Güve Adam efsanesi ve The Monthman Prophecies


            The Monthman Prophecies (Gecenin Nefesi) benim hayvan mezarlığı filmi ile birlikte seyrettiğim ilk korku gerilim filmdir.Benim için her zaman ayrı bir yere sahiptirler.Birkaç yıl sonra Stephen King'in Hayvan Mezarlığı kitabını buldum ve okuduğumda filme olan ilgim daha da arttı.Hayvan Mezarlığı filmi Stephen King'in aynı adlı romanından uyarlamadır.Gecenin Nefesi filminin ise yaşanmış bir olaydan aktarılması beni daha da kendisine bağlamıştı.Bu efsanevi yaratığın varlığı ve görgü tanıklarının ifadeleri dünya tarihindeki açıklanamayan olaylar arasında yer alır.Bu olay üzerine çeşitli belgeseller,gazete yayınları,röportajlar ve filmler yapıldı.Ve hala gizemini koruyan bir olaydır.Monthman ve The Monthman Prophecies filmine yavaş yavaş geçelim.


       Mothman güve adam anlamına gelmektedir.15 Kasım 1966 ve 15 Aralık 1967 yılları arasında Point Pleasant'da görülmüştür.Point Pleasant ABD'nin Batı Virginia bölgesinde bulunan bir yerleşim yeridir.Efsanevi bir yaratıktır.Aslında kayıtlara giren olaylar 1966 ve 1967 seneleri arasında oldu ama 1964 senesinden önce de görülmüştür.

       Bir kadın Ohio nehrinin yakınlarında arabası ile giderken Chief Cornstalk Hunting Grounds yolunda büyük bir varlığın yürüdüğünü gördü.Varlık insan şekline benziyordu.Kadın arabayı yavaşlattı fakat varlık iki kanadını açarak uçtu.Bu olaya kimse inanmaz diyerek gördüğü şekli kimseye açmadı.

      Mothman gibi olmasa da 1965 yılında Ohio Nehri'nin yakınlarında oturan bir kadın oğlunun bir melek gördüğünü söyledi.Yaşanan bu olaylar 1964 ve 1965 yıllarında gerçekleşmiştir.



       Point Plesant Register gazetesinde 16 Kasım 1966 yılında bir çiftçinin 'varlığı' gördüğü haberi yapılmıştır.Çiftçinin tanımına göre yaratık; ''İnsan boyutunda bir kuş..Yaratık..Bir şey...'

      Görgü tanıklarına göre yaratık gri renkli ve büyük kanatlı.2 metre boylarında ve insan kuvvetinde bacakları var.Yaklaşan arabalara alev gibi olan kırmızı gözleri ile bakıyordu.Tanımlamalara göre kafası yoktu.Gözleri vücudun üst bölümüne yerleştirilmiş gibiydi.

    Şimdi ise kayıtlara geçmiş önemli vakalara geçelim.

       Aslında basının tam olarak bu olaya ilgisi Scarberry Vakası ile başladı diyebiliriz.15 Kasım 1966'da saat sabah 11 civarlarında Roger Scarberry eşi ve iki arkadaşı ile beraber 2.Dünya savaşından kalma patlayıcı fabrikasının önünden arabası ile geçmekteydi.Karşıdan arabanın önüne doğru saatte 160 Km hızla ürkütücü bir insan benzeri yaratık gelmekteydi.Yaratık uçuyor ve ürkütücü sesler çıkarıyordu.Arabayı takip eden yaratık Point Plesant'a yaklaştıklarında gözden kaybolmuştu.Scarberry ve arkadaşları Mason Kasabası'na vardıklarında olayı polise bildirdi.Polis onlarla fabrikaya gitti.Fakat hiçbir iz bulunamadı.

    Roger Scarberry ve arkadaşları.


   ...Ve gazetede çıkan haber..

     Bu olaydan sonra 1 sene boyunca 100 kadar görgü tanığı Point Plesant'ta bu yaratığı gördü.Tarifleri Roger Scarberry'nin dedikleri ile birebir örtüşmekteydi.

        Şerif Millard Halstead 'Güve Adam'ı gerçekten görmüş 4 kişi ile birlikte Tnt bölgesine gider ve kulakları sağır edecek derecede tiz bir ses duyarlar.

         Ben Enochs ve Paul Yoder adlı iki itfaiyeci 18 Kasım 1966'da Tnt bölgesinde bu yaratığı gördüklerini söylediler.

         Richard West adında bir vatandaş polisi arıyarak komşusunun evinin çatısında kanatlı bir varlığın oturduğunu ihbar eder.İhbarın detayında Richard varlığın 6 ve 7 metre boylarında kırmızı ve helikopter gibi uçtuğunu söylemiştir.

       St Albansda da bir görgü tanığı evinin bahçesinde bir varlığın olduğunu polise söylemiştir.

       Gallipolis,Ohio havaalanında beş pilot uçan bir yaratığın olduğunu kuleye bildirmiştir.Varlığın kanatlarını çırpmadığını belirtmişlerdir.

      Mezar kazıcılar Clenden kasabasının yakınlarında kendilerine doğru gelen kahverengi ve ağaçların üzerinden uçan bir varlığı gördüler.Kenneth Duncan adlı mezar kazıcı yaratığı an ve an izlediklerini ve onun bir kuş olmadıklarını belirtmişlerdir.


         Monthman hakkında'ki en tüyler ürpertici iddaa ise 15 Aralık 1967'de gerçekleşir.

