Eliot Ness ve Al Capone'nun Yakanılışı/Dokunulmazlar




      Ünlü içki kaçakçısı,mafya lideri Al Capone'u adalete teslim eden,''Dokunulmazlar'' adındaki efsanevi örgütün lideri,ünlü teftiş memuru Eliot Ness.

      Tarih sayfalarını göz gezdirdiğimiz zaman özellikle 20.yüzyılda birçok ünlü polis memurlarını görürürüz.Bundan önceki yazımızda ele aldığımız Frank Serpico gibi.Aslında polislerin iki türlü ünlü olma durumu vardır.Birincisi;pis düzene karşı verilen onurlu mücadele,ikincisi ise ünlü bir mafya liderini yakalama.Eliot Ness ise bu iki maddenin ikisinede uyuyor.

    Ness,1903 yılında Norveçli bir ailenin beş çocuğundan biri olarak dünyaya geldi.Çocukluğundan beri suç,polisliğe meraklıydı.Sherlock Holmes serisi ve ünlü suç yazarı Arthur Conan Doyle'yi okuyordu.1925 yılında Chicago Üniversitesi hukuk ve işletme okudu.Daha sonra kariyerine Retail Credit Co.şirketinin araştırmacısı olarak başladı.


   
      Sonra üniversiteye dönerek suç bilim dersi aldı ve uzmanlık derecesine yükseldi.1927 yılında Hazine Bakanlığına ve akabinde Chicago'da içki yasağı bürosunda özel ajan olarak çalıştı.Eliot Ness isminin duyulacağı zaman gelmişti.ABD Başkanı Harbert Houurn seçilmesi ile Andrew Mellon,Al Capone'u yıkmakla suçlandı.İlk sorun ortaya çıktı.Bu vesile ile iki sorun ortaya çıktı.Federal hükümet bu iki sorundan biri olan Volstead Antlaşmasına uygun olarak,Capone'un yasadışı ikmal yollarını ve içki depolarını ele geçirmek için operasyon düzenleme kararı aldı.Başına ise Eliot Ness getirildi.
   
    İcra makamlarındaki rüşvetleri,adam kayırmaları gören Ness çok iyi ve güvenilir bir ekip kurmak istiyordu.Maliye memurlarının kayıtlarını inceledi ve 11 kişi kalana kadar güvenilir bir ekip kurdu.İçki fabrikaları ve depolara karşı baskınlara başladılar.1 milyon dolar değerinde içki deposu basıldı.




         Capone Ness'e para yedirmeye çalıştı fakat Ness ve ekibi buna sıcak bakmadı ve para yedirme girişimlerini meydayaya Ness'in ekibi bildirdi.Basın bu ekibe Dokunulmazlar ismini taktı.Ness'e doğal olarak birçok suikast girişimi oldu.Ekibinden olan yakın arkadaşı Frank Basile öldü.

        Ness'in bütün çalışmaları olumlu sonuçlandı.Capone'un gizli işleri üzerinde büyük etki yarattı.1931 yılında Federal yargı davasında Capone;22 vergi kaçırma olayı ve Volslead antlaşmasını çiğnemekle suçlandı.1931 yılında Capone 11yıl hapse mahkum oldu.Cezasını çekmeye 1932 yılında başladı.



      Bu olaydan sonra Ness adını herkese tabiri caizse ezberletti.Daha sonra çeşitli birimlerde çalışan Ness 54 yaşında kalp krizinden öldü.Alkole çok düşkün olduğu ve ölümünü aşırı alkolden kaynaklı trafik kazası olduğu arkadaşları tarafından iddaa edildi.3 kez evlendi ve iki kez boşandı.1 çocuğu vardır o da evlatlıktır.Eliot Ness ve ekibi Al Capone'u alt ederek büyük bir iş başardılar ve adlarını tarihe kazıttırdılar.Popüler kültürde bu olay çok yer buldu.Ben ise en önemli temsilcisi,Brain De Palma'nın yönetmenliğini üstlendiği Untouchables filmini sizlere tavsiye edeceğim.




     

       Vizyon Tarihi :3 Haziran 1987
       Yapım : ABD-1987
       Tür : Dram,Suç,Tarih
       Süre : 119 Dakika
       Bütçe : 25 Milyon Dolar
       Hasılat :105 Milyon Dolar

       Oyuncular : Sean Connery,Kevin Costner,Robert De Niro,Andy Garcia,Patricia Clarkson
       Yönetmen : Brain De Palma
       Müzik :Ennio Morricone
       Senaryo :David Mamet




        1930'lar Chicago'sunda bir yanda suçlular diğer yanda Eliot Ness'in ekibi....

      Karşınızda harika bir kadro olacak.Sırf oyuncular için bile seyredilebilecek bir film.Bir mafya filminden ziyade bir kovalama,suç filmi.Yaşananları polislerin gözünden görüyoruz.Filmin dönemini baz alırsak özellikle sanat ve kostümde harika iş çıkarmışlar.Filmde kovalamacalar ve kanun adamlarının neler çektikleri çok güzel anlatılmış.


     Süresi 2 saat.Ama sıkılma yok.Boğucu diyaloglar söz konusu değil.Karakterlerin gelişimi eksiksiz işlenmiş ve filmde kopukluklar yok.Replikler ve sözler tutarlı,ders verir nitelikte.Konusu klasik olsada mafya-polis ilişkisi,oyunculuklar ve gerçek hikayeden uyarlanması filmi diğerlerinden ayrı kılıyor.Zamanın en iyi filmlerinden ve oyunculuklar en üst seviyede.

 
   En iyi gangster filmlerinden biri.Tek eksiği yada eksiği demeyelim olumsuz yanı;karakterlerin yüzeysel anlatılması.Bu filme kötü bir hava katmıyor.Eğer karakterler derinlemesine işlense film 3 saat olur ve bir The Godfather bir Godfellas karşımıza çıkardı.Olabilirdi de olmayabilirdi de.Usta yönetmen Brain De Palma kısa bir anlatım seçmiş.


   Gerek oyuncu kadrosu,işlenişi,akıcılığı ve bir başyapıt olması neticesinde sizlere kesinlikle izlemenizi öneriyorum.Gerçek bir hikayeden aktarılmış olması filmi daha da cazip hale getiriyor.




KESİNLİKLE KAÇIRMAYIN....İyi seyirler





















Eliot Ness ve Al Capone'nun Yakanılışı/Dokunulmazlar Eliot Ness ve Al Capone'nun Yakanılışı/Dokunulmazlar Reviewed by asa on 13:49 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.