Vivien Thomas ve Something The Lord Made
Dr.Vivien Theodore Thomas (29 Ağustos 1910-26 Kasım 1985 ) 1940 yıllarında mavi bebek sendromu tedavisinde ki prosedürleri geliştiren Afro-Amerikan ameliyat teknisyeni.
Tıp dünyasının tarihdeki en önemli buluşlarından biri olan mavi bebek hastalığının tedavisini bir doktor değil bir teknisyen öncü olmuştur.Tıp dünyasında önemli bir yere sahip olan Vivien Thomas ve beyazperdeye uyarlanan Something The Lord Made filmini açıklıyorum.
2.Dünya savaşını,Amerika'nın Vietnam'a girişi ve Amerika'daki ırkçılığın,renk ayrımının yüksek olduğu dönemlerde Vivien Thomas marangoz olarak çalışıyordu.Bankada belirli miktarda birikimi olan Thomas 29 Ekim bunalımından sonra bütün birikimini kaybeder.Aslında Vivien Thomas'ın asıl hayali doktor olmaktır.Biriktirdiği para ile tıp fakültesine gitmek ister fakat bankada ki bütün birikimini kaybeder.
Marangozluk mesleği babadan kalma bir meslektir.Siyah-beyaz ayrımının en yoğun yaşandığı o dönemlerde Vivien Thomas iş bulamamıştır.Thomasın hayatı bir arkadaşının ona bir klinikte temizlik işi bulması sonucu hayatı değişir.
İşe başladığı kliniğin başhekimi ise ünlü doktor Alfred Blalock'dur.Doktor Blalock o dönemlerde blue baby hastalığı tedavisi için çalışmaktadır.Mavi bebek hastalığı o dönemlerde ailelerin canını sıkmaktaydı.
Mavi bebek hastalığı sendromu;doğuştan gelen bir kalp bozukluğu hastalığıdır.Hastalığın seyrinde bebek mavimsi,mor bir tene bürünür.
Doktor Alfred Blalock ( 5 Nisan 1899-15 Eylül 1964 )
Vivien Thomas klinkte işe başlamıştır.Doktor Blalock o dönemlerde bu hastalığın tedavisi için köpekler üzerinde deneyler yapmaktadır.Birgün Dr.Blalock,Vivien Thomas'daki yeteneği fark eder ve deneylerin yürümesi işini ona verir.
Dr Blalock hastalık için sürekli çözüm aramakta ve yardımcısı Vivien Thomas'a danışmaktadır.Köpekler üzerindeki deneye devam ederken açık kalp ameliyatında yeni bir teknik bulurlar.Günümüzde kalp damar cerrahisinde kullanılan (bt blalock taussing) shut yöntemi ile mavi bebek hastalığının tedavisini bulmuşlardır.
Ve açık kalp ameliyatının öncüsü olmuşlardır.
Vivien Thomas,dünyada ilk açık kalp ameliyatını gerçekleştiren Dr Blalock tekniklerini önce laboratuvar ortamında bir köpek üzerinde bulan ve geliştiren kişidir.Şuan Dünyada'ki isimsiz kahramanlar arasında yer alır.
Lise'den sonra eğitim almamasına rağmen ırkçılık ve baskıları aşmış ve kalp cerrahisinde öncü olmuştur.Kullanılan Bt Blalock Taussing shut yöntemi ise operasyonu gerçekleştiren Dr.Blalock ve Dr.Helen Taussig isminden almıştır.
Vivien Theodore Thomas,1976 yılında Johns Hopkins Üniversitesinde gerçekleşen bir tören ile Onursal doktor ünvanı verilmiştir.Ancak bürokratik sorunlarından dolayı fahri unvan tıp alanınında değil hukuk alanında verilmiştir.
Vivien Thomas ve Dr Alfred Blalock tıp dünyasında önemli yere sahiptirler.Özellikle Alfred Blalock bütün dünya tarafından bilinmektedir.Bu hikayeyi tanrıyı oynayanlar filminde çok güzel bir şekilde göreceksiniz.
Yapım : 2004-ABD
Süre :110 Dakika
Tür :Biyografi,Dram,Tarih
Oyuncular :Alan Rickman,Mos Def,Kyra Sedgwick,Gabrielle Union,Charles S.Dutton
Yönetmen :Joseph Sargent
Klasik ve bir başyapıttır.Tarih-biyografi filmlerini sevenler kesinlikle ama kesinlikle bu filmi kaçırmayın.Film biyorgrafi türündendir.
Filmde;Thomas Vivien'nin hiçbir eğitim almadan cerrahiye olan yeteneği ile çalışarak neler başardığını anlatmaktadır.Diğer bir tema ise zenciler üzerinden ırkçılık konusudur.Filmde iyi bir şekilde işlenmiştir bana göre.
Filmde o dönemin koşulları ve dönemin kıyafetleri ve hayat koşulları çok iyi bir şekilde işlenmiştir.Film oyunculuk yönünden oldukça bir beğeni toplamıştır.Oyunculuk performansı takdire şayandır.
Tıp dünyasında önemli bir yere sahip olan iki önemli insan Dr.Alfred Blalock ve Dr.Vivien Theodore Thomas'ın yaşam hikayelerini ve bu süreci merak edenler filmi kaçırmasın.
''Sizin risk olarak gördükleriniz benim için bir fırsattır.'' Doktor Alfred Blalock.
Vivien Thomas ve Something The Lord Made
Reviewed by asa
on
07:04
Rating:
Bu filmi izlemeden ölmeyin derim.
YanıtlaSilölmeden önce izlenmesi gerekn ilk 3 film arasına koyarım.
YanıtlaSil