2.Dünya Savaşı ve Beyazperde




      2.Dünya savaşı insanlık tarihinin en kanlı savaşıdır.1939 yılında başlayarak 1945 yılında son bulan büyük bir savaşdır.Gerek kayıplarıyla,gerek coğrafi yayılımı,katılan ülkelerin sayısı,cepheleri,nükleer silah kullanımı ile büyük bir öneme sahip olan savaşdır.Savaşa katılan ülkeler ellerindeki tüm imkanları kullanarak ekonomik,bilimsel güç,endüstriyel,sivil ve askeri güçlerini bu savaş için kullanılmıştır.

     Bu yazımda sizlere;2.dünya savaşı ile ilgili filmler,dizi ve belgesel tavsiyesi vereceğim.Buyrun başlayalım.

     2.Dünya savaşı ile ilgili şimdiye kadar birçok yerden bilgi edinmişsinizdir.Ufak da olsa savaş ile ilgili çoğu kişinin bilgisi vardır.Bu yazımda savaşı anlatmayacağım tabi.Yazımda savaşın tüm detaylarını öğrenmek için sizlere televizyon ve sinema dünyasından tavsiyeler vereceğim.

    Ayrıca 2.Dünya savaşının 1.Dünya savaşından neden fazla tutulduğu,neden daha fazla yapıtların olduğuna değineceğim.




        Öncelikle bende her Türk gibi kendi tarihimle ilgili yapıtlar olmasını çok isterim.Kendi zaferlerimiz,kendi kültürümüzü anlatan bir savaş filmimiz olmasını.Bu aslında üstünde önemle durulucak bir noktadır.Sonuçta tarihimizde bir sürü savaş,olaylar vardır.Sadece Çanakkale savaşı ile ilgili en az 10 tane film çıkarılabilir.Keza Osmanlı tarihimizde öyle.Tarihimiz o kadar uzun ve zengindir ki beyazperdeye yüzlerce film çıkarıbilecek potansiyele sahiptir.İllaki yüksek bütçeli filmler olmasına da gerek yoktur.

       Amerikan tarihine baktığımızda kısa bir tarih olduğunu görebiliyoruz.Ama bu kısa tarihten yüzlerce konu ve film çıkarmaları takdire şayandır.Aslında neden biz yapamıyoruz sorusunun cevabı bellidir.Yönetmenler,senaristler,yapımcılar ve oyuncuların yetersiz kalması sorumuzun cevabı.


   

 
 
       1.Dünya savaşı ile 2.Dünya savaşını kıyaslarsak şöyle sonuçlar çıkarabiliriz.

    1-1.Dünya savaşı 2.Dünya savaşına göre eski bir savaşdır.Öyle fazla bir uçurum yoktur ama 25 senelik bir farkdan söz ediyoruz.Zamanın teknolojik yetersizliği,fazla bilginin bulunamaması filmlere'de yansımıştır.

   2-Savaşın coğrafi yayılımı oldukça büyük bir etkendir.Bu yüzden 2.Dünya savaşı yine ön planda.Savaşa Almanya,Amerika,Japonya,Rusya,İtalya gibi büyük devletler katılması savaşın ne denli coğrafi olarak büyük olduğunu gösteriyor.Böylelikle her ülkenin kendine göre zaferi,konusu olmuştur.Bu da beyazperdeye çok iyi yansımıştır.

  3-2.Dünya savaşında oldukça büyük cepheler,çıkarmalar ve kullanılan silahlar vardır.Bu yüzden yine ön planda.

  4-Yapılan katliamlar,soykırımlar,baskınlar,gizli deneyler,kaybolan filolalar gibi bir sürü konu vardır.Birinci Dünya savaşına göre daha ağır basmaktadır.

  5-Amerikanın savaşa girmemesi beyazperde için eksi yöndür.Sinemanın bel kemiği olan Amerikanın savaşa girmesi yapımcılar ve yönetmenler için büyük bir kazanç olabilirdi.Batı Dünyası 1.Dünya savaşı filmleri çıkarmamaktadır.Bunun cevabını zaten biliyoruz.



        Şimdi 2.Dünya savaşı ile ilgili sizlere tavsiyeler vereceğim.Yazılı tavsiyeler değildir.Sinema ve televizyon sektöründen tavsiyeler vereceğim.2.Dünya savaşı ile ilgili büyük yapıtları çoğumuz biliyoruz.Yeni başlayanlar ve bilmediğiniz filmleri yazacağım.

