Philadelphia Deneyi ve Philadelphia Experiment 1984 Filmi



          28 Mart 1943.104 mürettebatlı ''USS Eldridge''adlı askeri gemi,tanıkların iddaalarına göre Philadelphia deniz üssünde,yeşil bir sis bulutuna bürünerek yavaş yavaş kayboldu.Kısa bir süre sonra 640.km ötedeki Norfolk deniz üssünde ortaya çıktı.

        Tesla molekül transferini gerçekleştirmiş miydi ?


        II.Dünya savaşı tüm hızı ile devam ediyordu.Almanlar Kafkasya cephesinden geri çekilmeye başlamış,Stalingrad'da 6.ordu teslim olmuştu.Kızıl ordu ise Kiev'i ele geçirmiş,Mussolini tutuklanmıştı.Pasifiğin ötesinde ise;Amerika'nın II.Dünya savaşı taktiklerinden biri denenecekti.Amaç;Amerikan Deniz Kuvvetlerinin kendi donanma gemilerini düşman tarafından tespit edilemez hale getirerek,II.Dünya savaşında üstün duruma geçmek istemesiydi.Bu deneyler hiçbir zaman kamuoyuna resmi olarak açıklanmadı.Şimdiye kadar var olan sonuçlar deneylere katılanların açıklamaları ve yazılarından öğrenildi.



        Bilimde insanlar üzerinde deney yapmanın çok büyük riskleri vardır.Bu yüzden bilim adamları deney hayvanlarını kullanırlar.Albert Einstein bunu çok iyi biliyordu.Tesla yapacağı deneyin ilerlemesinde Einsten'dan yardım istemiş ancak Einstein bu araştırmanın insanlığa yarar getirmeyeceğini düşünerek çalışmalara katılmamıştır.

      Deneyin resmi ve bilimsel adı ''Project Rainbow'' (Gökkuşağı Projesi)idi.Elektro Manyetik Dalgaları kullanarak görünmezlik saplama yolunda yapılan ilk çalışmalar,alternatif Elektrik Akımının mucidi Tesla'nın başında olduğu grup tarafından 1930 yılında başlatıldı.Bazı deneyler yapıldı ve bazı küçük parçalar yok edildi ve tekrar ortaya çıktı.Bu bilim adına çok ama çok önemli bir adımdı.Bu tarz çalışmalar Chicago Üniversitesi ve Princeton Entitüsü'nde 1939 yılında yapılmış ve başarılı olunmuştur.Hatta bu teknolojiyi II.Dünya Savaşının içinde bulunan A.B.D'nin resmi merceklerine tanıtılmıştı.

      Tarih 28 Ekim 1943'dür.Philadelphia Deniz Üssünde bulunan USS Eldridge isimli gemisi deney için hazırlanmış baş ve kıç tarafına çok kuvvetli elektro manyetik dalgalar üreten jeneratörler konmuştur.



        Deney başladığında ilk olarak sisli yeşil bir ışığın çevreyi sardığı görülür.Gemi bu yeşil sise bürünmeye başlar ve içindeki denizcilerle birlikte yavaş yavaş kaybolur.Gemi görünmez olmuştur.Tam üç dakika sonra,buraya 640 km uzaklıktaki Norfolk limanında,geminin askeri gözlemcileri üzerinde aniden ortaya çıktığı ve kaybolduğu ve son olarak,yeniden Philadelphia limanında belirdiği görülür.Deney amacına ulaşmıştır.

       Ancak korkutucu birşey olmuştur.Gemideki personelin bir kısmının tamamen kaybolduğu;geriye kalanların ise,psişik güçlerinin olduğu saptanmıştır.Bazı rivayetlere göre deneyde yer alanların bazılarının görünmezlik yeteneğini günlük yaşamda da sürdürmüştür.

     Gemicilerde ağır yanıklar,bir kısmının kalp krizi geçirdiği,bir kısmının öldüğü tespit edilmiştir.Donup kalanlar,kaskatı kesilenler;bazılarının anlattığına göre uzayda gezdiğini ve dünyayı dışarıdan seyrettiğini söylemiştir.Philadelphia Deneyi,sonraki yıllara birçok dergiye,kitaba ve filme konu olmuştur.Deneyler ile ilgili iddaalar ortaya atılmış ve arkasındaki sır perdesi bir türlü aralanamamıştır.Görgü tanığının yanında deneye maruz kalan birçok denizcide vardır.Bir kısmı intahar etmiş,bir kısmında akıl rahatsızlığı ortaya çıkmıştır.Somut kanıtlar bulmak oldukça güç.




