Tom-Eileen Lonergan Çifti ve Open Water


     Açık Deniz filmi sinema dünyasında ayrı bir yere sahiptir.Son derece kısıtlı bir bütçe ile çekilip bu kadar ilgi uyandıracağı kimse tarafından tahmin edilemezdi.Gerilim ve deniz temalı filmlerde zirvede yer alır kesinlikle.Aslında filmin bu kadar hayranının olmasının ve çok tutulmasının arkasında ne yazık ki acı bir olay vardır.Yaşanmış olaylardan beyazperdeye uyarlanan filmleri sevenler kesinlikle bu filmi kaçırmasın diyebilirim.

    Tom&Eileen Lonergan çiftinin yaşadığı trajik ve sonu kötü biten bu olay aslında tüm dünya tarafından pek fazla bilinmiyordu.Açık Deniz filmi ile bu vahim olay daha da gün yüzüne çıktı diyebiliriz.Çiftin yaşadığı olay ve filme yavaş yavaş geçelim artık.

         Tom&Elieen Lonergan çifti ABD Lousiana State üniversitesinde tanışıp evlenmişlerdi.Çift uzun zamandır dünyayı geziyordu.1998 senesinde turlarının Avusturalya ayağındaydılar.Çift Scuba Diving yani aletli dalış meraklısıydı.Aletli dalış ve yüzmede son derece profesyonel kişilerdi.Hatta çift Büyük Okyanus Polinezya ülkelerinden biri olan Tuvalu'daki barış gücü askerlerine dalış eğitimi bile vermişti.Çift bu son turlarından sonra evlerine,ABD'ye dönceklerdi.


               Tom&Elieen Lonergan Çifti



         Çift turlarını tamamlamadan önce Great Barrier Reef'i görmek istiyorlardı.Great Barrier Reef;tropikal adalar ve mercan adalarından oluşan büyük bir bölgeydi.1000'e yakın ada vardı.Çift Avusturalya'nın en büyük eyaletlerinden biri olan Port Douglas'a vardılar.Dalış için 26 yolculu Outer Edge isimli tekne ile tura çıkmaya karar verdiler.Tekne,müşterilerini 160 dolar karşılığında kıyıdan 40 mil uzağa,üç ayrı dalış bölgesine götürüyordu.

       Çift ilk iki gün dalış yaptılar ve dalışlar sorunsuz geçti.Üçüncü gün saat 15:00 sularında yine bir dalış gerçekleştirdiler.Çift 12 metre derinliğe dalarken görüldüler.Çift dalışlarını tamamladılar ve su yüzüne çıktılar.Ama onları çok kötü bir sürpriz bekliyordu.Su yüzüne çıktıklarında tekne çoktan gitmişti.Dalış teknesinin sizi Okyanus'ta unutması demek ölüm fermanınızın imzalanması gibi bir şeydir.
 
     Dalış yaptıkları Queensland bölgesindeki en büyük tehlike köpek balıkları haricinde cehennem sıcağı ile birlikte yardım gelene kadar vücudun sussuz kalmasıdır.Olayın ertesi günü aynı tekne bölgeye başka bir grup getirdi.Dalgıçlardan biri dipte dalgıç ağırlıkları buldular.Bu olaydan habersiz olan grup bu olayı adeta piyango olarak nitelendirdi.Oysa ki o dalgıç ağırlıkları Tom&Elieen çiftine aitti.Çift ağırlıkları atmış ve dalgıç kemerleri ile birbirine bağlı olarak birkaç mil uzaktaydılar.

         Unutuldukları günün gecesinde çiftin hayatta oldukları biliniyordu.Birkaç ay sonra tesadüfen bir balıkçı bölgenin oldukça uzağınd,100 mil kuzeyinde,bir dalış defteri bulundu.Deftere şafak vakti bir not yazılmıştı.Notta şöyle yazıyordu.

       Tom Lonergaan;
 
      ''Pazartesi 26 Ocak saat 08:00.Bize kim yardım ederse: Outer Edge bizi 25 Ocak 1998'de saat 15:00 Agincourt Mercan Adası açığında bıraktı.Lütfen bize yardım edin.Ölmeden önce bizi kurtarın.İmdat !!!! '' 

       Daha sonra dalgıçlar şubat başlarında Eileen'ın giydiği tahmin edilen dalgıç giysisini buldular.Uzmanlar dalgıç giysisini analiz ettiler ve tahminlerine göre fermuarda midyelerin gelişme sürelerine bakıldığında 26 Ocakta kaybolduğu kanaatine vardılar.Giysinin kalça ve kol kısımlarında yırtık vardı.Ama bu yırtıklar bir köpekbalığı saldırısı değil mercan yırtıklarıydı.

