Watergate Skandalı ve All The President's Men
Her ülkenin siyaseti gibi Amerikan siyaset tarihinde'de aydınlatılmayı bekleyen karanlık sırlar vardır.Bu yazımda,37.Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Richard Nixon'ın istifa etmesiyle sonuçlanan Watergate skandalını ele alacağım.Kısa ve öz bir anlatımdan sonra Başkanın Bütün Adamları filmini konuya meraklı okurlara tavsiye edeceğim.Hazırsanız başlayalım.
Watergate ABD'nin başkenti Washington,D.C'de bulunan bir otel ve iş merkezinin adıdır.Skandal bu binada ortaya çıktığı için adını burada almıştır.Watergate siyasi bir skandaldır.Başkan Nixon'ın istifa etmesi ile sonuçlanmıştır.Watergate skandalına geçmeden önce skandalın baş mimarı Başkan Nixon'ın başkanlık sürecine bir bakalım.
Richard Nixon 1952-1960 yılları arasında Başkan Dwight Eisenhower'ın başkan yardımcılığını yapmıştır.1960 yılında büyük umutlarla girdiği Başkanlık seçimini karşı partiden Demokrat John F.Kennedy'ye kaptırmıştır.Richard Nixon siyaset hayatında yenilgiyi kabul etmeyen biri olarak bilinir.
Dwight Eisenhower ve Richard Nixon
Nixon 1968 yılında Cumhuriyetçi kanadın başkan adayı olmayı başarmıştır.60'lı yılların suikastlarla dolu ortamından tekrar siyaset sahnesine çıkması belkide bu ortamda bulunmasından kaynaklanıyor.1968 yılında Başkan seçilmiştir.Bu birinci dönem Başkanlığıdır.4 sene sonra Kasım 1972 seçimlerinde George McGovern karşısında hiç zorlanmadan yeniden başkanlığa seçilmiştir.
1972'de Senatör George McGovern'i yenilgiye uğratarak tekrar başkan seçilen Nixon'ın ikinci başkanlık döneminin en önemli olayı patlak verdi.Watergate skandalı.
17 Haziran 1972 günü Watergate otel ve iş merkezi kompleksi'nde yer alan Demokratik Milli Komitesine muhtemelen hırsızlık amacıyla girdiği sanılan beş kişi yakalandı.Herkes ufak ve önemsiz bir hırsızlık vakası olduğunu düşünüyordu.Ancak olay sanıldığı kadar küçük bir mesele olarak kalmayacak,büyük bir skandala dönüşecekti.
Yakalanıp tutuklanan suçlular..
Hırsız sanılan bu beş kişinin amacı,Demokratik Partiye bağlı gizli belgelerini fotoğraflamak ve ofise dinleme cihazı koyarak konuşmalardan haberdar olmaktı.Medyanın olaya dahil olması ile soruşturma derinlik kazanmaya başladı.Medyanında dahil olması ile,bu beş kişinin Cumhuriyetçi Parti ile alakaları yavaş yavaş ortaya çıktı.Nixon hükümeti iddaaları reddetti fakat ortada büyük bir delil vardı.Bütün harcamalar Başkan'ı Yeniden Seçtirme Komitesi tarafından finanse edilmişti.
Başkan Richard Nixon bu olayın arkasında olan bütün siyasetçilerin ortaya çıkartılması için Adalet Bakanı Elliot Richardson'ı görevlendirdi.Richardson bu görevi savcı Archibald Cox'a verdi.Bu dakikadan sonra işler daha da karışmaya başladı diyebiliriz.Savcı Cox Beyaz Saray'daki Başkanın bütün konuşmaları kaydeden konuşma bantlarını istedi.Başkan Nixon bu talebi reddeti ve Adalet Bakanından Cox'u görevden alınmasını istedi.Adalet Bakanı isteği reddetti ve olaylar gitgide çorap söküğü gibi oldu.
