Mısır Uygarlığını Konu Alan Filmler



     
       Tarih geçmişin hikayelendirilmesinden başka bir şey değildir.Tarih geçen zamanların şahididir,onun gerçeklerini aydınlatır,anıları meydana çıkarır,günlük yaşamımıza yol gösterir ve eski zamanlardan bilinmeyen olayları anlatır.

      2000'li yılların başlarında televizyonda sürekli Brendan Fraser'ın başrolde oynadığı The Mummy filmine denk gelirdim.Ve her denk geldiğimde aynı heyecan ve hiç bitmeyen bir merakla izlerdim.Antik Mısır her zaman sırlarla dolu gelirdi.Gizemi hala çözülmemiş piramitler,değişik bir dini inanış,zengin bir kültür.Büyüleyici bir medeniyet.Benim için tarihin en güzel kısmı diyebilirim.II.Ramses,Kleopatra,Tutankamon,ImhotepGüneş Tanrısı RA ve Mısır'ın en güçlü kadın firavunu:Hatşepsut.Mısır Uygarlığı deyince aklımıza ilk gelen isimler olarak göze çarpıyor.Bu isimler özellikle sinema dünyasında oldukça yer buldu.Bu yazımızda sizlere Mısır Uygarlığı hakkında bilgiler ve bu muhteşem medeniyeti konu alan filmleri sizlere sunacağım.Yazının en son kısmında bonus olarak Mısır Medeniyeti hakkında belgesel tavsiyeleri yapacağım.

      Sizde hazırsanız tarihin en gizemli uygarlığını beraber keşfedelim..



       Eski Mısır Antik Çağ'daki en büyük medeniyetlerindendir.Sanat ve bilim yönünden etkileyici olmalarının yanında engin tecrübe ve bilgi birikimine sahiptiler.Mısır'ın tarihi M.Ö 3200'de başladığı düşünülür.Yukarı Mısır'la Aşağı Mısır'ın Kral Menes yönetiminde birleştirilmesi,Mısır tarihinin geleneksel başlangıçı olarak kabul edilir.Mısır medeniyeti  Nil Nehrinin çevresinde kurulmuştur.Etrafının çöllerle ve dağlık arazilerle çevrili olması,doğal coğrafyası ülkeyi dış saldırılara karşı çok iyi koruyordu.Bu coğrafi durumun eksi tarafları da olmadı değil.Mısır kavmi,bu doğal durumlardan ötürü dış ülkelerden soyutlandılar.Dinleri konusunda son derece tutucu olan Mısırlılar,gelişime ve yeniliklere kapalı duruma geldiler.Kendine özgü bir medeniyettir.Ancak başka medeniyetleri etkilemişlerdir.

    İlk yerleşim tarihi M.Ö. 4.000 yıllarına çıkmaktadır.Genel olarak üç bölümde incelenir.Eski,Orta ve Yeni Mısır.Mısır tarihinde 30 sülale egemen olmuştur.M.Ö yaşamış olan II.Ramses(1279-1212) Mısır Uygarlığının en büyük firavunu olarak kabul edilir.100 cariyesi,56 erkek ve 44 kız çocuğuna sahip olmuştur.


   
       Mısır'da kral bütün insanların üstünde bir varlık olup dini ve siyasi oteriteyi elinde bulunduruyordu.Emirleri adeta Tanrı buyruğu olarak algılanıyordu.Mısır kralları firavun ünvanını almışlardı.Firavunlar döneminin ise en önemli olaylarından birisi M.Ö. 1280 yılında Suriye'yi ele geçirmek için yapılan Kadeş Savaşıdır.Bu savaş sonucu tarihin ilk yazılı antlaşması olan Kadeş Antlaşması imzalanmıştır.

    Halk arasında yaygın olan inanışlar vardı ve bunlar çok karışıktı.Temelde çok Tanrılı din hakimdi.Genellikle tanrıları hayvan başlı ve insan vücutlu olarak tasvir ediliyordu.



     Mısır'da halk katipler,askerler,rahipler;tüccarlar,zanaatkarlar;çiftçiler,köylüler ve köleler olarak sosyal sınıflara ayrılmıştı.Tarım,maden ve ticaret mısır ekonomisini oluşturuyordu.Hiyeroglif adı verilen resim yazısını kullanmışlardır.Yazı yazmak için papirüs kağıdını kullanmışlardır.Tıp ve eczacılık alanında çok gelişmişlerdir.Ölümden sonraki hayata inandıkları için ölülerini mumyalamışlardır.

