Enigma Şifreleme Makinesi ve U-571



     Gerek sakladığı hikayeleri gerek coğrafi boyutu gerek yeni silahların denenmesi ile II.Dünya Savaşı gelmiş geçmiş en büyük ve en gizemli savaştır.Bu denli büyük bir savaşı sinema endüstrisi çok iyi değerlendirmiş ve ortaya önemli yapıtlar çıkarmıştır.Çekim maliyetleri ve ünlü yönetmenlerin bu türe ağırlık vermesi ile bu türün her zaman ön plana çıkmasına vesile olmuştur.Schindler'in Listesi,Er Ryan'ı Kurtarmak,Hayat Güzeldir gibi başyapıtları örnek gösterebiliriz.Fakat soykırım temalı filmlerin bu türü işgal etmesi ile izleyici artık farklı konulara yönelmektedir.Bende bu yazımda sizlere farklı bir konu anlatacağım.II.Dünya Savaşında Nazi Almanyası tarafından mesajları şifrelemek ve çözmek için kullanılan Enigma Makinesini ve beyazperdeye uyarlanan U-571 ve Enigma filmlerini işleyeceğiz.Hazırsanız başlayalım.


    Enigma;gizem ve bulmaca anlamına gelen yunanca bir sözcüktür.Kriptografi tarihinde gizli mesajların çözülmesi amacı ile kullanılan bir şifre makinesiydi.
   


      Enigma makinesi 1920'li yıllarda kullanılmaya başladı.Birçok ülkenin Ordu ve Devlet kurumlarına özel üretimler yapıldı.En ünlüsü ise II.Dünya savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından kullanılan Wehrmacht Enigma'dır.Oteriteler tarafından II.Dünya savaşının kazanılmasında Wehrmach Enigma makinesinin kod sisteminin çözülmesi büyük rol oynadı.Bazı oteriteler bu kod sisteminin çözülmesi ile savaşın bir yıl daha önce bittiğini söylerler.

   Savaş sırasında Almanlar Enigma şifre makinesinin yarattığı şifrelerle,Alman U denizaltıları arasındaki iletişimi sağlıyorlardı.Böylelikle müttefikler tarafından izlenmeden yapıyorlardı.Wehrmach Enigma makinesi Almanların en güvendiği şifreleme tekniğiydi.



     Sis dolayısı ile rotasından sapan ve Rus donanmasının eline düşen Alman gemisinden enigma makinesi alınmıştır.Müttefikler için çok önemli bir gelişmeydi.Belkide savaşın seyrini değiştirebilecek bir gelişme.
 
    Makine daha sonra İngiliz şifre kırıcılara teslim edildi.O zamanın en değerli matematikçileri,mühendisleri ve bilimadamları bu grubun içerisindeydi.Bilgisayar biliminin kurucularından Alan Matthison ve şifre çözümü için kullanılan dünyanın ilk programlanabilir digital elektronik bilgisayarı olan Colossus'un tasarımcısı Tommy Flowers'da bu şifre çözücü grubun içerisindeydi.İngilizler Almanların tüm haberleşmesini dinlemişlerdi.Uzun süre Almanların neler yapacaklarını erkenden öğrenip ona göre taktik hazırlama şansına sahip olmuşlardı.


   Enigma şifreleme makinesi üç diksten oluşur.Bu diskler birbiri ile algoritma oluşturur.Bu diskler yazıları kodlamaya yarar.Enigma'daki bu diskler Almanlar tarafından önce 5'e daha sonra 8'e çıkmıştır.Alınan bütün tedbirlere rağmen İngilizler güçlü bilgisayar sistemi olan ve ilk bilgisayarın atalarından olan IBM bilgisayar sistemi ile kodları kırmıştır.


   Enigma makinesinin zayıf yanlarıda mevcuttur.Prosedür açıkları,operatör açıkları ve ele geçirilen kod kitapları ile çözülmesi mümkün olduğu söylenmiştir.Enigma makinesinin savaşa etkisinin yanı sıra günümüz teknolojisinde de etkisinin olduğunu belirtmeliyim.II.Dünya savaşında kullanılan şifre sistemleri,çözülmesinde kullanılan algoritmalar ve şifre çözücü makineler bilgisayar sisteminin doğmasına olanak sağlamıştır.


 
    Böyle önemli ve orjinal konu beyazperde'de yer bulmuştur.2000 yılında ünlü yönetmen Jonathan Mostow U-571 filmi ile bizlere aktarmıştır.2002 yılında ise ayrı bir film olan Enigma bizlerle buluşmuştur.Yavaş yavaş filmlerimize geçelim.


              Çıkış Tarihi:21 Nisan 2000
              Bütçe:62 Milyon Dolar
              Hasılat: 128 Milyon Dolar
              Süre: 116 Dakika
              Tür:Aksiyon,Savaş,Gerilim,Dram
         
              Yönetmen:Jonathan Mostow
              Oyuncular: Matthew McConaughey,Harvet Keitel,Jon Bon Jovi,Thomas Kretschmann,Matthew Settle


        Senaryosu,oyunculuğu ile dört dörtlük bir film karşınızda olacak.Savaş sahneleri ve çatışmalar görmek istemiyorsanız filmimiz tam size göre diyebilirim.Savaş,aksiyon,gerilim dozu yerli yerinde bir yapım.Özellikle denizaltı filmlerini sevenler için iyi bir referans olacağını düşünüyorum.Denizin altıntaki bomba patlamaları oldukça gerçekçi olmuştur.

     Denizin dibine giderken patlamanın ve gerilimin yarattığı ses ile birlikte kendinizi adeta denizin binlerce metre altında zannediyorsunuz.Farklı bir savaş tarzı istiyorsanız film sizin için iyi bir fırsat olacaktır.Filmin süresi oldukça idealdir.Hatta bir savaş filmi için kısa bile diyebiliriz.Sürekli aksiyon ve gerilim olduğu için filmin nasıl geçeceğini anlamayacaksınız.Oyuncu kadrosu oldukça zengindir.
   

   Savaş stratejisi,askerlerin psikolojileri filme çok güzel yansıtılmış.Gişede yüksek bir başarı elde etmiştir.Fakat ülkemizde pek bilinen bir film değil.Denizaltı temalı filmlerinin azlığı nedeni ile filmimiz nadir diyebilirim.


      Diğer filmimiz ise Enigma.
 


     Enigma filmi U-571 filmine göre daha farklı bir konuyu işliyor.U-571'de S-33 mürettebatının enigma makinesini ele geçirmek için atıldığı tehlikeli macerayı konu ederken Enigma filmi ise;enigma makinesinin şifresini çözmeye çalışan bir dahinin ekibe katılması ve sevgilisinin bir anda ortadan kaybolmasını ele alıyor.

  U-571 filmine göre savaş sahneleri daha az dram ve romantik temalı bir film.Cephe gerisinden bize savaşı hissettiriyor.Süresi 120 dakikadır.Durağan geçen bir film olduğunu belirtmeliyim.Kate Winslet hayranları için iyi bir alternatif olabilir.



    Enigma şifreleme makinesini merak ediyorsanız,savaşı çatışmaların ve cephelerin gerisinden izlemek istiyorsanız filmleri izlemeyi unutmayın..






  İYİ SEYİRLER...

Enigma Şifreleme Makinesi ve U-571 Enigma Şifreleme Makinesi ve U-571 Reviewed by asa on 08:04 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.