Bielski Partizanları ve Defiance Filmi

Bielski Partizanları,Hitler yönetimindeki Nazi Ordusu'nun soykırımından sağ kalmayı başarabilmiş Yahudilerin yaptığı direnişi örgütleyen bünyeye verilen isimdir.

Bielski soyadlı 4 kardeş 1941'de,Bialowieza Ormanı'nda kadın,erkek,yaşlı,çocuk tam 1236 Yahudi'yi koruma altına almıştır.Bu örgütün lideri Tuvia Bielski'dir.Diğer 3 kardeşin isimleri ise Alexander Bielski (Zus),Asael Bielski ve Aron Bielski'dir.

Bielski Partizanları


Bugün beyazperdeye de uyarlanan bu kahramanlık öyküsünü anlatıyoruz.Biz hazırız siz de hazırsanız başlayalım.

Bielski Partizanları'nın lideri Tuvia Bielski 1906 yılında dünyaya geldi.Gettolara ev sahipliği yapan Lida ve Navahrudak şehirleri arasındaki Stankewicze köyünde yaşayan tek Polonyalı Yahudi aile içerisinde büyüdü.
Aslında Yidiş dilini konuşan Tuvia II.Dünya Savaşı sırasında Alman askerlerle bolca vakit geçirerek Almanca konuşmayı öğrendi.1927'de Polonya Ordusu'na katıldı.Görevi bittiğinde ise evine döndü ve evlendi.

Tuvia Bielski

1941 yılının Aralık ayında ailesi öldürülen Tuvia birkaç komşusu ve kardeşleri ile gettodan kaçmayı ve bir ormana sığınmayı başarmıştır.Başlangıçta 40 üyesi olan bir grup zamanla büyüyüp gelişmiş ve sayısı 1230'lara kadar yükselmiştir.Bu 1236 kişinin %70'i kadın,yaşlı ve çocuktan oluşmaktaydı.2 yıl boyunca ormanda saklanıp bu holokosta direnmişlerdir.Aynı zamanda bu direniş sırasında kampta okul,sağlık merkezi ve çocuk yuvaları oluşturularak sosyal yaşamın o şartlarda bile devam etmesi sağlanmıştır.

Her ne kadar birkaç saldırı düzenlese de Tuvia Bielski'nin asıl amacı Naziler'e ve ulaşım ağlarına saldırmak değil bu soykırım altında eziyet edilen Yahudileri kurtarmaktı.

Hatta bu amacını tarihe geçen bir sözü ile açıkça belirtmiştir.

'On Alman askerini öldürmektense bir yaşlı Yahudi kadınının hayatını kurtarmayı tercih ederim.'

II.Dünya Savaşı sırasında 1000'e aşkın Yahudi'yi soykırımdan kurtararak kahraman olan Bielski Kardeşler ve Bielski Partizanları'nın lideri Tuvia Bielski tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır.

Kamp Haritası


Savaş bitince Tuvia Bieslki kardeşi Zus ile New York'a giderek ufak çapta bir taşıma şirketi kurdu ve kampta tanıştığı Linda ile evlenerek 30 yıl daha yaşadı.Yaptıkları için İsrail Savunma Bakanlığı tarafından kendilerine çok önemli bir iş teklif edilmiş ancak Bielski Kardeşler yaptıkları için bir karşılık beklemediklerini belirterek bu teklifi reddetmişlerdir.

Bielski Kardeşler köprü ziyareti sırasında

Bugün Bielski kardeşlerden hayatta olan tek kardeş Aron Bielski'dir ve Florida'da yaşamaktadır.

Şimdi gelelim filmimize.


Defiance filmi yapılan diğer II.Dünya Savaşı filmlerinin gölgesinde kalmıştır.Onlar kadar iyi olmasa da gayet sağlam bir yapımdır.Gerek savaş sahnelerinin azlığı gerekse sonradan yapılmış olması filmi biraz arka plana itse de sıkılmadan izleyeceğinizin garantisini veriyoruz.

Filmde Tuvia Bielski rolünde Daniel Craig'i ve ne kadar doğru bir seçim yapıldığını görüyoruz.Craig gerçekten iyi bir oyunculukla karşımızda filmde.Tuvia'nın kardeşi Zus'u ise yan rollerin hakkını veren Liev Schreiber oynuyor.Film oyuncu seçimi yönünden tam puanı hak ediyor.

Yönetmen koltuğunda ise daha önceden İhtiras Rüzgarları,Son Samuray,Kanlı Elmas gibi filmlerde karşımıza çıkan Edward Zwick var.Yönetmenimiz Defiance filmi ile kaliteli filmler zincirine bir halka daha eklemiş.


Filmde özellikle o yılların havası çok iyi yansıtılmış.Mevsim değişiklikleri,Yahudiler'in yaşadığı zorluklar,iç çatışmalar beyazperdeye kusursuza yakın bir şekilde aktarılmış.Ayrıca gerçek hikayeye de bu denli sadık kalınması filmimizin sinema tarihindeki yerini sağlamlaştırıyor.




İyi Seyirler...


Bielski Partizanları ve Defiance Filmi Bielski Partizanları ve Defiance Filmi Reviewed by asa on 03:26 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.