Devler gerçekte yaşadımı ? Devler ve Sinema



      Hemen hemen tüm inanç sistemlerinde,toplumların efsanelerinde devlerden söz eden mitlere,efsanelere,öykülere ve masallara rastlarız.Devler tüm insanlık tarihi boyunca hafızalarda yer etmiştir.Peki kim bu devler ? Neden tüm efsanelerde,mitolojilerde devlerden bahsedilir ?

    Bu konu herkes gibi benim de en merak ettiğim konuların başında geliyor.Bu yazımda devler tarihine bir göz atacağız.Birçok örnek ve alıntı yapacağız.Sonra bu koca yaratıkların beyazperdeye etkisini değerlendireceğiz.Hazırsanız tarihin en çok merak edilen konusuna doğru yol alalım....



        Dev,birçok kültürde ve mitolojilerde olağanüstü yaratık olarak geçer.Genellikle insan görünümünde fakat anormal büyüklükte ve çok kuvvetli olarak tasvir edilir.Kadın veya erkek olabilir.
Eski Yunan mitolojisinde Devler,evren tanrısı Uranos'un yarasından akan kandan meydana gelmiştir.
Bunlar insanı korkutacak irilikte mahlukatlardır.Büyük Tanrı Zeus'un tahtına kadar çıkmışlardır.Gökyüzüne ulaşmak için basamaklar yapmışlar ve bu devlerin fırlattığı kayalardan denize düşenlerden ada,karaya düşenlerden ise dağlar meydana gelmiştir.

     Farklı mitolojilerde kökenlerine dair farklı inanışlar mevcuttur.Bazı hikayelerde insan yiyen canavarlar olarak tasvir edilir.Yunan mitolojisinde tanrılarla husumeti vardır.Örnek Titanlar.
Hint-Avrupa mitolojilerinde yabani bir ırk olarak anlatılır ve sürekli kaos ile ilişkilendirilir.



        Araştırmacıların ve Bilim adamlarının araştırmalarına göre devler yaşadı.Büyük tufan 10.000 yıl önce olduğuna göre devler 15.000 yıl önce yaşadı.Mitolojik kaynaklara göz attığımızda Tanrılar ve Devler arasında sürekli savaşlardan söz edilir.Bahsedilen tanrılar ise Dünyayı yaratan tanrılar değil.Üstün insanlar ve üstün teknolojiye sahiplerdi.Devler ise zekası az güçlü yaratıklardı.

   Firdevsi'in Şehname adlı eserinde devlerin bir ülkesi olduğu ve bu devlerden birinin Keykavus'la savaşan Mazenderan'ın yardımına geldiği anlatılır.Aynı eserde Hükümdar Tahmuras'ın büyü yaparak devleri yendiği anlatılır.

  Devler hakkında en zengin mitoloji İskandinav mitolojisidir.Dünyanın yaratılışında Ymir birinci derecede rol oynamıştır.Ve bir devdir.Dünya daha oluşmadan önce 11 nehir akan Niffleheim diye bir yer vardı.Niffleheim'in Güneyin'de sıcak bir ülke daha vardı.Muspell.Burası devlerin yaşadığı ve korunduğu yerdi.Dev Ymir ise nehire düşen kıvılcımların erittiği sudan meydana geldi.



    Ymir gibi birçok dev İskandinav mitolojisinde yer almıştır.Bir başka örnek ise Kafkas'lardan.Kafkas efsanelerinde devler'den bahsedilir.Emegenler diye bir ırktan bahsedilir.Oldukça çirkin,insanüstü güce sahip olan ve birden fazla başı olan dev yaratıklar olarak anlatılır.Nart efsanelerinde'de Emegenlerden bahsedilir.3 ayda bir doğum yaptıkları ve her doğumda yüzden fazla çocuk yaptıkları anlatılır.


   Yunan Mitolojinde Kiklop'dan(Cyclops) bahsedilir.Tek gözlü dev.Türk Mitolojisinde Tepegöz olarak geçer.



    Poseidon ve Amphitrite'nin oğullarıdır.Tanrılardan korkmayan zalim yaratıklardır.Ve insan eti ile beslenirler.Türk Mitolojisine göre de Kaf dağında yaşar.Tek gözlüdür ve parmağındaki yüzüğü annesi takmıştır.

  Altay ve Türk destanlarında da devlerden bahsedilir.Yelbegen olarak geçer.Çok büyük 7 veya 12 başlı ve sarı,siyah renklerindedirler.Türk destanların genelinde devler atların düşmanlarıdır.Büyük kulaklı devler ise yeraltında yaşar.

 
  Buharinin naklettiği hadiste Hz.Ademin boyu 60 zira idi.Bu rivayete göre Hz.Ademin boyu 40m.Aynı rivayette insanlığın boyunun gittikçe kısaldığı anlatılmaktadır.Seylan adasında Müslümanların Adammala,Adem dağı adını verdikleri,Portekizlilerin de Picoli Adama dedikleri bir dağ mevcuttur.İnsanoğlunun atasının cennetten inişi sırasında ilk defa buraya ayak bastığı rivayet edilir.Hz.Adem'in tasvir edilen boyutu ile doğru orantılı olduğu düşünülüyor.




 
      Greklerde,İskandinavlarda,Mayalarda ve İnkalarda devlerden bahsedilir.İlk yaratılan ırkında onların olduğuna dair ortak bir inanç vardır.Türk-Altay efsanelerinde,Hint efsanelerinde ve Semavi dinlerde araştırıldığı kadarıyla devlerden bahsediliyor.Meksika Tolteklerinde,büyük depremden sonra Kinamet devlerinin nesillerinin tükendiğinden bahsedilir.Kuzey Cermen efsanelerinde de devlerden bahsediliyor.Son olarak Tevrattan örnek vermek istiyorum.Tevratta Devlerden bahseden önemli kaynaklar mevcut.

  Eski Ahidin Tekvin bölümünde,yeryüzünde Nefilim yani devler vardı.Tevratta ismi geçen Gittitli(Filistinli) dev golyatın boyu 2.74'dü.Tevratta Bashan kralı Ogdan söz edilir.Ogun boyu 3.96m'idi.Og,yine dev bir ırk olan Rafaitlerin sonuncusu idi.


    Birçok efsalerden birçok örnekler mevcut.Ünlü kaşif Macellanın 1520 yılında iki dev ile karşılaştığı ve başının onun beline geldiğini söylüyordu.Keşifler çağında birçok ünlü gezgin devlerden bahseder.

  1970'lerde iki Alman bilim adamının bundan 35 bin yıl önce devlerin yaşadığını ve bunu kanıtlayacaklarını söylediler.

Antalyanın karain mağarasında dev çene kemiği ve dev dişler bulunmuştur.Dev mezarların Anadolunun çoğu yerinde olduğu söylenir.En önemlilerinden biride Yuşa Hazretlerinin mezarı.Beykozda Yuşa tepesinde bulunuyor.Yuşa Hazretleri adında bir evliyanın yattığı söyleniyor.




     Mezar 17m uzunluğunda 4m genişliğinde.Eğer açılıp incelenirse dev bir iskeletin çıkacağı görüşü araştırmacılar tarafından kesin olarak görünüyor.Adapazarı,Kaynarca ve Kapadokya'da 9,5m lik yatırlar olduğu söylenmekte.

  Bilimsel tarihte ilk örnek M.Ö 440'da yaşayan Empadokles'tir.





    Sicilya adasında devlerin yaşadığından bahsedilir.1577 yılında İsviçrede dev iskeleti bulundu.Fil iskeleti olduğu iddaa edildi daha sonra.Amerika'da Nevada'da 1 metrelik bacak kemiği,1891 yılında Arizona'da 3 metrelik mezar bulunmuştur.

   Birçok örnek birçok kaynak mevcut.En yetkin bilim adamları ''Hayır yaşamadılar''.. demiyorlar.Yaşadılar da demiyorlar.Tarihte dev insanlar kesinlikle yaşamıştır dememiz mümkün değil.Benim şahsi fikrim eskiden insanlarının boylarının çok uzun olduğunu düşünüyorum.Yakın tarihimize bile baktığımızda 2.72 boyunda insan vardır.2.42 boyunda Türkiyede Sultan adında bir insan vardır.


  İnsanların eski zamanlarda boylarının uzun olduğunu ve insanoğlunun şimdiye kadar boylarının kısaldığını düşünüyorum.Nesil gittikçe küçülüyor.İnternette araştırarak bulduğunuz dev iskelet tarzı fotoğrafların sahte olduğunu söylemeliyim.Photoshop yarışmalarından kalma fotoğraflar.





      İnsanoğlunun o boya ulaşmasını sağlayacak yeterli miktarda oksijen ve besin yıllardır dünyada bulanabildi mi ? O da ayrı bir konu.Oksijen fazlalığının yüksek olduğu dönemler varsa en iyi örnek Dinazorlar çağı diyebiliriz.Şuan bile Kutupta mağaralarda donmuş halde bulunan tarih öncesi varlıkların olduğu düşünülüyor.Megalodon uzun köpek balığı.En iyi örnek.


     Özet ile Dünya tarihi boyunca nesli tükenmiş binlerce varlık yaşadı.Dinazorlar,çeşitli hayvanlar,yaratıklar.Nasıl varlıklar vardı ki nesilleri tükendi ? Ne tür insanlar yaşadı ? Büyük bir soru işareti.Ve bu soru işareti uzun zaman boyunca olacak.

   Devler beyazperde'de yer buldu.Diğer destansı yaratıklar gibi.




    Dev Avcısı Jack en güzel örneklerinden bir tanesi.




Ogre/Korkunç Dev,devler hakkında korku türünde güzel bir örnek.2008 yapımı.Fantastik korku.

Game Of Thrones'un bazı bölümlerde devleri görmeniz mümkün.Yüzüklerin Efendisi serisinde,Hobbit serisinde'de devleri görüyoruz.

Godzilla,Jurassic Park ve King Kong,Yeraltı Canavarı serisi devasa yaratıklar bakımından farklı örnekler olabilir.


Devlerden ziyade dev yaratıklardan çok örnekler var.Timsahlar,yılanlar,Dinazorlar,King Kong gibi,Godzilla hep sinemada yer buldu.Devler genel olarak film ve dizilerin alt konuları oldu.Yinede sinemada yer edinmiştir.Yukarıda iki film örneği verdim.Seyredebilirsiniz.Devler hakkında araştırmalar,yabancı kaynaklardan daha fazla bilgi alabilirsiniz.Belgeselleri seyredebilirsiniz.



İYİ SEYİRLER...


Devler gerçekte yaşadımı ? Devler ve Sinema Devler gerçekte yaşadımı ? Devler ve Sinema Reviewed by asa on 04:18 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.