          Philadelphia Deneyi'nin yapılıp yapılmadığı belli değildir.Ve şuan için kanıtlanamadı.Fakat büyük bir sır olarak tarihte yerini aldı ve günümüze kadar geldi.Popüler kültürde en önemli örneği olan 1984 yapımı Philadelphia Experiment filmine yavaş yavaş geçelim..




            Vizyon Tarihi : 3 Ağustos 1984
     Yapım :1984
             Tür:Bilim Kurgu,Dram,Aksiyon,Macera
             Süre: 102 Dakika
           

            Yönetmen :Stewart Raffil
             Oyuncular: Stephen Tobolowsky,Michael Pare,Nancy Allen,Michael Currie
             Senaryo :Don Jakoby,William Gray,Michael Jannover
           Yapımcı : John Carpenter
             Müzik: Kenneth Wannberg



         Filmin yapım yılını baz alırsak cidden çok beğendimi belirtmeliyim.Deneyin iç yüzünü ve sonrası yaşanan olayları bizlere çok güzel aktarmış.Stewart Raffil'in ilk önemli filmi.Filmin bu kadar güzel ve özgün bir yapım olmasında önemli bir etki de John Carpenter'ın büyük bir etkisi var.43 yılında böyle bir deneyin yapıldığı belgeler ile kanıtlanmıştır.Belgelerden de yola çıkarak bu film yapılmıştır.Bilim kurgu tadında ama mantıklı açıklamalarıda var.

        Filmimiz deney ile başlıyor diyebiliriz.Denizcilerin hayatlarından ufak bir kesinti ile başlar.Sonra deneyin yapılışı,öncesini görüyoruz.Deney ve sonrasında yaşananlar film boyunca bizleri karşılıyor.Deney sonrası zaman yolculuğu yapan iki denizcinin yaşadıklarını göreceksiniz.1943 yılından 1980'li yıllara gelen ikilinin yaşadığı garip olaylara anlam verememeleri,çıldırma noktasına gelmeleri çok iyi işlenmiş.


     
          Aslında birçok oterite tarafından modern dünyanın mimarı olarak nitelendirilen Nikola Tesla,filmde hiç geçmemektedir.Alternatif akımının mucidi,ampulu icad eden Tesla'nın çalışmaları neden gizleniyor ? Maalesef bu filmde de bahsedilmemiştir.Deney hakkında bilgiler almak isteyenler için gayet güzel bir kaynak olduğunu düşünüyorum.

      Kısıtlı imkanlar ile yapılan filmde Michael Pare'nin oyunculuğu ön planda.Fakat Bobby di cicco'nun performansı sanki biraz daha gerçeğe,senaryoya uygun düşmüş.Çaresiz ve şaşkınlık ifadesi,bu olaylara anlam verememesi karaktere gerçeklik katmış.Michael Pare ise daha soğukkanlı,ağır bir karakter.Oyunculuk olarak geçer notu alan bir film bence.

       Senesine göre prodüksüyon gayet başarılı.Ses ve görsel efektlerin sizleri tatmin etmemesi yılı ile doğru orantılı.İzlerken yılına göre değerlendirmenizi öneririm.Bilim kurgu,gizem ve aksiyonun yanında her Hollywood filminde olduğu gibi ucundan bir romantizim ve aşk unsuruna da görüyoruz.Fakat bu unsur filmi doğrudan etkilememekle beraber ayrı bir hava katıyor.




        Belgesel tadında,aksiyon ve bilim kurgunun harmanlandığı bir film.Deney filmlerini sevenler ve özellikle bu deneyi merak edenler için sağlam bir örnek.Philadelphia Deneyi,Nikola Tesla hakkında daha detaylı bir araştırma yapabilirsiniz.

Şimdiden iyi seyirler..


             
Philadelphia Deneyi ve Philadelphia Experiment 1984 Filmi Philadelphia Deneyi ve Philadelphia Experiment 1984 Filmi Reviewed by asa on 04:59 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.