    Pi sayısını bulmuşlardır.Astronomide gelişmişlerdi.Matematik ve kimya alanında da çok gelişmişlerdi.Piramitlerin sırları ve özellikleri bu eski medeniyete hayranlık duymak için en önemli sebeptir.Ama herkesin merakla sorduğu ve hala mantıklı bir cevabı olmayan bir soru vardır.Her biri 20 ton ağırlığında olan taşların,piramide nasıl yerleştirilmiştir ? Bu taşları temin edilebilecek en yakın mesafe yüzlerce km uzaklıkta olmasına rağmen bu taşların oraya nasıl geldiği hala bilinmemektedir.Piramidin içinde hala keşfedilmemiş odalar vardır.Yazın soğuk,kışın sıcak olması odalar hakkında çok farklı bir bilgidir.

     Mısırlılar hakkında çok farklı 5 bilgiden sonra film ve belgesel tavsiyelerine geçiyoruz.

    1-Eski Mısırda erkekler kadınlar gibi makyaja önem verirlerdi.Görmeyi kolaylaştırması ve göz enfeksiyonlarına karşı koruduğuna inanırlardı.

   2-En önemli ve en sevdikleri yiyecek ekmek,içecek ise bira olmuştur.

   3-Üç farklı takvim kullanmışlardır.365 yılı takvimi tarım için,astronomik takvim sel başlangıcını gözetlemek,rahipler ise ay takvimini kullanırlardı.

 4-Antik Mısır'da kediler en kutsal ve dini hareketliliği olan hayvanlardır.Bir kedi ölünce yas tutulur ve tüm aile dua ederdi.1888 yılında bir çiftçi,80 bin mumyalanmış kedi bulmuştır.



   5-En gizemli konu,Giza Piramidinin konumu.Evet,rastgele çöle konumlandırılmış bir yapı değil.Yeryüzünde kara parçalarının tam ortasındadır.Eski Mısır'da böyle bir harita yoktu.Dünyanın bütün halini biliyorlardı.Bu detay cidden çok ürkütücü.

      Mısır Uygarlığı hakkında aslında birçok bilgi olmasına rağmen biz en önemlilerini paylaştık.Kısa özet geçtik.Şimdi Antik Mısır'ı konu alan filmlere geçelim.Mısır Uygarlığı beyazperdede oldukça yer buldu.Özellikle 1970 öncesi birçok film bulabilirsiniz.Mumya,Kleopatra hakkında.Ben en önemlileri ve mutlaka izlenmesi gereken filmleri listeledim.


  1-The Mummy /1999


  2-The Mummy Returns/2001


 3-The Scorpion King /2002


 4-Indiana Jones and The Raiders of The Lost Ark /1981


 5-Stargate /1994



  6-Tale of the Mummy /1998


    7-Cleopatra/1963


  8-The Prince of Egypt/1998



  9-The Men Commandments/1956


 10-Asterix and Oburix:Mission Cleopatra/2002



  11-Exodus:Gods and Kings/2014



    11 tane Antik Mısır'ı anlatan filmleri listeledim.Bunun haricinde üç tane belgesel tavsiyesi vermek istiyorum.Üçü de National Geographic tavsiyeleri olacaktır.

 1-Mısır:Ölümsüzlüğe Giden Yol

    Eski Mısırlılar için,ölümden sonraki hayat dehşet verici korkunçluktaki engellerle dolu bir yolculuktu.Bu belgeselde Dr.Hawass Indıana Jones edasıyla gizemli bir tüneli ortaya çıkarıyor.Yerin çok derinliklerinde kazılmış.Kesinlikle tavsiye ederim.



  2-Mısır:Sonsuzluğun Peşinde

    Bu belgeselde;Luxor ve Karnak tapınaklarından başlayarak Nil Nehrini geçeceksiniz.Kraliçelerin özenle süslenmiş mezarlarını ziyaret edeceksiniz.Hadi hep birlikte Mısırbilimciler'e katılın.

 3-Firavunun Sırları

   Piramitleri kimler inşaa etti ? Firavun cesetlerinin nasıl korunduğundan tutalım,Firavun Khufu'nu gizemli gemisini keşfedeceksiniz.Oldukça merak uyandıran bir yapım olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.Mutlaka izleyin..





    İyi Seyirler...
Mısır Uygarlığını Konu Alan Filmler Mısır Uygarlığını Konu Alan Filmler Reviewed by asa on 04:43 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.