The Bell Witch Olayı ve An American Haunting



        Amerikan tarihinin en gizemli,en ünlü,poltergeist vakası olan Bell Witch Of Tennesse olayını ve beyazperdeye uyarlanan Amerikan Büyüsü filmini anlatacağım.
       Poltergeist;kötü niyetli ruhların,nesneleri,eşyaları hareket ettirerek ve ses çıkartarak insan ve hayvanlara hücum ederek kendi varlıklarını ortaya çıkardıkları paranormal bir olaydır.
       Bell Witch olayı aslında Amerika'da en meşhur hikayelerinden biridir.Doğaüstü tarih kayıtlarının en önemli vakasıdır.Gizemini de hala korumaktadır.Amerika'da bir insanın ruhani bir varlık tarafından öldürülmesinin belgelenmiş tek olayıdır.Olayı beyazperdeye uyarlanan An American Haunting filmini anlatacağım.Buyrun başlayalım.

   
        Olay 1817 yılında ABD/Tennesse Adams'da geçmiştir.Çiftçilik yapan John Bell,ailesi ile beraber Tennesse Red River Bottomland'da yaşamıştır.John Bell ve ailesi aslında 1800'lü yılların başında Tennesse'ye taşınmıştır.John Bell büyük bir arazi ve ev satın almıştır.328 dönümlük büyük bir arazi ve dikim alanları almıştır.Tennesse'ye taşındıktan sonra üç çocuğu olmuştur.1806 yılında Elizabeth ( Betsy),1811 yılında Joel ve 1813 yılında ise Richard dünyaya gelmiştir.

                     John Bell..(1750-1820)
            

      Olaylar 1817 sonbaharında çıkmaya başlar.John Bell sabah mısır tarlasında garip görünümlü bir hayvan ile karşılaştı.Tasvir edilen şekile göre vücudu bir köpek gibi kafasıda tavşan kafasına benziyordu.John bir kaç kez ateş etti fakat hayvan gözden kayboldu.John Bell olaydan eve geldiğinde kimseye bahsetmedi.Ama o akşam evin dış duvarlarından garip sesler gelmeye başladı.Her gece böyle sesler duyuluyordu.
   
    1890'lı yıllarda çekilmiş John Bell'in evinin yakınındaki mısır tarlası..






       Her gece şikayetler artmaya başladı.Bu kez paranormal olaylar baş göstermeye başladı.Yatak örtüleri kendiliğinden çekiliyor aile fertleri rahatsız ediliyordu.Özellikle 12 yaşındaki Betsy Bell bu işkencelerin odak noktasıydı.Küçük kız tekmeleniyor,çimdikleniyor ve derisi morartılıyordu.Kimsenin ne olup bitenden haberi yoktu.John Bell bu yaşananları saklasada sonunda arkadaşlarına söyledi.
 
      John Bell'in arkadaşları toplanırlar ve bir komite kurulur.Komite içerisinde kasabada ki okulun tek öğremeni de vardır.Amaç evi araştırmak neler olup bittiğini öğrenmekti.Uykusuz geceler başlamıştı.İlk gece hiç birşey olmamıştı.Ama sonra tekrar evde son derece zeki ve korkunç bir varlığın olduğunu anlamışlardı.Bir süre sonra da bu varlık ses kazanmaya başladı ve Betsy Bell bu işkenceleri yaşayan tek insandı.


    Betsy Bell (1806-1888) Betsy Bell'in timsali çizimi


      Bir süre sonra ses kendini Kate Batts olarak tanıtmaya başladı.Kasaba halkı ''Kate'' olarak adlandırmıştı.Her gün Bell ailesininin evindeydi ve her seferinde de kargaşa yaratıyor ve aile fertlerine rahat vermiyordu.Yerel halkın daha sonra anlattıklarına göre Robertson kasabasında hemen hemen her tarafında görülmeye başlanmıştı.Yerel halk tamamen bu olayı biliyordu.
 