 

     Üzerlerinde çiftin isimleri bulunan dalgıç ceketleri,hava tankları ile beraber Port Douglas kıyılarına vurdu.Ceketlerde köpek balığı saldırısına ait hiçbir iz bulunamadı.Uzmanlar çiftin ceketleri aşırı sıcaktan bunaldıkları için attıklarını düşünüyordu.Suyun üzerinde tutma özelliğine sahip olan bu ceketler atıldıkları için uzmanlar çiftin uzun süre su üzerinde durmadıklarını belirtmişlerdi.

         Olay medyaya yansıyınca kıyamet koptu diyebiliriz.Queensland bölgesi ticari bakımından oldukça zengindi.Her yıl 4 miyon tur düzenleniyordu.4.5 milyar dolar her sene hasılat elde ediliyordu.Bu haberin medyaya yansıması bu sektörün zedelenmesi anlamına geliyordu.Dalış teknesi mürettabatının en önemli görevi teknedeki insanları dikkatle izlemek,inenleri ve binenleri sürekli gözlemekti.Herkesi sürekli saymaktı.Ama her ne olduysa Lonergaan çiftinin yokluğu ortaya çıkmamıştı.


      Olaydan 2 gün sonra teknenin güvertesinde çiftin cüzdanları ve kişisel eşyaları bulundu ve alarm verildi.Tabi o zamana kadar çift çoktan ölmüştü.Daha sonra son derece garip spekülasyonlar çıktı.Çiftin intihar ettiği hatta çiftin kendilerine ölü süsü verip başka yerlere yelken açtığı iddaaları çıkmıştı.Avusturalya'nın her bölgesinden çifti gördüklerini iddia eden insanlar basında yer almaya başlamıştı.

     Daha sonra davalar açıldı.Tekne kaptanı sorgulanmak için mahkemeye çıkarıldı.Tekne kaptanı Jack Nairn suçsuz bulundu.Jüri çiftin öldüğüne bir türlü inanmamıştı.Elieen'in babası büyük bir şoka uğramıştı.Dava sonucunun kendisini büyük bir hayal kırıklığına uğrattığını söylemişti.Tekne kaptanı halen o bölgede oturuyor ve gelen gazeticilerle konuşmuyor.
     
     Open Water filmi ile tartışmalar tekrar alevlendi.Bana göre film bu sektöre büyük bir darbe vurmuştur.Bu olaydan sonra çoğu kişinin gitmekten vazgeçtiğini düşünüyorum.Hatta bu filmden sonra o bölgede yapılan teftişlerde 80'e yakın ceza kesilmiştir.Çiftin aileleri filme kayıtsız kaldıklarını,asla ve asla seyretmeyeceklerini söylemişlerdir.

        Bu kötü olay 2003 yılında Chris Isaak tarafından beyaz perdeye uyarlanmıştır.


       Yapım : ABD/2003
       Vizyon Tarihi : 20 Ağustos 2004
       Tür : Gerilim,Dram
       Süre : 79 Dakika
       Oyuncular : Daniel Travis,Blanchard Ryan,Saul Stain,Steve Lemme,Cristina Zenarro
       Yönetmen : Chris İsaak
       Yapımcı : Chris Kent


        Film 130.000 dolara mal olmuştur.Filmde özel efektlere yer verilmemiştir.Çekimlerde denizdeki akıntı ve dalgalara kapılıp gitmemeleri için oyuncular tekneye ip ile bağlanmışlardır.Çekimler dublörsüz ve son derece tehlikeli şartlarda çekilmiştir.Bunca riskin sonucunda yönetmen filmin oldukça gerçekçi olmasını sağlamayı başarmıştır.

    Çekimler köpekbalığı olan denizde toplam 190 saatte tamamlandı.Filmde oyuncuların giysilerine koruyucu zincirler yerleştirildi fakat Blanchard Ryan,barakuda tarafından ısırılmaktan kurtulamadı.



      Film çaresizlik duygusunu güzel işleyerek izleyiciye çok iyi aktarmıştır.Sürükleyici bir psikolojik film ortaya çıkmıştır.Süresi oldukça kısa tutulmuştur.Bunun sonucunda film izleyiciyi sıkmamıştır.Filmin,anlatmak istediğini gayet sade ve gerçekçi bir şekilde anlattığına inanıyorum.Oyunculuk,kamera açısı,konuyu birebir anlatma kriterlerini göz önüne alırsak çoğu filmin önünde diyebiliriz.
 
      Filmi kesinlikle izlemenizi öneriyorum.Yaşanan bu elim olayı yakından görmek istiyorsanız filmi kesinlikle izleyin..

Şimdiden iyi seyirler...
Tom-Eileen Lonergan Çifti ve Open Water Tom-Eileen Lonergan Çifti ve Open Water Reviewed by asa on 02:38 Rating: 5

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.