     15 Aralık 1967'de Batı Virginia ve Ohio'yu birbirine bağlayan Silver Bridge köprüsü yıkılır.Köprü açıklanamayan bir şekilde yıkılmıştır.


     Köprünün yıkılması Monthman ile bağlayan olmuştur.Köprü yıkılmadan önce köprüde yaratığın görüldüğü iddaa edilmiştir.



      Olayda 46 kişi ölmüş ve 2 kişi kaybolmuştur.


    Polisin daha sonra yaptığı araştırmada görgü tanıklarının felaketten önce Monthman'ı görmüşlerdir.Ama daha sonra bu olayın Monthman ile nasıl bir ilişkide olduğu asla kanıtlanamıyor.İşin aslında en garip kısmı ise bu kadar arabanın köprüde olmasının sebebi ışıkların bozulmasıdır.Amerika'da çoğu kişi bu olayın Monthman ile alakalı olduğuna inanıyor.

       Ama bilimsel bir açıklama yapan uzmanlar köprünün yıkılmasının sebebinin yanlış yapılan askı kabloların birinin gereğinden fazla ince olmasından kaynaklandığını belirtmişlerdir.


      Güve adam ile ilgili pek çok araştırma olmuştur.En kapsamlı kitap John Keel'in kitabı The Monthman Prophecies'dir.Merak eden arkadaşlar kitabı okuyabilir.

 

      Uzmanların birkaç iddaası vardır.Bunlar ise şöyle arkadaşlar;
   West Virginia Üniversitesinden Dr.Robert Smith aslında bunun kumlutepe turnası yani Grus Canendis adında bir uzun boylu ve gri tüylü bir kuş türü olduğunu söylemiştir.Bu kuvvetli bir iddaa olduğu kesindir ama görgü tanıklarının anlattıkları ile pek örtüşmemektedir.

    Son olarak arıştırmacı Mark Tall'nun 1988 yılında çıkarttığı bir kitabı vardır.Adı Thunderbirds !The Living Legend Of Giants Bird'dür.Hall kitabında şöyle bir açıklama yapar.Kuzey Pasifikte Pennsylvania'daki Allegheny platosunda ve Missouri'deki Ozark Dağlarında yaşayan Amerikan yerlilerinin ve oraya yerleşen batılıların dev baykuş türlerini gördüklerini ve inandıklarını belirtmiştir.

     Birçok oterite bunun güve adam ile benzerlik taşıdığını söylemiştir.Baykuşların gözlerinin parladağı zaman kırmızı olduğu bilinmektedir.

      Filme geçmeden önce 2011 yılında Montham County adında bir belgesel vardır.Merak edenler izleyebilirler.Monthmanın geniş kitlelerce tanınması 2002 yapımı The Monthman Prophecies ile olur.



      Vizyon Tarihi:3 Mayıs 2002
      Türü:Bilim Kurgu,gerilim,dram,korku
      Yapım :ABD
      Süre :119 Dakika
      Oyuncular:Richard Gere,Laura Linney,Will Patton,Debra Messing,Alan Bates
      Yönetmen :Mark Pellington


      Washington Post gazetesinin tanınmış gazetecilerinden biri olan John Klein hayatının en güzel dönemlerini yaşamaktadır.Eşi Mary ile birlikte yeni bir ev alan Klein dönüş yolunda anlam veremediği bir varlık görürler.Ve araç kontrolünü kaybeder ve kaza olur.

    Ciddi şekilde yaralanan Mary hastaneye kaldırılır ama birkaç gün sonra ölür.Olayın üzüntüsünü hala atlatamayan John bir gün iş çıkışı şehir dışına çıkar ama anlam veremediği bir olay olur.John olması gerektiği yerden tam 600 Km uzaklıktadır.Oraya nasıl geldiğini çözememiştir.Geldiği kasabada polis Connie Parker ile tanışan John çevrede bazı insanların garip şeyler gördüklerini ve anlam veremediklerini öğrenir.Bu olayların eşi ile bir bağlantısı olduğunu düşünen John araştırmaya başlar.



      Filmin şok edici bir atmosferi var.Sizi adeta kendisine bağlıyor.Gizem ve gerilim doruk noktaya kadar ulaşıyor.Kesinlikle Monthman olayı iyi bir şekilde uyarlanmıştır.Filmin sonu ise şaşırtıcı bir şekilde son buluyor.Paranormal olayları merak edenler için doğru bir tercih diyebilirim.

    Filmde abartılı bir olay yok.Mistik bir havası var filmin.Oyunculuk noktasında gizem ve gerilim türlerinde Richard Gere'in tam olarak uyduğunu düşünüyorum.Film için seçilebilecek en iyi oyuncu bence.Laure Finney'in oyunculuğu göz dolduruyor filmde.



        Son olarak güve adam olayını merak edenler kesinlikle bu filmi izlesin.Kaçırmasın diyebilirim.Yukarıda dediğim gibi kitabı merak edenler okuyabilir.Fakat türkçe basımı yoktur.İngilizce bulabilirsiniz.2011 yılında Montham görgü tanıkları ve Montham Country adında iki belgesel vardır.Belgeselleride izleyebilirsiniz.


     İYİ SEYİRLER..














Güve Adam efsanesi ve The Monthman Prophecies Güve Adam efsanesi ve The Monthman Prophecies Reviewed by asa on 07:11 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.