ABD Yüksek Mahkemesi Nixon'dan bant kayıtlarını teslim etmesini istedi.Richard Nixon sonunda bant kayıtlarını savcılara teslim etti.Ve Başkan Nixon'ı görevden almak için soruşturmalar başladı.
Başkan Nixon bu süreçte halkın desteğini iyice kaybetti.Artık iddalar doğrulanmıştı.Ses kayıtlarında Watergate olayından haberdar olduğu ve hatta Komite ofisine giren 5 kişiye yakın büroktarlardan gelen şantajların parayla susturulması gerektiğini söylemişti.Nixon olayından başından sonuna kadar Watergate skandalını örtmeye çalışıyordu.
8 Ağustos 1974 tarihinde televizyonda yayınlanan ulusa seslenişinde ertesi gün 9 Ağustosda başkanlık makamından istifa edeceğini duyurmuştur.Başka çaresi kalmamıştı.Siyasi kariyerinde birçok yenilgi alıp yılmayan Richard Nixon için yolun sonu gözükmüştü.Halkın,medyanın ve en sadık destekçilerinin güvenini kaybetmişti.
Watergate skandalının izini süren ve iddaaları reddedilmeyecek noktaya taşıyan medya idi.Birçok kaynaklara dayanarak yaptıkları araştırmalar ile bu skandalın ortaya çıkması ve Başkan Nixon'a kadar uzanmasında en önemli rol yukarıda ki resimde gördüğünüz gibi Washington Post Muhabirleri Carl Benstein ve Bob Woodward'a aitti.
İki muhabirin arkasında duran gazetenin sahibi ve editörleri bu sürecin ilerlemesinde etkili olmuştur.Yavaş yavaş Watergate skandalını ele alan filmimize geçelim.
Künye
1976 /ABD
2 Saat 18 Dakika / Tarih,Dram,Politik
Yönetmen : Alan J Pakula
Oyuncular : Robert Redford,Dustin Hoffman,Jack Warden,Jason Robards,F.Murray Abraham,Martin Balsam,Hal Holbrook
Ödüller ve Gişe
Jason Robars / En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu-Akademi Ödülleri
William Goldman / En İyi Uyarlama Senaryo-Akademi Ödülleri
George Jenkins / En İyi Prodüksiyon Tasarımı-Akademi Ödülleri
En İyi Ses Miksajı / Akademi Ödülleri
Bafta Ödülleri En İyi Sountrack Adaylığı
Bütçe : 8.5 Milyon Dolar
Hasılat : 71 Milyon Dolar
İzlenimlerim
Robert Redford ve Dustin Hoffman'ın oyunculuğu ile renklenen oldukça başarılı bir film.Watergate skandalını baştan sona anlatıp izleyiciyi aydınlatan bir film olduğu kanısındayım.İzlereken ''işte gazetecilik budur'' demenizi sağlayacaktır.Watergate skandalını adeta dantel gibi işlemiştir.
Anlattığı konu itibariyle filmimiz biraz uzundur.Politik gerilim,siyaset gibi ögeleri içinde barındırıyor.Diyalogların uzun olması ve ağır işleyişi sizleri biraz sıkabilir ama politik filmleri seviyorsanız film sizin için uygundur.
Filmin gerçeğe uygun olması için ayrıntılar üzerinde çok zaman harcanmıştır.Gazetecilik kavramları üzerinde duran en önemli yapıtlardan biri.Kendinden sonraki filmlerede ilham kaynağı olmuştur.
Diyaloglar çok uzun ama ders verir nitelikte.Süresi uzun ama Watergate skandalını okuduktan sonra filmi daha iyi anlayacaksınız.Medyanın gücünün hiçbir filmde bu denli etkili anlatılmadığını yakından göreceksiniz.
Oyunculuk,senaryo ve kurgu çok çok iyi.Çok zengin bir kadro karşınızda olacak.Watergate skandalını merak edenler bu önemli yapıtı kesinlikle izlesin...
İYİ SEYİRLER...
Watergate Skandalı ve All The President's Men
Reviewed by asa
on
06:53
Rating:
Hiç yorum yok: