Sawney Bean Efsanesi ve Tepenin Gözleri



     Film nedir ?
     90 dakikalık bir sanat mıdır ?
     Çoğumuz film seyrederiz,güleriz,ağlarız ve korkarız.Ama kamera arkasındaki yaşananlarla pek ilgilenmeyiz.

    Bir filmin iyi bir film kategorisine girmesi için sağlam bir senaryosu olması gerekir.Hele ki bu olay tarihi bir yaşanmış olay ise iyice araştırılması gerekir.Tanıklar dinlenir,kütüphanelerde kitaplar devrilir,araştırmacılar teker teker aranır.

  Tepenin gözleri ve ilginç hikayesi yukarıda anlattıklarıma tam uymakta.Ne kadar korkunç ve bizi ekran başında çıldırtmayı başarmış bir film.Peki bu filmin gerçek bir hikayeden uyarlanmış olduğunu söylesem ?

  Tepenin Gözleri filmi yapımcısı Wes Craven filmin hikayesini yazarken ezbere yazdığını mı zannediyorsunuz ? Hayır.




     Wes Craven film için araştırma yaparken bir İskoçya efsanesi okur.Olayın kahramanı 15.yüzyılda yaşamış Sawney Bean'dir.Bean'in babası hendek kazma ve çit düzenleme işinde çalışan bir adamdı.Aile fasulye ticareti yaparak para kazanıyorlardı.Daha sonra Sawney Bean evlenerek ailesinden ayrılır.

  Sawney Bean tembel birisidir.Dürüst yollardan para kazanmayan birisidir.Sawney Bean daha sonra karısı ile birlikte kasabayı terk ederek yakınlardaki mağaraya yerleşir.Mağara 200 metre derinlikte ve gelgitlerin olduğu bir mağaradır.Galloway tepelerinde olan bir mağaradır bu.Çiftin zaman içinde 8 oğulları,6 oğulları ve onların ensest ilişkilerinden 32 torunları olmuştur.


  48 kişilik dev bir aile uçsuz bucaksız bir çevrede yerin 200 metre altında pislik dolu bir mağarada yaşıyorlardı.Bu aile çalışmaya pek niyetli olmayan bir aileydi.Nitekim hayatlarını yaptıkları soygunlar ile geçindiriyorlardı.

   
      Kendilerine göre haklı oldukları olaylara başladılar.İnsanları tuzaklarla ağlarına düşürmeye başladılar.İnsanları mağaralarına getirip yiyorlardı.Yiyebildiklerini yiyorlar,yedikten sonra kalan parçaları ise turşusunu kuruyorlardı.Bazı vücut parçalarını ise yakınlarda yakıyorlardı.


   Kasaba halkı yüzlerce insanın kaybolmasından şüphelenmeye başlamıştı.Bean ailesinin varlığından haberleri olmayan kasaba halkı suçlayacak kimse bulamamışlardı.Masum insanlar teker teker bu cani ailenin kurbanı oluyordu.Diğer masum insanlar ise kasaba halkı tarafından şüpheli duruma konulup linç ediliyordu.Söylenmesi korkunç olsa bile Bean ailesi 20-25 yıl boyunca beslenmelerini böyle sürdürdüler.

 
   Bu süre zarfında 1000'den fazla insanın öldürüldüğü tahmin ediliyor.Ailenin yakayı ele vermesi ise ellerinden kurtulmayı başaran bir adam sayesinde olur.Karısının öldürüldüğüne şahit olan bu adam kaçarak İskoç kralı IV.James'e giderek herşeyi anlatır.Kralın komutasında 400 kişi va halktan bazı kişiler av köpekleri ile Bean'leri izleyerek onları mağaralarında kıstırmışlardır.




      Aile şiddetli bir çatışma sonrasında,parçalanmış cesetlerle dolu inlerinde ele geçirildi.Aile Kral tarafından tabiri caizse vahşice katledilir.Erkeklerin bazıları meydanda asılıp diğerleri ölüme terk edilmiştir.Kadınların ve çocukların yakıldığı söylenir.

    Ailenin psikolojik sorunları olduğu açık ve net ortada.Yoldan geçen masum insanları öldürüp,yemek yamyamlıktan başka birşey değildir.Duvarların insan parçaları ile dolu olduğu ve parçaların turşusu kurulması iğrenç ötesi bir olaydır.


  Sawney Bean ailesi 15.yüzyılda yaşadığı rivayet edilir.Önemli bir soru ise şöyle; bu anlatılanlar bir uydurma olabilir mi ? Resmi kaynaklarda bu hikaye fazla geçmemektedir.Bazı araştırmacı ve bilimadamları ise bu olaya uydurma olduğunu söylüyor.Ama bazı tarih kitaplarında ve kral'ın kaynaklarında geçtiği söylenir.

   Nitekim Wes Craven bu olayı okur ve The Hills Have Eyes /Tepenin Gözleri filmine ilham kaynağı olur.



    Film 1977 yapımıdır.Ayrıca bu filmimizden daha çok tanınmış 2006,2007 ve 2014 uyarlamaları da vardır.Bu uyarlamalar 1977 yapımı filmin çağdaş uyarlamalarıdır.Filmin konusu yukarıda anlattıklarım değildir.Yani bizzat yaşananlar değildir.Filmde karavan ile tatile çıkan bir ailenin yolunu kaybedip,nükleer santralin olduğu bir bölgede mutasyona uğramış mutantlar tarafından saldırıya uğradıkları konu edilir.

   Wes Craven ise sadece bu tarihi olaydan esinlenerek filmi çekmiştir.İlk filmi de başarılıdır fakat 2006 ve 2007 yapımı filmlerin doğal olarak daha kaliteli olduğunu düşünüyorum.1977 yapımı filmide eski filmleri sevenler izleyebilir.


  Sizde eğer konuyu merak ediyorsanız daha fazla araştırma yapabilirsiniz.Kaynaklar ingilizcedir.Filmleri de izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.



    İYİ SEYİRLER...

















Sawney Bean Efsanesi ve Tepenin Gözleri Sawney Bean Efsanesi ve Tepenin Gözleri Reviewed by asa on 05:51 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.