      2.Dünya savaşı ile ilgili 20 film tavsiyem;


     1-Saving Private Ryan / Er Ryan'ı Kurtarmak
     2-Das Boot / Mukaddes Vazife
     3-The Thin Red Line / İnce Kırmızı Hat
     4-Schindler's List / Schindler'in Listesi
     5-The Pianist / Piyanist
     6-La Vita E Bela / Hayat Güzeldir
     7-U-571
     8-Enemy at the Gates / Kapıdaki Düşman
     9-The Bridge on the River Kwai / Kwai Köprüsü
     10-Der Untergang,Downfall / Çöküş
     11-Enigma
     12-Pearl Harbor
     13-Katyn / Katyn Katliamı
     14-Roma Citta Aperta / Roma Açık Şehir
     15-The English Patient / İngiliz Hasta
     16-Inglourious Basterds / Soysuzlar Çetesi
     17-Windtalkers / Rüzgarla Konuşanlar
     18-Saints and Soldiers / Azizler ve Askerler
     19-Flags Of Our Fathers / Atalarımızın Bayrakları
     20-Lettes From İwo Jima / İwo Jima'dan Mektuplar




     Öncelikle tavsiye ettiğim filmler diğer 2.Dünya savaşı filmlerine göre savaş sahneleri fazla olan filmlerdir.Savaş ile ilgili bir çok film vardır ama ilk başta bu 20 filmi bitirmenizi öneririm.Özellikle denizaltı konusunu işleyen Das Boot,U571 ve Enigma filmi üçlemesini kesinlikle seyredin.Nazi işgalindeki Romayı merak edenler Açık Roma filmini kaçırmasın.Eski ve önemli bir yapıt olduğu için paylaşma gereği duydum.

     Belgesel tavsiyeme geçmeden önce mini dizi tavsiyemi veriyim.The Pacific.




    200 milyon dolarlık bütçesi ile tüm zamanların en büyük prodüksüyonlu tv dizisidir.Yapımcıları usta yönetmen Steven Speilberg ve Tom Hanks'dir.10 bölümden oluşmaktadır.Diziyi çok beğendim ve sizlere şiddetle tavsiye ederim.Güneydoğu asya ve Çini kapsayan 1937 ve 1935'deki savaşların olduğu cephedir pacific cephesi.
     Bu cephenin en önemli olayı Japonların Pearl Harbor saldırısı.Bu saldırıdan sonra Amerika tamamen savaşa girer ve tam Dünya savaşı başlar diyebiliriz.Amerikan deniz piyade ordusunun Japonlara karşı verdiği mücadeleyi işlemişdir dizi.


    Eksi yönlü eleştirim ise;pasifik cephesindeki savaşlar son derece büyüktü.Bunun haricinde en yıkıcı savaşlar deniz ve havadadır.Dizide kara sahneleri ile geçiştirilmiştir.Eksi faktör diyebiliriz.Pearl Harbor biraz etkisiz ve yüzeysel kalmıştır.Biraz Japonlar kötü gösterilmiştir.Propaganda söz konusu dizimizde.Sonuçta yapım Abd,Amerikanın kötülenmesi beklenemez.Genel itibari ile güzel bir dizi.



    2.önerim ise Band Of Brothers ( Kardeşler takımı ).The Pacific dizisini önce anlatmamın nedeni ilk seyrettğim dizi ve aklımda daha canlı olduğu içindir.





           Yapımcılar aynı Pacific de olduğu gibi Speilberg ve Tom Hanks'dir.Şuan hala çoğu kanallarında yayınlanmakta.Amerikan ordusunun 506.alayın Easy bölüğü askerlerinin yaşadağı olayları göreceksiniz dizide.Savaşda hep önde götürülen Easy bölüğünün yaşadıkları psikolojiyi yakından göreceksiniz.Savaş sahnelerinin bölük pörçükdür.Askerlerin psikolojileri ve kendi aralarındaki sosyal ilişkilerine çok güzel değinilmiştir.



       Bu iki mini diziyi şiddetle tavsiye ederim.Daha sonraki yazılarımda bu iki diziyi en ince ayrıntısına kadar ele alacağım.Şuan yorumları ve bilgileri kısa kesiyorum.

     Belgesel tavsiyelerine geldiğimizde ise;benim ilk seyrettiğim ve çok beğendim seti önericeğim.




     Gala film'in yapımcılığında 2.Dünya savaşı belgesellerini tavsiye ediyorum.10 bölümden oluşmaktadır.Konuları ise şöyledir.;

     1-Naziler geliyor
     2-Kamikaze
     3-Japon Ordusunun Bozgunu
     4-Gestapo
     5-Oscar Schindler
     6-Leningrad Kuşatması
     7-Berlin Savaşı
     8-Bilinmeyen Savaş Stalingrad
     9-Hitlerin Mahvoluşu
     10-Yeni Bir Savaş Doğuyor

   




         Son zamanlarda çıkan ve benim arşivimde de bulundurduğum kaliteli yapım olan Hürriyet /Yüzyılın savaşları setini tavsiye ediyorum.15 Bölümden oluşmaktadır arkadaşlar.Çok kapsamlı bir şekilde anlatılmıştır.


     Son olarak tavsiyem çok sevdiğim,hayran kaldığım dört National Geographic belgeselidir.

      1-Hitlerin Esrarengiz Yok Oluşu
   
      2-2.Dünya Savaşının Bilinmeyen Hikayeleri

      3-2.Dünya Savaşı Kayıp Filo
 
     4-2.Dünya Savaşı Midway Muharebesi



        Bu dört belgeseli şiddetle tavsiye ediyorum arkadaşlar.






   İYİ SEYİRLER...















2.Dünya Savaşı ve Beyazperde 2.Dünya Savaşı ve Beyazperde Reviewed by asa on 07:14 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.