarda yerini almıştı.Sadece sol ayağını kullanarak yazdığı eserler onun dünya çapında üne kavuşmasını sağlamıştır.



      Christy Brown 1981 yılında vefat etmiştir.Sol ayağım kitabında sık sık annesine teşekkür etmiştir.Tüm hayatını Dublin'de geçirmiştir.

   Kendi hayat hikayesini yazdığı bu roman My Left Foot 1989 yılında filme alınmıştır.Baş rolünde Daniel Day-Lewis oynadığı Sol Ayağım filmi büyük bir başarı kazanmıştır.





      Vizyon Tarihi : 8 Haziran 1990
      Yapım : 1989-İngiltere-İrlanda
      Süre : 98 Dakika
      Tür: Biyografi,Dram
      Bütçe: 600 Bin Dolar

     Yönetmen: Jim Sheridan
     Oyuncular: Daniel Day Lewis,Brenda Fricker,Fiona Shaw,Kirsten Sheridan,Cyril Cusack,Ray McAnally
     Senaryo :Jim Sheridan,Shane Connaughton

     Ödülleri :  Oscar/En iyi erkek oyuncu (Daniel Day-Lewis)
                      Oscar/En iyi yardımcı kadın oyuncu (Brenda Fricker )



        Etkileyici bir hayat öyküsü..En büyük mahkumiyetinin kendi bedeni olduğunu bilen Christy Brown'un yaşam mücadelesini anlatan harika bir film.
   
       Harika bir dram filmi karşınızda olacak.Özellikle Daniel Day Lewis'in oyunculuğu sizleri büyüleyecek.Böyle zorlu bir rolün hakkını sonuna kadar vermiştir.Yorum bile yapmak üstümüze düşmez diyebiliriz.Filmi izledemen kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.Okumayanlar için filmden daha ağır bir etki bıraktığını söylemeden geçmeyim.



           Filmin süresi oldukça makuldür.Bir biyografi filmi için ideal bir süre vardır.Hayatın insanlardan bir şeyler alıp daha iyi şeyler verdiğini filmi seyrettikten sonra iyi bir şekilde anlıyoruz.

    Akademi ödüllerinde kazananlar bir şekilde eleştirilmiştir.Hak etti etmedi gibi.Ama Daniel Day Lewis kazandığı ödülü sonuna kadar haketmiştir.İzledikten sonra sizde hak vereceksiniz.Yerli yersiz duygu sömürü filmde yapılmamıştır.Herşey doğaldır.

   İnsanın sevdikleri yanında olduğu zaman herşeyi başarabileceğini göreceksiniz.


     Yaşama dair herşeyi bu filmde bulacaksınız.İç burkan bir hikaye..

    Vakit kaybetmeden bu başyapıtı izlemeyi unutmayın...



   İYİ SEYİRLER...














Christy Brown ve My Left Foot Christy Brown ve My Left Foot Reviewed by asa on 14:01 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.