       Tarihcilerin bu olaydaki aslında en büyük ve en gerçek kanıtları ise Andrew Jackson'nın ziyaretidir.Bu olay 1817-1818 yıllarında o kadar ünlenmişti ki dönemin generallerinden Andrew Jackson ziyarete gelmiştir.A.Jackson ABD'nin 7.Başkanıdır.Ama siyasete atılmadan önce ordu da görev yapmaktaydı.1828 yıllarında başkanlık yapmıştır.Rivayete göre general ziyarete gelir.Daha sonra akşam kasabadan ayrılırken atlı arabası kıpırdamaz.Herkes şaşırmıştır.Bakımlı atlar ve ufak vagon durmuştu.Bu olay Andrew Jackson'ı çok etkilemişti.


Bir süre olaylar böyle sürdü.1920 yılında John Bell hastalanmıştı.Herkes Kate'in yaptığı garip bir hastalığa yakalandığını söylüyordu.Hastalığı iyice ilerlemişti.Fakat hasta yatağında da John Bell rahatsız ediliyordu.Durumu iyice ağırlaşan John Bell bir daha yataktan kalkamadı.Sabah kalkıldığında eşi ve çocukları John Bell'i yatağında kıpırdaman ve hissiz bir şekilde buldu.Yanında da bir şişe vardı.Şişenin içi siyahtı içinde siyah bir sıvı vardı.Sıvının ne olduğunu kimse bilmiyordu.Kedinin diline damlatıldı ve kedi bir kaç saniye içinde öldü ve o esnada John Bell'de kediyi izleyerek can verdi.John Bell 20 Aralık 1820'de can vermişti.Şişe o esnada şömineye atıldı ve şömine alev almıştı.


Akabinde Kate Batts aileye sonra yine musallat oldu.Betsy Bell'i yine rahat bırakmıyordu.1930'lu yıllarda aileye son kez musallat oldu ve kayıplara karıştı.


Olay 1817-1820 senelerinde geçmiştir arkadaşlar.Bu olay hiç bir şekilde çözülemedi.Bu olay bir büyü veya yaşamış bir hayaletmiydi.Tarihciler ve belgesel yapımcıları bu olayı genel olarak Betsy Bell odaklı bir poltergeist bir olay olduğunu söylemektedir.Konumuz böyledir.

Beyazperdeye uyarlamasına geçelim.The Bell Witch olayının temsili filmi An American Haunting yani Amerikan Büyüsüdür.Konuyu beğenenler ve merak edenler filmi seyredebilir.





Vizyon Tarihi: 2006
Yapım :  2005-Abd,Romanya,Kanada
Süre : 83 Dakika
Yönetmen : Courtney Solomon
Oyuncular : Rachel Hurd-Wood,Donald Sutherland,James Darcy,Sissy Spacek      


   

 Filmde yaşanan olayları birebir göreceksiniz.Usta oyuncu Donald Sutherland oynamaktadır John Bell rolunü ve harika bir performans sergilemiştir.1800'lü yılların havası filme çok iyi yansıtılmış ve mistik gizemli bir köy havası verilmiş izleyiciye.Başarılı bir film.Kostümler ve diğer oyuncuların performansı son derece iyidir.

The Bell Witch olayı gizemini hala korumaktadır.Diğer bir iddaa ise arazi davasında haksız yere bir kadının arsasını John Bell elinden almıştır.Arazisi elinden alınan büyücü kadın ise John Bell ve ailesine büyü yapmıştır.Ama hiç bir şekilde daha sonra bu kanıtlanamamıştır.Kadın daha sonra böyle bir şey yapmadığını söylemiştir.


John Bell'in Mezarı




Bell ailesinin evinin içerisinden bir görüntü



Merak edenler ve ilgi duyanlar konu hakkında araştırma yapabilirler.The Bell Witch Of Tennesse olarak araştırırsanız daha kolay bilgilere ulaşabilirsiniz.Amerikan Büyüsü filmini şiddetle tavsiye ederim.



İYİ SEYİRLER...










The Bell Witch Olayı ve An American Haunting The Bell Witch Olayı ve An American Haunting Reviewed by asa on 05:42 Rating: 5

2 yorum:

  1. Teşekkürler. Detaylı ve doyurucu anlatım

    YanıtlaSil
  2. Bilgiler için teşekkürler. Bu konu hakkinda pek bilgi yok en detaylısı bu yazı olmuş.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.